Regija
TKO JE DUŽAN UKLONITI ZMIJU IZ PRIVATNOG OBJEKTA?

Divlje životinje u nadležnosti lokalnih jedinica samouprave?
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
ŽUPANJA


U čijoj je nadležnosti hvatanje i zbrinjavanje zmija koje ljudima uđu u kuću ili druge objekte i na koji je način to zakonski regulirano upitali smo u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, koje je i dalo preporuke za postupanje u slučaju susreta sa zmijama. Napominju da većina građana ne zna razlikovati otrovne zmije od neotrovnih i smatraju nužnim upozoriti javnost na koji način se ponašati pri susretu sa zmijom, prvenstveno ne dovodeći u pitanje vlastitu sigurnost. Samo tri vrste zmija u Hrvatskoj su otrovne i predstavljaju potencijalnu opasnost za ljude, ali samo u situacijama kada se nađu ugrožene ili napadnute.


Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nadležno je za zbrinjavanje strogo zaštićenih životinja iz prirode, ako su one pronađene iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene ili otrovane. Divlja životinja pronađena izvan prirodnog staništa smješta se u sklonište koje osigurava njezino vraćanje u prirodno stanište, a ako to nije moguće, nudi se zoološkom vrtu koji je opremljen za njezino primanje. Način postupanja s divljim životinjama pronađenim izvan prirodnog staništa, prema Zakonu o zaštiti životinja, općim aktima propisuju predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave.


U Gradu Županji kažu da još nikada nisu zaprimili ni jedan poziv građana kojemu je iz kuće ili drugog objekta trebalo ukloniti zmiju. M.L.O.
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike