Osijek
POLA STOLJEĆA DOMA NA DRINSKOJ

Ilija (84): Dom mi je
vratio volju za životom
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
Uskoro će početi kompletna obnova Doma, a u pripremi je i odjel za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije

Nije slučajnost što je za obilježavanje 50. godišnjice Doma za starije i nemoćne osobe na Drinskoj odabran jučerašnji dan. Naime, 16. svibnja 1969. potpisan je ugovor s prvim korisnikom Doma. Danas taj dom, jedan od najkvalitetnijih za starije i nemoćne osobe u Osječko-baranjskoj županiji, prima 353 korisnika, a želja starijih osoba, ne samo iz Osijeka nego i iz šire okolice, da svoje umirovljeničke dane provedu upravo u njemu velika je. Poznato je to i 84-godišnjem Iliji Pranjiću, koji je u Domu punih 13 godina, a svoje je oduševljenje boravkom ondje sažeo u nekoliko riječi:

"Dom mi je vratio želju za životom! Društvo je odlično, osoblje također, svi se lijepo slažemo. Sretan sam što sam ovdje toliko godina i nadam se da ću još dugo", poručio je Pranjić. Dvije godine mlađa Ella Wiesler u Domu je tek godinu dana, no nema toga čime ondje nije zadovoljna. Imala je, kaže, cimericu, ali kako se ona razboljela, trenutno je u sobi sama. No našla si je odličnu zanimaciju – pjevanje. "Oduševljena sam uslugom. Ljudi koji rade ovdje jako su vrijedni, djevojke su zlatne, uvijek me pitaju kako sam, treba li mi što", priča korisnica Wiesler. Ništa manje oduševljen nije ni Josip Kuzmanović (82), koji je istaknuo da mu je drago što nazoči proslavi pola stoljeća rada Doma. Okupila je proslava brojne uzvanike, među kojima je, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, bio i župan Ivan Anušić. Osječko-baranjska županija kao osnivač započela je jedan od najskupljih projekata energetske obnove na području Županije, vrijedan 12 milijuna kuna.

- Završava se postupak javne nabave, uskoro ćemo odabrati najboljeg izvođača i početi kompletnu obnovu Doma. Također, 120 tisuća kuna izdvojeno je za izradu projektne dokumentacije za dogradnju Doma za korisnike oboljele od Alzheimerove bolesti. Kao osnivač Županija vodi brigu i modernizira Dom - poručio je župan Anušić.

Ravnatelj Doma Vjekoslav Ćurić izrazio je zadovoljstvo što se kvaliteta života, odnosno usluga, u Domu neprestano podiže. Zadovoljan je, kaže, što će se adaptirati prostor za odjel za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih vrsta demencije.

- Bit će to prvi takav objekt izgrađen prema svim pravilima, moderan i željno ga iščekujemo - naglasio je Ćurić, dodavši da je lista čekanja neprestano duga, što i nije čudno s obzirom na kvalitetu usluge, ali i svih popratnih sadržaja i aktivnosti za korisnike.

I Grad Osijek orijentira se na pružanje usluga Domu, primjerice nabavu inventara, tehničkih sredstava i ostaloga što korisnicima poboljšava život. Prvi potpredsjednik Gradskog Vijeća Drago Šerić podsjetio je da su bila zatražena sredstva za proširenje Doma iz EU fondova, no bez uspjeha, pa je potrebno pronaći adekvatan prostor s obzirom na potrebe. "Grad je na raspolaganju i napravit ćemo što možemo da se riješi taj problem", dodao je Šerić.

Marija Mihelić
DUGE LISTE ČEKANJA ZA SMJEŠTAJ
Nakon što je, 1969., počeo rad, Dom za starije i nemoćne osobe Osijek, imao je samo tzv. dom1. Potom je, 1978., nastala druga zgrada, odnosno stacionar, a za korisnike je 1987. otvorena i tzv. depadansa. Kako se prostor širio, tako se povećavao i kapacitet smještaja, kao i kvaliteta usluge. Na raspolaganju je tako uz prostor za stanovanje, prehranu i čišćenje još i stambeni dio za pokretne korisnike, njih 170, uz još 180 mjesta za teže pokretne i nepokretne korisnike. Da je potreba za smještajem velika, pokazuju duge liste čekanja za smještaj.
Ivan Anušić

osječko-baranjski župan

Vidljivo je da se stariji stanovnici naše županije sve više okreću životu u domovima. Nadam se da ćemo uspjeti sagraditi još jedan sličan objekt, no ne mogu reći kada će se to moći učiniti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike