Crna kronika
POLICIJSKA AKCIJA "TOTAL"

Zbog proizvodnje "osvježivača
zraka" uhićena 21 osoba
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
Uhićen je i "vendor", preprodavač sintetske droge preko interneta. Istraga se nastavlja
OSIJEK - Zbog sumnje da je proizvodila i preprodavala sintetsku drogu - tzv. osvježivače zraka - kod pritvorskog nadzornika Policijske uprave osječko-baranjske završila je 21 osoba. Do uhićenja je došlo u koordiniranoj policijskoj akciji kodnog imena "Total", u kojoj su osim djelatnika PU osječko-baranjske sudjelovali operativci odjela za droge još devet policijskih uprava te specijalizirani odjeli za organizirani kriminal. Među uhićenicima je i tzv. vendor - preprodavač droge preko interneta. Policija je u akciji zaplijenila hašiš te više kilograma sintetske marihuane deklarirane kao osvježivač zraka.
O samim detaljima akcije nije se govorilo na konferenciji za novinare. Ivan Canecki, voditelj Odjela kriminaliteta droga PU osječko-baranjske, kratko je rekao da se istraživanje nastavlja, a prikupljaju se informacije i od policija drugih država. Uhićenike se sumnjiči za više kaznenih djela, a među njima ima osoba koje su otprije poznate policiji. "Ovim putem zahvaljujem Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek, kao i medijima, jer su praćenjem ove problematike dali doprinos da se šira javnost upozna sa svim opasnostima konzumacije ove opasne droge, sintetskih kanabinoida, tzv. osvježivača zraka", rekao je Canecki. Osim droge u akciji "Total" policija je zaplijenila i veći iznos novca za koji se sumnja da potječe od počinjenja kaznenog djela te laboratorij sastavljen i pripremljen za proizvodnju marihuane.


Prema riječima Tomislav Štambuka iz Uprave kriminalističke policije MUP-a, riječ je o nimalo jednostavnom istraživanju, u kojem je otežavajuća okolnost bila što se za preprodaju koristio internet, no uspjeh je ipak ostvaren.


- Riječ je o vrlo opasnim i za zdravlje štetnim sintetskim tvarima, nimalo bezopasnima i bezazlenima, čiji su konzumenti, na žalost, uglavnom mladi ljudi. Upravo su ti mladi ljudi na tjednoj bazi tražili liječničku pomoć nakon konzumiranja "osvježivača zraka". Otežavajuća okolnost bila je što se za preprodaju koristio internet, ali uspjeli smo i to svladati. U ovom slučaju prvi put smo otkrili "vendora" - preprodavača. Inače, procjena je da se 20 posto preprodaje droge u većini država odvija preko interneta - kazao je Štambuk i dodao da je "zbog specifičnosti samih ‘osvježivača zraka‘ i njihova sastava bilo potrebno surađivati i s drugim institucijama".
- Ovime je zadan udarac ilegalnom tržištu sintetskih kanabinoida, koji su doista štetni i imaju loš utjecaj na širu populaciju mlađih građana Hrvatske - istaknuo je Štambuk. Inače, pakiranja "osvježivača zraka" koja su bila izložena na stolu Policijske uprave donedavno su se prodavala u trgovinama, smart i sex shopovima u Hrvatskoj.


Milan Bugarić
20

posto preprodaje droge u većini država odvija se preko interneta
Različiti su učinci ove vrste droge na konzumenta, najčešće su to nekontrolirano agresivno ponašanje, gubitak realnosti, dezorijentacija u vremenu i prostoru, visok krvni tlak, uznemirenost, halucinacije, osjećaj da će ih netko napasti. Mlade osobe, koje su najčešći konzumenti sintetskih kanabinoida, nisu svjesne da konzumacija može biti i opasna za život. Nerijetko konzumenti uz "osvježivače zraka" znaju uzeti i neku drugu drogu te u takvim situacijama potencijalno mogu biti životno ugroženi ako na vrijeme ne dobiju medicinsku pomoć.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike