Novosti
DUNAVSKA POVELJA:

Više prakse za studente
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
Povezivanje obrazovnog i poslovnog sektora ključno je za rješavanje demografskih problema i zapošljavanje mladih te njihov ostanak u regiji, poručili su u četvrtak potpisnici Dunavske povelje, namijenjene stvaranju novog modela upravljanja obrazovanjem, kojim će se mladima u ranim fazama obrazovanja omogućiti kvalitetna praksa.


"Situacija u Hrvatskoj trenutno je takva da problemi u zapošljavanju i demografski problemi nužno dovode do toga da se moraju povezati poslodavci i obrazovanje. Moramo raditi na studijskim programima koji će nam omogućiti da sve potrebe našeg tržišta i društva možemo podmiriti", poručila je u četvrtak prilikom potpisivanja Dunavske povelje za mlade talente državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Branka Ramljak.


Dunavska povelja dokument je kojim se uspostavlja model upravljanja obrazovanjem s ciljem jačeg povezivanja obrazovnog i poslovnog sektora kako bi studenti imali mogućnost odlaska na praksu tijekom studiranja i upoznavanja budućih poslodavaca.


Povelju su u četvrtak u HAZU-u potpisali ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić te brojna sveučilišta i partneri iz dunavske regije na konferenciji u povodu završetak projekta EDU-LAB, namijenjenog poboljšanju zapošljivosti mladih talenata i poticanju na rad i ostanak u dunavskoj regiji.


"Znatno smo investirali u razvoj tržišta rada, ali potrebne su i dodatne mjere. Trenutno je najveći problem hrvatskih poslodavaca pronaći i zadržati kvalificirane ljude", rekao je ministar Marko Pavić te poručio kako projekt EDU-LAB znatno pridonosi izvedbi dodatnih studijskih programa za razvoj vještina mladih ljudi.
Projekt EDU-LAB trajao je dvije i pol godine te je primarno bio usmjeren na razvoj strategija za jačanje ponude studijskih programa i radnih mjesta, kao i na poticanje povezivanja studenata s budućim poslodavcima. EU je sufinancirao projekt, a sudionici su javna i privatna sveučilišta iz Bugarske, Mađarske, Slovenije, Slovačke, Srbije i Njemačke. H


Dijana Pavlović
Možda ste propustili...