Novosti
MUP ODBACUJE OPTUŽBE O NASILJU POLICIJE

Božinović: Ilegalne ulaske migranata nećemo dopustiti
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
Hrvatska policija provodi nacionalno i europsko zakonodavstvo, istaknuo je ministar

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je da Hrvatska ne dopušta i neće dopuštati ilegalne ulaske migranata u zemlju te naglasio da hrvatska policija s tim u vezi postupa po zakonu.


Komentirao je prilog Švicarske radiotelevizije (SRF), čiji su novinari potkraj travnja dva dana sa skrivenih položaja navodno dokumentirali četiri tzv. push back akcije, odnosno vraćanje ilegalnih migranata protiv njihove volje, u kojima je u BiH prebačeno 70 migranata, uglavnom iz Pakistana, Afganistana i Alžira. Ministarstvo je odgovorilo SFR-u da se na snimci radi o "službenoj akciji u skladu sa Schengenskim kodeksom koja ima za cilj spriječiti ilegalni ulazak u EU."


- Cijeli prilog koncipiran je na način da hrvatska policija provodi nasilje, i to nije prvi put, iako tu ima svega, samo nema nasilja. Dakle, to je još jedan jalov pokušaj da se optuži hrvatsku policiju, koja provodi nacionalno i europsko zakonodavstvo - kazao je ministar.


Hrvatska policija već duže vrijeme suočena je s optužbama da migrante koje se nađu na hrvatskom teritoriju nezakonito vraća u BiH, umjesto da im pruži priliku da zatraže azil, te da ih fizički zlostavlja i krade imovinu. MUP sve takve optužbe odbacuje i ističe da se migrante "obeshrabruje" u pokušaju ilegalnih ulazaka. Božinović je također upozorio kako na pograničnim područjima, posebice u Sisačko-moslavačkoj županiji, ima minski sumnjivih dijelova u koje iz sigurnosnih razloga ne ulaze ni hrvatski policajci te da migrantima prijeti pogibelj. Prema njegovim riječima, Hrvatska provodi schengensko zakonodavstvo tako da onima koji zatraže azil to omogućava, s tim što oko 80 posto svih podnositelja azila u RH nestane u postupku dok čeka na rješenja, što upućuje na zloporabu tog instituta. Riječ je, objasnio je, o tzv. sekundarnoj migraciji. "Kad budu legitimirani od strane nadležnih tijela vlasti Austrije, Njemačke ili bilo koje druge države članice, njih se vraća u Hrvatsku. I onda imate zatvoren krug", rekao je ministar dodajući kako ljudi koji ne žele biti u Hrvatskoj odu u treće zemlje koje ih ne žele primiti, nego ih vraćaju Hrvatskoj, a koja bi se onda trebala brinuti o njima, iako tu ne žele biti.
Na pitanje ima li u Primorsko-goranskoj županiji dovoljno policajaca za postupanje s migrantima, odnosno hoće li se povećati njihov broj, ministar je odgovorio da ih ima dovoljno u svim županijama. "Migracijama se upravlja s nacionalne razine, iz nacionalnog stožera koji je formiran u Ravnateljstvu policije i odlučuje o razmještaju policajaca, njihovom broju, taktikama i zadaćama koje trebaju provoditi. Ta fleksibilna organizacija sposobna je i spremna riješiti bilo koji problem", kazao je dodajući kako je u spomenutoj županiji održan niz sastanaka s lokalnim vlastima, predstavnicima šumarije i lovačkih udruga. "Imamo odgovor na svaki izazov, a o tome koji ćemo od tih odgovora upotrijebiti odlučuje stožer", ističe Božinović.


Igor Bošnjak/Hina
APEL UDRUGAMA
Glavni ravnatelj policije Nikola Milina također je naglasio da hrvatska policija potpuno zakonito i profesionalno radi posao zaštite granice. "Samo protekle godine bilo je više od 1000 zahtjeva za azil i nikako ne stoji da se onemogućava pristup sustavu azila", kazao je dodajući da policija prvenstveno suzbija krijumčarenje ljudi. "Ove godine imamo još malo pa 300 krijumčara ljudi, već sada 269 slučajeva krijumčarenja ljudi", rekao je Milina dodajući kako su primarno usmjereni prema suzbijanju kriminaliteta povezanog s krijumčarenjem ljudi. Naglasio je da policija aktivno spašava živote, podsjetivši na niz slučajeva tijekom zime, te ponovno apelirao na nevladine udruge da ne potiču migrante da se izlažu opasnostima, posebice u smislu minskih polja.
Možda ste propustili...