Učionica
DOC. DR. SC. LJERKA HAJNCL DOBITNICA PSIHOLOGIJSKE NAGRADE „RAMIRO BUJAS“

Nagrađena za osobito vrijedno psihologijsko znanstveno djelo za 2018.
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
Na svečanom otvaranju skupa 24. Dani Ramira i Zorana Bujasa, održanom 11. travnja 2019. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Hrvatsko psihološko društvo dodijelilo je Psihologijsku nagradu „Ramiro Bujas“ doc. dr. sc. Ljerki Hajncl za osobito vrijedno psihologijsko znanstveno djelo za 2018. godinu. Ljerka Hajncl jedna je od triju ovogodišnjih dobitnika nagrade „Ramiro Bujas“. Nagrada je još dodijeljena prof. dr. sc. Katici Lacković Grgin i prof. dr. sc. Zvjezdanu Peneziću s Filozofskoga fakulteta u Zadru za zajedničku knjigu „Ličnost – razvojno-psihološka perspektiva“.

Nagrada je docentici Hajncl dodijeljena za sveučilišni udžbenik „Psihologijski intervju – kvalitativna metoda prikupljanja podataka“ u izdanju Naklade „Slap“, renomiranoga izdavača psihologijske literature. Objavljivanje toga sveučilišnog udžbenika, na prijedlog Fakultetskoga vijeća Pravnoga fakulteta Osijek, odobrio je Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 4. travnja 2018. godine. U posljednjih 40 godina, koliko se dodjeljuje ta vrijedna nagrada, ovo je najveće priznanje nekom psihologu za objavljeno znanstveno djelo na području Osječko-baranjske županije. U obrazloženju nagrade navedeno je da knjiga Ljerke Hajncl predstavlja znatan doprinos psihologijskoj znanstvenoj misli. U Republici Hrvatskoj do sada nije objavljena knjiga koja bi se bavila metodom psihologijskog intervjua, stoga je postojala potreba za cjelovitim prikazom metode koja se svakodnevno primjenjuje u psihologijskoj znanosti i praksi.

Ljerka Hajncl predaje na Studiju socijalnoga rada Pravnoga fakulteta Osijek te spoznaje iz knjige koristi za veći broj nastavnih predmeta koje predaje na tom studiju. Nagrada je samo još jedna potvrda visokoga znanstvenog pristupa koji prenosi na svoje studente.
Daniela ŠINCEK
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike