Učionica
INTERDISCIPLINARNI STUDENTSKI SIMPOZIJ „STVARI KOJE NISMO SMJELI REĆI“ NA FILOZOFSKOM FAKULTETU OSIJEK

Pogledi na holokaust iz perspektive različitih znanstvenih disciplina
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
Interdisciplinarni simpozij o holokaustu „Stvari koje nismo smjeli reći“ održan je od 5. do 8. ožujka 2019. na Filozofskom fakultetu Osijek, u organizaciji studenata Fakulteta i Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatske – CroMSIC, uz potporu Filozofskoga i Medicinskoga fakulteta te Studentskoga zbora Sveučilišta u Osijeku.

Simpozij je održan u povodu Dana sjećanja na holokaust, a nastavak je izvrsne suradnje, odnosno inicijative započete 2018. organizacijom simpozija studenata psihologije i medicine pod naslovom „Jesam li ja ili su drugi ‘ludi’?“ koji se bavio temom ličnosti. Tijekom četiri dana trajanja simpozij je u duhu interdisciplinarnosti, pred ukupno više od tisuću posjetitelja, obuhvatio 32 izlaganja studenata i stručnjaka na temu Drugoga svjetskog rata i holokausta iz perspektive različitih znanstvenih disciplina: medicine, psihologije, povijesti, filozofije, književnosti, lingvistike, umjetnosti i pedagogije. Osim brojnih predavanja simpozij je uključivao i bogat umjetnički program. Održani su izložba likovnih radova studentica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, kazališna predstava „Naš razred“ u izvedbi studenata glume i lutkarstva AUKOS-a, nastup Komornoga zbora mladih kao i projekcije brojnih dokumentarnih filmova o junacima koji su obilježili holokaust svojim dobrim djelima.

Od gostujućih predavanja, poseban je dojam na posjetitelje ostavilo predavanje gospodina Olega Mandića, „posljednjega dječaka koji je napustio Auschwitz“. Gospodin je Mandić, uz projekciju filma o životu svoje obitelji i teškom putu koji su prošli za vrijeme Drugoga svjetskog rata, odgovorio na pitanja studenata o svojem iskustvu u koncentracijskom logoru Auschwitz kao i o novom početku koji mu je, kako on naglašava, ono pružilo. Darko Fischer, počasni predsjednik Židovske općine u Osijeku, u svojem je predavanju „Putevi stradanja i putovi spasa“ na osobit način posjetiteljima približio život Židova na području Osijeka za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Cilj je bio obraditi temu koja je neprestano aktualna te promovirati toleranciju među svim skupinama - vjerskim, spolnim, dobnim i drugim. Reakcije su publike bile pozitivne, a simpozij dobro posjećen i medijski popraćen.
Sara GRBEŠIĆ, Lea ATLAGIĆ
Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. JURE MIRAT DEKAN MEDICINSKOGA FAKULTETA OSIJEK

„Postajemo fakultet 21. stoljeća koji prati svjetske trendove u svim područjima“

OKRUGLI STOL „FUNKCIONALNA HRANA I NJEZIN UTJECAJ NA ZDRAVLJE“

Funkcionalna hrana treba imati važno mjesto u svakodnevnoj prehrani ljudi

DO 10. LISTOPADA 2019. PRIJAVE ZA UPIS U PROGRAM CJELOŽIVOTNOGA OBRAZOVANJA FILOZOFSKOGA FAKULTETA OSIJEK

“Učenje njemačkoga jezika u svrhu visokoškolske nastave”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MALI JUBILEJ SLUŽBENOGA MJESEČNOG GLASILA SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Sveučilišni glasnik slavi objavu 50. broja

2

ODJEL ZA BIOLOGIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Produciraju vrhunske znanstvenike i stručnjake u području prirodnih znanosti, polju biologije

3

REALIZIRAN PROJEKT SREDIŠNJEGA DRŽAVNOG UREDA ZA HRVATE IZVAN HRVATSKE

Ukupno 33 polaznika Ljetne škole Domovina iz šest zemalja svijeta posjetili Osijek i Sveučilište