Sport
POBJEDA VRATILA MIR I OPTIMIZAM U GRADSKI VRT

Bijelo-plavi s europskom vizom u džepu kreću u obranu trećeg mjesta
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
- Sad već počinjemo izgledati kao ozbiljna momčad - rekao je Dino Skender, trener nogometaša Osijeka

Nogometaši Osijeka nakon preokreta i prve ovosezonske pobjede nad Rijekom sad već vrlo ozbiljno koketiraju s trećim uzastopnim plasmanom na europsku scenu.

Mnogi već smatraju kako je to gotova stvar jer bijelo-plavi u posljednja dva kola ulaze sa šest bodova prednosti pred Goricom koja je petoplasirana. Međutim, s obzirom na silne proljetne oscilacije te na činjenicu da još postoji mogućnost da se ostane bez Europe, pa makar se ona mjerila u promilima, momčad treba ostati fokusirana. Uostalom, čak i ako prihvatimo plasman u Europu kao nešto što Osijeku ne može i neće izmaknuti, ostaje otvorena borba s Hajdukom za treće mjesto. Ako bi je Osječani dobili, bio bi to njihov najbolji plasman u posljednjih deset godina, a ujedno i izjednačavanje najboljeg plasmana u HNL-u uopće. Dosad su u povijesti šest put sezonu završavali kao trećeplasirani, a posljednji put to se dogodilo s Ilijom Lončarevićem na klupi u sezoni 2007./08.

Mogu ponavljati
Nakon pobjede nad Rijekom mogli bismo reći: ako želiš pozitivan rezultat s momčadima iz Top 6 HNL-a, nazovi Dinu Skendera. Remi s Hajdukom, pobjede nad Dinamom, Lokomotivom i Rijekom to potvrđuju, a priču se može upotpuniti već u nedjelju kada Osijek gostuje u Gorici. Uglavnom, trijumfom protiv Rijeke bijelo-plavi su praktički zatvorili poglavlje radnog naslova "plasirati se u Europu". Bila je to još jedna tvrda utakmica protiv jakog protivnika u kojoj je Osijek reagirao dobro. Iako nije uvijek sve išlo kao podmazano, ovaj put je momčad pronašla dovoljno dobar odgovor na agresivnu igru Rijeke. Pilj i Žaper u veznom redu nisu se dali "ugušiti", a kada su ubrzali protok lopte, u problemima se našla Rijeka. Bijelo-plavi nisu pokleknuli ni kada su rano šokirani vodstvom gostiju.

- Zadala nam je Rijeka agresijom i čvrstom igrom probleme u početku utakmice. Opet smo, kao i protiv Dinama, imali nesreću primiti pogodak iz prvog suparničkog pokušaja prema našim vratima. Nakon toga nam je trebalo malo vremena za konsolidaciju, a kada se dogodila, odmah smo izjednačili. Kasnije nam je pomoglo isključenje igrača Rijeke jer od tog trenutka utakmica je ušla u jednosmjernu ulicu. Rijeka nam više nije mogla parirati, pa smo samo trebali biti strpljivi u organizaciji napada i paziti da im ne omogućimo nekakvu kontru. U tome smo potpuno uspjeli, iako bih bio sretniji da smo ranije riješili utakmicu. Imali smo dovoljno situacija, ovako smo se do kraja morali brinuti da nas ne pogodi nekakav "zalutali metak" - prokomentirao je utakmicu Dino Skender, trener nogometaša Osijeka.

Te večeri dobili smo i odgovor na pitanje može li Osijek ponavljati visoku razinu igre. On je potvrdan jer ideja i način na koji su bijelo-plavi igrali bili su vrlo dobri. I s te strane može se s optimizmom gledati na budućnost jer treba imati u vidu kako Skender još uvijek nije imao pravog vremena i prostora implementirati svoje ideje do kraja.

- Sad već počinjemo izgledati kao ozbiljna momčad. Spojili smo dvije dobre utakmice, a mene posebno veseli što ovi mlađi igrači dokazuju kako su sposobni na visokoj razini igrati i najzahtjevnije utakmice HNL-a - kaže trener bijelo-plavih.

Nema opuštanja
Vjerujemo kako i sam Skender sada lakše diše jer nakon poraza u Koprivnici kada je plasman u Europu visio o tankoj niti pritisak je dosegnuo kritičnu razinu. Danas je sve daleko mirnije jer europska viza viri iz džepa i treba je još samo potvrditi.

- Svjestan sam kako javnost smatra da smo posao oko plasmana u Europu završili, ali ja to ne gledam na taj način. Ne smijemo se opuštati, moj je posao zadržat momčad napetom sve dok i matematički ne potvrdimo ostvarenje našeg cilja. Istina, sad možemo daleko rasterećeniji putovati u Goricu. Idemo tamo riješiti naše posljednje brige oko Europe - poručuje Skender.

Iako je tijekom proljeća bio žestoko napadan od konkurencije, Osijek se nije dao maknuti s trećeg mjesta. Bilo je trenutaka kada je izgledalo kako će se slomiti pod tim pritiskom Hajduka i Gorice, ali baš kada je bilo najteže, bijelo-plavi uspjeli su izvući najbolje iz sebe. Sada im ostaju dva kola u kojima ih čeka finale te bitke za treću poziciju koju im ugrožava Hajduk. U nju će suparnici krenuti s gotovo istih pozicija sa sličnim rasporedom. Oba imaju isti broj bodova (59) te po jednu lakšu i jednu težu utakmicu. Osijek prvo Goricu vani, pa u posljednjem kolu Inter kod kuće, a Hajduk prvo Istru 1961 na Poljudu, pa derbi s Dinamom u Maksimiru. Lako bi se moglo dogoditi da presudan bude međusobni omjer koji je na strani - Osijeka.

- Naš primarni cilj je izboriti Europu, ali kad nam se već pruža prilika biti treći i imati nešto duži ljetni odmor, učinit ćemo sve da bismo to ostvarili. Uostalom, u posljednja dva kola ulazimo s tog mjesta i nema razloga da na njemu i ne ostanemo na kraju - zaključio je Dino Skender, trener nogometaša Osijeka.

Osijek je Europu zaslužio jer je do nje išao najtežim mogućim putem na kojemu mu ništa nije bilo poklonjeno, a eventualno osvajanje trećeg mjesta bio bi lijep bonus na kraju dramatičnog proljetnog dijela sezone.

Dalibor Keler
PILJ OUT, PUŠIĆ I LOPA IN, LASZLO UPITAN
Ni pobjeda nad Rijekom nije mogla biti baš besplatna. Trener Dino Skender izgubio je Marina Pilja za gostovanje u Gorici. Energični veznjak bijelo-plavih dobio je treću akumuliranu javnu opomenu. No zato se u konkurenciju vraćaju oni koji su iz istog razloga (žuti kartoni) susret s Rijekom odgledali s tribina Domagoj Pušić i Dmitro Lopa. Važno je i pitanje u kakvom je stanju ozlijeđeni László Kleinheisler. Nitko ne želi jasno odgovoriti na pitanje hoće li biti spreman. Prema dostupnim informacijama, izgledi za njegov nastup su 50-50.
MALO LJUDI, ALI PRAVA PODRŠKA
NK Osijek ove sezone doista nije imao sreće s vremenskim prilikama kada je igrao derbije na svom terenu. Samo je jedan, onaj na startu protiv Hajduka, odigran u normalnim uvjetima. Na svim drugima ambijent je kvarila kiša ili magla. Ovom protiv Rijeke prethodile su trodnevne oborine, koje su prestale nekoliko sati prije utakmice. No gledatelja nije bilo previše, samo nešto više od 2000 što je zapravo malo u odnosu prema važnosti koju je utakmica za Osijek nosila. No ti ljudi koji su klubu privrženi do krajnjih granica napravili su dobru kulisu. Uoči susreta trener Dino Skender tražio je podršku navijača i nju je dobio. Praktično osiguravanje trećeg uzastopnog izlaska Osijeka na europsku scenu zaslužilo je bogatiju kulisu, ali iz ove se kože ne može. Očito je najteže vratiti ljude na stadion.
Možda ste propustili...

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

PRVENSTVO HRVATSKE U HRVANJU

Roko Ćurić potvrdio odlazak na Euro

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku