Učionica
PROF. DR. SC. HELENA SABLIĆ TOMIĆ DEKANICA AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

„Moramo biti mjesto razlike i u studijima umjetnosti i kulture i na tržištu rada“
Objavljeno 17. svibnja, 2019.

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku jedinstvena je hrvatska obrazovna institucija koja spaja umjetnost i znanost pod jednim krovom. AUK ambiciozno realizira studijske programe na šest svojih Odsjeka (Odsjek za vizualne i medijske umjetnosti, Odsjek za kulturu, medije i menadžment, Odsjek za kreativne tehnologije, Odsjek za instrumentalne studije, Odsjek za kazališnu umjetnost i Odsjek za glazbenu umjetnost) koji se ne mogu slušati nigdje osim na osječkom Sveučilištu, a godišnja upisna kvota iznosi od dva do četrnaest studenata na umjetničkim smjerovima i oko pedeset na znanstvenim. Želimo biti vidljivi i prepoznatljivi, mislimo da moramo biti mjesto razlike – i u studijima umjetnosti i kulture, ali i na tržištu rada. Naši studiji predstavljaju nov iskorak i sigurna sam da ćemo privući studente koji će upravo AUK prepoznati kao mjesto NEOPISIVOGA mjesta studiranja.

Mislim da uz ponudu brojnih jednopredmetnih i dvopredmetnih studijskih programa studentima omogućavamo mnoštvo praktične i terenske nastave kao i samostalnoga istraživačkog rada što ih priprema i prilagođava za tržište, a mi osluškujemo što je trenutačan manjak (kao, primjerice, kreiranje u gaming industriji, načini razvoja publike, propitivanje odnosa civilnoga društva i umjetnosti, uključenost studenata i zajednice u rad s osjetljivim skupinama…). Na taj način i dalje nastojimo proširivati regionalnu i nacionalnu ponudu studiranja ne bismo li zadržali mlade ljude u Gradu od rijeke Drave. Ne mislim pri tome da se mladi ne trebaju kretati po europskim i američkim fakultetima i akademijama. No važno im je pokazati kako i u njihovu bližem okruženju postoje sadržaji koji su usporedivi s drugim institucijama na koje trebaju otići u okviru Erasmus programa međunarodne sveučilišne razmjene.

Gotovo ni jedan naš student nije bez posla, na ovaj ili onaj način. Akademiju oblikujemo na interdisciplinaran način zbog manjka različitih zanimanja. Naši su se studenti raširili po Slavoniji i Hrvatskoj i svugdje dobro kotiraju na natječajima za posao. Sada nas zanima pozicioniranje na europskoj obrazovnoj umjetničko-kulturnoj karti budući da smo posebna institucija koja se svojim projektima predstavila po europskim institucijama. Nastojimo intenzivnije raditi na razmjeni studenata i profesora kako bismo postali poželjno i poticajno mjesto DOLASKA. Akademija uz nove projekte i studije zaokružuje umjetnost i kulturu sa svih strana stvarajući, uz umjetnike i znanstvenike, medijske ratnike, kulturne menadžere, producente i konzumente umjetnosti.

Kazališnim rječnikom, riječ je o „totalnoj akademiji“ jer ideja AUK-a nije samo educirati polaznike, već i senzibilizirati prostor. Ako uspijemo pokazati da umjetnost i kultura jesu IDENTITET, napravili smo mnogo. Ujedno, novim studijima želimo pokrenuti možda posve drugi, interdisciplinaran pogled prema umjetnosti i znanosti. Ulažemo mnogo u studentske projekte jer ne želimo da naši studenti ostanu nevidljivi. Mislimo, naime, da Osijek konačno MORA postati studentski grad. Da bi bio takav, studenti trebaju imati svoje projekte, svoja mjesta, življi kampus. Studenti nemaju scenu ili neko studentsko središte/okupljalište gdje će prezentirati energiju potpuno različitu od ove mainstreamovske.

Akademija i dalje nastoji uz pomoć Sveučilišta pronaći fondove i novce kako bi revitalizirala bivšu austro-ugarsku konjušnicu Manjež koja je savršen prostor za produkciju studentskih i drugih projekata, a može postati i nezaobilazno mjesto u kulturnoj ponudi Grada.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike