Novosti
RJEŠENJE ZA TJEDAN DANA

Veledrogerije traže povrat najmanje 1,3 milijarde kuna
Objavljeno 16. svibnja, 2019.

Za tjedan dana očekuje se rješenje za podmirenje dijela duga bolnica veledrogerijama, koji se popeo na 2,6 milijarde kuna te je postala upitna isporuka lijekova i medicinskog materijala dijelu bolnica, potvrdili su u četvrtak nakon sastanka u Vladi ministar zdravstva Milan Kujundžić i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca.


Predsjednik HUP-ove Koordinacije veledrogerija Ivan Klobučar ističe kako je zahtjev veledrogerija da im država podmiri 50 posto dugova, odnosno 1,3 milijarde kuna, no koliko će to biti, znat će se tek za tjedan dana. "Znamo da je to velik novac, ali znamo i da je velika odgovornost na našim leđima", izjavio je Kolobučar nakon sastanka u Banskim dvorima, gdje su se predstavnici veledrogerija sastali s premijerom Andrejom Plankovićem i ministrima zdravstva i financija. Plenković je, kaže Klobučar, prvi premijer koji je predstavnike veledrogerija primio na razgovor o problemu bolničkih dugova, koji traje godinama. "Obećao je dati prvi dio nekakvog rješenja u roku od sedam dana, no nemamo još nikakve brojke. Čekamo da nam u dogovoru s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje ponude nekakvo rješenje", rekao je predstavnik veledrogerija. Poručio je da veledrogerije ne mogu još dugo izdržati ovakav tempo neplaćanja. Primjerice, rokovi plaćanja općih bolnica u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima prelaze tisuću dana, a prema zakonu trebali su biti podmireni u roku od 60 dana.


Ministar Milan Kujundžić potvrdio je da se moraju pronaći žurna rješenja za dugove, posebice za dugove nekoliko bolnica čiji rokovi idu prema tri godine. U Ministarstvu zdravstva nemaju 1,3 milijarde kuna, koliko traže veledrogerije, ali zajedno s Vladom u cjelini novac će se pronaći jer se dugovi moraju platiti i vratiti, kaže Kujundžić. Povrdio je da će se dio iznosa za povrat dugova naći i u HZZO-u, koji ove godine očekuje rast prihoda od oko dvije milijarde kuna.
"Stvari se moraju početi rješavati jer govorimo o zdravlju građana", rekao je predsjednik HUP-a Davor Majetić.
Hina
HUP: PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI
HUP je reagirao na prozivanje ministra Kujundžića, koji je zatražio da HUP riješi problem duga poslodavaca od 1,8 milijardi kuna zbog neplaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje. "Ministru Kujundžiću je poznato da HUP i veledrogerije, koje samo žele biti plaćene za proizvode odavno isporučene sustavu, državi ne duguju ništa niti su ovlašteni u ime države naplatiti dugove za doprinose", poručuje HUP u priopćenju. Pritom se dugovi za doprinose odnose na tvrtke u problemima, u predstečajnim nagodbama ili stečaju, poput Uljanika, koje doprinose ne plaćaju zato što to nisu u stanju, a ne zato što ne žele, upozorava HUP. Tužno je da država kao najveći dužnik, koja svjesno već godinama ne poštuje rokove plaćanja i vlastite zakone, u javnosti odgovornost za vlastite obveze i neučinkovitost prebacuje na privatne poslodavce koji uredno ispunjavaju svoje obveze, a kojima ta ista država duguje više od tisuću dana, i to više od 2,6 milijardi kuna, izjavio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.
Možda ste propustili...

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura

Najčitanije iz rubrike