Osijek
HRVATSKO-MAĐARSKI FORUM U HGK-U

Iskoristiti potencijale koji se kriju u području zdravstvenog turizma!
Objavljeno 17. svibnja, 2019.

U organizaciji osječkog ureda Srednjoeuropske mreže za razvoj gospodarstva, institucije mađarskog Ministarstva vanjskih poslova, Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku i Hrvatske gospodarske komore, jučer je u Osijeku održan gospodarski forum o temi "Razmjena iskustava i dobre prakse ustanova i gospodarskih subjekata u zdravstvu".

Kako i sam naziv foruma sugerira, hrvatski i mađarski gospodarstvenici i dužnosnici na forumu su govorili o sinergiji zdravstva i turizma, sve značajnije gospodarske grane, čije izuzetne primjere možemo pronaći u mađarskim toplicama Hévíz i Harkány, dok je s hrvatske strane predstavljen Pannonian Health Cluster i projekt gradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Hévíz, zahvaljujući zdravstvenom turizmu druga najznačajnija turistička destinacija u Mađarskoj, svoj uspjeh, prema riječima predstavnice heviških toplica Berte-Tόth Manuéla, duguje upravo suradnji s drugim subjektima. "Uvijek smo smatrali da je važno ostvarivati stručnu suradnju ne samo unutar Mađarske nego i u europskim relacijama, i naša tradicija zdravstvenog turizma, duga 220 godina, održala se upravo zato", poručuje. Uz predstavnike gospodarskih subjekata, forumu su nazočili i mađarski konzul Antonio De Blasio te predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin. Obojica su izrazila zadovoljstvo održavanjem ovog foruma, istaknuvši veliki potencijal zdravstvenog turizma i potrebu za međusobnom suradnjom.

- Tema je foruma iznimno aktualna, smatramo da se u području zdravstvenog turizma krije veliki potencijal koji treba što prije iskoristiti kako Hrvatska tako i Mađarska. Vjerujem da će ovim forumom sve zainteresirane strane razmijeniti dobra iskustva, naučiti nešto i unaprijediti svoje zdravstvo i turizam - poručio je Vulin.

Ivan Alilović
PREDSTAVLJEN I PROJEKT NOVOG KBC-a
Kapitalnu investiciju od velikog značenja za cijelu Slavoniju - projekt novog KBC-a Osijek - predstavio je njegov ravnatelj, doc. dr. sc. Željko Zubčić.

- Okupljene sam ukratko upoznao s osnovnim informacijama o projektu koji je još u začetku. Prvi smo korak poduzeli nedavno kada smo s Ministarstvom regionalnog razvoja potpisali ugovor vrijedan 35 milijuna kuna koje ćemo iskoristiti za pripremu dokumentacije - rekao nam je Zubčić, istaknuvši da se vrijednost cijele investicije procjenjuje na 250 milijuna eura, a dovršetak se očekuje kroz desetak godina.eura, dok se dovršetak projekta očekuje kroz desetak godina.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike