Kultura
KONCERT ORKESTRA “STROSSMAYER”

Povijesni nastup mladih tamburaša
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
OSIJEK

Iako je izvođača na sceni Svečane dvorane Filozofskog fakulteta u Osijeku bilo više nego posjetitelja u gledalištu, drugi koncert "Sveučilištu na dar" izveli su studenti i profesori Odsjeka za Instrumentalne studije Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, koji nisu bili svjesni da je tim koncertom ispisana povijest jer sljedećih 20 ili 30 godina oni će vladati tamburaškim prostorom Slavonije, Baranje i Srijema, pa i šire.

Tog je poslijepodneva Orkestar "Strossmayer" izveo 12 poznatih starih, ali i suvremenih, skladbi klasične glazbe prilagođenih tamburaškom orkestru. Poneke su bile čak napisane za takav orkestar. Tako mogla čuti Uvertira opere "Čarobna frula" W. A. Mozarta (arr. T. Ranogajec), Staccato i legato S. Leopolda, Pripovjedni čardaš T. Ranogajca, Dohvati crvenu trešnju B. Potočnika, Domino song S. Drakulića, Mađarski ples br. 1 J. Brahmsa (arr. T. Ranogajec), Mađarski ples br. 6 J. Brahms (arr. G. Hebec), Valcer iz Serenade za gudače u E-duru op. 22 A. Dvořáka (arr. T. Ranogajec), Molto Baranja D. Bobića, Sunčane ravni B. Potočnika, Ples sa sabljama iz baleta "Gayane" A. Hačaturjana (arr. T. Ranogajec) i Noć na pustoj gori M. Musorgskog (arr. M. Brekalo). Veliku ulogu u sjajnom koncertu dao je dirigent Mladen Tutavac, koji je sve svoje stručne sposobnosti iskoristio da od sjajnih mladih glazbenika izvuče najbolje.

Ovo je bio već drugi koncert s jednakim programom pod nazivom "Sveučilištu na dar". Prvi je održan u Domu željezničara, s brojnom publikom, ali ipak u akustički lošijoj dvorani, pa je ovaj put, možda i zbog manje slušatelja zvučao divno, gotovo genijalno. D.Kć.
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike