Tehno
NATJECANJA U IGRANJU VIDEOIGARA

A1 Adria League powered by ESL - još bolje iskustvo esporta i veći nagradni fond
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
U drugoj, po mnogočemu rekordnoj sezoni, natjecalo se gotovo 1300 igrača iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Odigrano je više od 2000 mečeva, a pratilo ih je oko 140.000 navijača i gaming entuzijasta preko platforme Twitch, YouTubea, specijaliziranog televizijskog kanala esportsTV, ali i uživo na jednom od najvećih gaming sajmova - Reboot InfoGamer powered by A1 – gdje su se igrala LAN finala u PC i mobilnim igrama.


Ove godine A1 Adria League imat će dvije sezone (treću i četvrtu). Treća će se igrati potpuno online tijekom proljeća i ranog ljeta, a četvrta počinje nakon ljetne pauze u kolovozu te će završiti velikim LAN finalima na Reboot InfoGameru sredinom studenoga. A1 Adria League i dalje će u sastavu imati četiri igre (dvije za PC te dvije mobilne igre). Fokus će biti na PC naslovima – Counter-Strike: Global Offensive te MOBA igru Dota 2, koja dolazi kao zamjena prošlogodišnjoj League of Legends. U segmentu s mobilnim igrama imat ćemo dva naslova u kojim će se okušati regionalne zvijezde esporta. To su Clash Royale te još jedna igra koja će biti objavljena naknadno. Kad je riječ o nagradnom fondu, on je povećan za otprilike 13 % te sad iznosi 30.000 eura za 2019. godinu, odnosno za obje sezone. Tako će, primjerice, u 4. sezoni nagradni fond za pojedinu mobilnu igru biti 1960 eura, dok će pobjedničke ekipe u igrama CS:GO i Dota 2 podijeliti 10.000 eura (5000 po naslovu).


“Unatoč promjenama, naš cilj ostaje isti: osigurati da esport u našoj regiji dobije značaj i popularnost koju i zaslužuje. Ponosni smo na to što A1 Adria League neprestano raste i razvija se, ali i na činjenicu da smo učvrstili svoju poziciju istinskog predvodnika u ovom uzbudljivom i novom obliku života mnogih naših korisnika. Veseli me i što ćemo ponovno doživjeti sva ona uzbuđenja i strasti koje igrači i timovi iskazuju u svim fazama natjecanja”, poručio je Lordan Kondić, direktor marketinga za privatne korisnike A1 Hrvatska.


Prema Newzoou, vodećoj kompaniji za analizu i istraživanje gaming i esport tržišta, gaming industrija zaradit će oko 150 milijardi dolara u 2019. S druge strane, vrijednost esport tržišta, odnosno natjecanja u igranju videoigara dosegnut će milijardu dolara. Gotovo polovina tog iznosa dolazi od sponzorstava, a četvrtina od medijskih prava.


“ I A1 Adria League i cijela scena znatno su se razvile u posljednje dvije godine. Svjedočili smo sjajnim pričama i imali smo priliku gledati brojne igrače i timove kako ostvaruju uspjehe. Veselimo se nadolazećim izdanjima Lige te velikim esport uzbuđenjima”, rekao je Martin Kadinov, ESL-ov regionalni menadžer za jugoistočnu Europu. M.R.
 
Najčitanije iz rubrike