Učionica
DOCENTICA AKADEMIJE I POVJESNIČARKA UMJETNOSTI POSJETILA CYPRUS UNIVERSITY OF TECHNOLOGY U LIMASSOLU

Istraživala načine i metode digitalnoga dokumentiranja i predstavljanja kulturne baštine
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
Osnovna svrha posjeta doc. dr. sc. Margarete Turkalj Podmanicki s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku ciparskom Tehnološkom sveučilištu u Limassolu (Cyprus University of Technology) u ožujku ove godine bio je istražiti načine i metode koji se koriste za digitalnu dokumentaciju, zaštitu, diseminaciju i prezentaciju kulturne, posebice graditeljske baštine.

Glavni je razlog odabira toga sveučilišta za znanstveni posjet činjenica da unutar njega djeluje vrlo uspješan i priznat Istraživački laboratorij za digitalnu baštinu – Digital Heritage Research Lab (DHRLab) – koji je proglašen sjedištem za digitalnu kulturnu baštinu UNESCO-a, ali i europskoga istraživačkog područja (EU ERA). Vodi ga uvaženi profesor Marinos Ioannides koji je bio domaćin osječkoj povjesničarki umjetnosti. Tijekom boravka u Limassolu Turkalj Podmanicki imala je prigodu biti aktivno uključena u različite djelatnosti istraživačkoga laboratorija poput stručnih rasprava, posjeta i intenzivne obuke na primjerima analize slučaja, odnosno ključnih lokaliteta korištenih u području obrazovanja, istraživanja i razvoja unutar europskih projekata u kojima laboratorij sudjeluje. Domaćini su gošću upoznali s područjima djelovanja DHRLaba i procesom upisivanja prvoga 3D objekta na Europeaneu (riječ je o ciparskoj crkvi Asinou upisanoj na UNESCO-ovu listu svjetske baštine) i detaljne dokumentacije u HBMI-u (Informacijskom modeliranju povijesnih građevina). Znanstveno je usavršavanje uključivalo i upoznavanje s Apsidom, sveučilišnim repozitorijem, odnosno procesom digitalizacije kulturne baštine, primjeni metapodataka te povlačenja pripremljenoga sadržaja na Europeaneu, glasovitu europsku digitalnu platformu za kulturno nasljeđe.

Izravno iskustvo stečeno u radu s dr. Ioannidesom i njegovim timom iz DHR Laba docentici je omogućio stjecanje vrijednih znanja i ideja kako ih primijeniti u vlastitom istraživačkom radu, ali i radu sa studentima Sveučilišta u Osijeku. Osim toga, postavljeni su dobri temelji za buduću suradnju na zajedničkim europskim projektima.
Tomislav Levak
Drugi istraživački posjet

Doc. dr. sc. Margareti Turkalj Podmanicki bio je to drugi istraživački posjet europskim sveučilištima na temu digitalne baštine koji je podržala COST akcija „Intelligent Management of Heritage Buildings“ u okviru programa Short-Term Scientific Mission. Prvi je bio istraživački posjet Universidad Rey Juan Carlos u Madridu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike