Regija
ARRIVA PROTIV PREDRASUDA

Ženska posada u autobusu ruši stereotipe o muškim poslovima
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
Sanela Kozbašić u Arrivi vozi autobus, a Ivana Vidović je kondukterka. I ona će polagati D-kategoriju
ĐAKOVO - Sanela Kozbašić i Ivana Vidović, obje Osječanke, zajedno s Arrivom Hrvatska, čije su zaposlenice, ruše stereotipe o vožnji autobusa, uvjetno rečeno, kao muškom poslu.
One počesto čine žensku posadu u Arrivinim busovima, nailazeći na odlične reakcije putnika. Sanela za upravljačem golemog vozila, a Ivana kao kondukterka ruše predrasude da se poslovi dijele na muške i ženske, da je vožnja tako specifičnog vozila rezervirana za jači spol. Istina, Sanela za velikim upravljačem busa djeluje krhko, no vješto upravlja tom grdosijom na cesti, a Ivana je zadužena da bude na usluzi putnicima vezano uz karte, rezervacije, prtljagu, pitanja, informacije. Ova ženska posada u Arrivinim busovima potvrđuje poslovnu politiku ovog prijevoznika sa sjedištem u Rijeci, a koji je svojevremeno preuzeo i Panturist, kojom kao društveno i ljudskim resursima odgovorna tvrtka želi i sama rušiti predrasude.


A promet itekako pripada u gospodarske grane u kojima, statistički, dominiraju muškarci.


- No u Arrivi se svakodnevno borimo protiv predrasude da je radno mjesto vozača, zbog zahtjevnosti i specifičnih vještina, za muškarce. Iako statistika ne govori u prilog zastupljenosti žena zasad ni u našoj tvrtki, u Arrivi Hrvatska trenutno su od 1400 zaposlenih 264 žene, od toga tri vozačice, voljeli bismo da ih je puno više. Istraživanja govore da su žene proaktivnije u vremenima promjena, brinu se o međuljudskim odnosima na poslu, žele učiti i unapređivati znanja, pa kontinuirano radimo na promjeni percepcije kada je u pitanju zapošljavanje žena na radnom mjestu vozačice te kreiramo ugodno radno okruženje i uvjete koji su prilagođeniji ženama - kaže voditeljica korporativnih poslova u Arrivi Hrvatska Marina Pandurević. Sanela i Ivana tu su našle ne samo posao nego žive svoj san. Sanela je djelatnica Arrive od 2010. Prvo je, kaže, morala proći iskustvo u prijevozničkim tvrtkama, s C-kategorijom, potom je položila i D-kategoriju te sjela za upravljač busa.


- Vozim linije za Baranju, Miholjac, oko Osijeka, a imamo i dosta izvanrednih linija do Vinkovaca i dr. Reakcije putnika su pozitivne, nema nikakvih problema. Dapače, kada vide ženu da vozi bus, reakcije su da su žene opuštenije, posvećenije. Nisam naišla na neugodnost zbog toga što sam žena. Sve se razgovorom i smirenošću odradi najbolje - kaže Sanela. Na pitanje kako je voziti bus kaže: "Jako lijep osjećaj, bolje nego mali auto jer u busu je veća preglednost. Prava uživancija!" Ivana je u Arrivi mjesec i pol.


– Trenutno sam kondukterka, iako kolege vole reći: domaćica, hostesa u busu. Putnici budu zadovoljni kada vide žensku posadu. Nisu pretjerano zahtjevni, bitno da svi imaju mjesto, da je sve u redu s prtljagom i sl. Uz osmijeh i smirenost sve se riješi - kaže Ivana. Plan joj je položiti D-kategoriju, a za što, ističe, u Arrivi ima program prekvalifikacije.


– Ovdje mi je dodatna prilika za učenje i znanje. Imam položenu B-kategoriju, vozila sam i taksi, no cilj mi je voziti bus. Zato sam tu - kaže Ivana. U Arrivi ističi da su uvjeti rada u njoj prilagođeni ženama.


– Pružamo mogućnost zaposlenja na pola radnog vremena. U suradnji s HZZ-om nudimo mogućnost prekvalifikacije mjerom Zavoda ‘Osposobljavanje na radnom mjestu‘ te im nudimo stimulativna primanja - kaže Pandurević. Više se puta dogodi da su Sanela i Ivana u istoj posadi.
– Kolege iz drugih busova na cesti prvo upitno pogledaju, pa mahnu, a mi uzvratimo nasmijane - kaže Ivana, pohvalivši kolege da kolegicama uvijek iziđu u susret pri prijenosu teške prtljage i slično, potvrđujući da su i kolege i džentlmeni.


Suzana Župan
Saneli je vožnja autobusa u genima
Vožnja busa Saneli je u genima; kaže, otac umirovljenik bio je vozač u Panturistu 40 godina, a brat je među najboljim vozačima u Arrivi. Ivana je magistra ekonomije. "Ovo mi je draže nego sjediti u uredu. Nitko meni neće oduzeti moje diplome i škole, no ja se vidim ovdje. Moja mama kaže, dok sam ja sretna, i ona je", kaže Ivana. "Žene se ne trebaju bojati ovog posla, samo treba hrabro ući u to", zaključuje Sanela.
Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike