Kultura
U VUKOVARU OTVORENA IZLOŽBA GRAFIKA I ASSEMBLAGEA VEDRANA KARADŽE TABULOVA

Djela bez skice, motiva i imperativa
Objavljeno 18. svibnja, 2019.

U galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar u četvrtak je otvorena izložba "Međudjelovanja" Vedrana Karadže Tabulova. Prezentirao je sedam grafika te izbor iz opusa assemblagea nastalih u proteklih deset godina.

"Grafikom sam se bavio od 2007. do 2012. godine, i to je zapravo jedino razdoblje kada sam radio i grafiku i assemblage koji je, najjednostavnije rečeno, trodimenzionalni kolaž. Svaki posjetitelj gledajući moja ostvarenja može u njima naći drukčije značenje i često kažem kako sam, uz izostanak predumišljaja da nekomu nešto namećem, napravio djela koja ne prikazuju i ne predstavljaju, nego jednostavno jesu‘‘, rekao je autor u razgovoru za Glas Slavonije. Dodao je kako je, za razliku od grafika, assemblage radio bez imperativa, odnosno nije ni sebi zadao imperativ bilo kakvom skicom ili zadanim motivom, nego si je dao potpunu slobodu kombiniranja i modeliranja materija te svih likovnih vrijednosti i elemenata kojima se koristi, pa je krajnji rezultat i za njega iznenađenje. I upravo zato što ne prati pripremljenu skicu, svoje radove ne naziva dovršenima nego zgotovljenima kada su spremni za prezentaciju u javnosti.

"Metafizički se završetak događa u interakciji s publikom. Od nikoga ništa ne očekujem, nego posjetiteljima izložbe nudim da sami definiraju određeni rad prema vlastitim afinitetima, igri podsvijesti, odgoju ili mentalitetu‘‘, naglasio je Karadža Tabulov.

Kaže kako je crtao cijeloga života, no nešto manje u adolescentskim danima kada se želja vjerojatno ugasila, ali je i dalje tinjala. Likovnoj se umjetnosti potpuno posvetio nakon upisivanja fakulteta u Širokom Brijegu, gdje je 2002. godine stekao titulu akademskog slikara - grafičara i profesora likovne kulture.

"Vjerujem kako je bilo koji talent koji imamo jedino što nam je zaista dano od Boga, kako god da se on zove. Sve ostalo čime u životu operiramo je ili naučeno ili dogmatizirano ili odgojeno ili obrazovano - dakle, posredno je dano, a talent je neposredno dan čovjeku. Imao sam različite interese, ne nametnute od profesora ili koga drugoga, ponajprije u sferi trodimenzionalne gradnje i slikarstva, ali svojevremeno i fotografije‘‘, naveo je.

Na otvorenju izložbe govorio je Zoran Šimunović, kustos Gradskog muzeja Vukovar. On je bio zadužen i za koncepciju realizacije i postava izložbe, koja će u galeriji Oranžerija biti otvorena do 2. lipnja.

Potom će, nakon manje pauze, biti prezentirana u Vinkovcima, a autor je izrazio zadovoljstvo što je dobio priliku prvi put predstaviti svoje radove vukovarskim ljubiteljima likovne umjetnosti. D. Korpoš
Assemblage mu je primarni interes
Vedran Karadža Tabulov rođen je u Splitu 1977. godine. Diplomirao je 2002. godine u Širokom Brijegu u klasi profesora Igora Dragičevića, a nakon studija bavio se grafikom, slikarstvom i fotografijom, ali i sve češće boravio na otoku Drveniku Velom, gdje se kontinuirano bavi assemblageom. Član je HULU-a Split i HZSU-a. Izlagao je na brojim samostalnim i skupnim izložbama.
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike