Sport
VAŽAN TRIJUMF BIJELO-PLAVIH

MIRKO PRVI TOPNIK LIGE
Marić je zabio dva pogotka i
doveo Osijek na prag Europe
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
Osijekov najbolji strijelac preokrenuo je rano vodstvo Rijeke

Osijek je preokretom došao do iznimno vrijednih bodova protiv Rijeke. Gosti s Kvarnera bili su jedina momčad koju bijelo-plavi ove sezone nisu uspjeli pobijediti, a nakon susreta ove srijede se i to promijenilo. No, daleko je važnije što je Osijek s ta tri boda došao na prag plasmana u Europu. Briljirao je Mirko Marić koji je zabio oba pogotka koja su ga vratila na čelo liste strijelaca i donijela mu ovacije u Gradskom vrtu. Iako matematički plasman na europsku scenu još nije osiguran nakon jučerašnjeg susreta on doista ne bi smio izmaknuti osječkoj momčadi.



Dva pogotka i isključenje

Velika bitka vodila se na sredini terena. Rijeka je očekivano akcije Osijeka pokušavala zaustaviti u samom začetku i to joj je dobrim dijelom i uspijevalo. Osječani su pokušali odgovoriti bržim pasovima što je prouzročilo dosta pogrešaka, pa nije bilo pravog ritma. Prvu prijetnju uputio je Žaper kada je odapeo s preko 20 metara, oštar udarac završio je u rukama vratara Sluge. Dvije minute kasnije iz prvog udarca prema vratima Osijeka gosti su poveli. Tko zna koji put se to dogodilo ove sezone. Probijena je desna strana obrane bijelo-plavih, Mamić je ubacio, a Lončar zaboravio na Čolaka što je bilo kobno pa su gosti poveli. Inače, Čolak je bio dvostruki strijelac u Gradskom vrtu i jesenas kada je Rijeka slavila s 2:1. Osječanima je trebalo desetak minuta kako bi došli sebi od tog šoka, a kada su uspjeli složiti prvu suvisliju akciju došli su do izjednačenja. Pogotku je prethodila dobra akcija Špoljarića i Talysa koja je završila udarcem iz kuta koji su gosti u prvi mah raščistili, ali je lopta opet došla do Pilja koji ju je poslao na prvu vratnicu gdje je Escoval nespretno reagirao i Marića gurnuo u priliku koju prvi strijelac lige nije mogao promašiti. Riječani su iskazali čudnu nervozu tijekom tog prvog dijela, pa su zbog prigovaranja sucu Joviću dobili čak tri žuta kartona, a nervoza je Pavičića u 39. minuti stajala isključenja. Ušao je u "klinč" sa Špoljarićem nakon prekida igre, pa im je Jović obojici pokazao žute kartone, a kako je Pavčiću to bila druga javna opomena morao je u svlačionicu, pa je Rijeka ostala s čovjekom manje na terenu. Do odmora Malenica se na iskušenju našao u 45. minuti kada je ispred njega bio Čolak. Vratar Osijeka malo "zašlajdrao" i zakasnio u izlasku, ali je ipak nekako uspio zaustaviti napadača gostiju.

Marić 18.


Osijeku nije dugo trebalo kako bi naplatio brojčanu nadmoć. U 48. minuti stigao je potpuni rezultatski preokret kojeg je donio, a tko drugi nego Mirko Marić svojim 18. pogotkom ove sezone. Talysom ubačaj slijeva Ejupi je glavom proslijedio u gredu, a Marić je sve to pratio i odbijenu loptu iz blizine zakucao u mrežu. Igra se, naravno, posve preselila na polovicu Rijeke. Bijelo-plavi su strpljivo gradili svoje napade, a stvarali su i prilike. Špoljarić je u 67. minuti pokušao iz prve nakon proigravanja Marića, Sluga nije imao problema s tim udarcem, u 71. minuti Škorić je umalo pospremio loptu u mrežu nakon što ju je Sluga ispustio, a u 74. minuti vratar Rijeke je bio prisiljen odbiti udarac Marića sa 18 metara. U 83. minuti Marić je odlično proigrao Žapera koji je "lažnjakom" bacio svog čuvara, pucao sa 12-13 metara, ali netko iz obrane Rijeke je u padu uspio blokirati taj pokušaj. Do kraja se više ništa nije promijenilo, pa su bijelo-plavi s Kohortom mogli početi proslavljati važnu pobjedu.


Dalibor Keler
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme oblačno. Teren dobar. Gledatelja: 2032. Sudac: Fran Jović (Zagreb) - 6,5. Strijelci: 0:1 Čolak (11), 1:1 Marić (24), 2:1 Marić (48). Žuti kartoni: Špoljarić, Guti, Pilj (Osijek), Halilović, Pavičić, Čolak, Lepinjica, Mamić, Escoval (Rijeka). Crveni kartoni: Pavičić (Rijeka).

IGRAČ UTAKMICE: MIRKO MARIĆ (OSIJEK)

OSIJEK                      2  (1)

Malenica 6,5, Škorić 7,5, Guti 7, D. Lončar 6 (od 64. Šutalo 6), Šorša 6,5, Žaper 7, Pilj 7, Talys 7, Špoljarić 6,5 (od 84. Grgić -), Boban 5,5 (od 46. Ejupi 6), Marić 8.

RIJEKA                       1  (1)

Sluga 6,5, Escoval 5,5, Župarić 6, Punčec 6, Mamić 6, Lepinjica 5,5, Capan 5, Halilović 5,5 (od 80. Gorgon -), Pavičić 5, S.Lončar 5 (od 64. Tomečak 5,5), Čolak 6,5 (od 74. Puljić -).
0:1
Mamić je ubacio slijeva na drugu vratnicu gdje se zaboravljeni Čolak samo naklonio i glavom iz blizine ubacio loptu u mrežu
1:1
Piljev ubačaj zdesna Escoval je loše zahvatio glavom, lopta je pala na drugu vratnicu gdje je bio Marić koji se pola metra lako pogodio za izjednačenje
2:1
Talys je ubacio s lijeva, Ejupi je glavom pucao i pogodio gredu, a na pravom mjestu opet je bio Marić i odbijanac spremio u mrežu
Možda ste propustili...

POBJEDOM ČESTITATI NAVIJAČIMA ROĐENDAN

Napokon smo uhvatili zamah i naravno da ne mislimo sad stati

OSJEČKI TENISAČ UPISAO NOVU POBJEDU NA SPLITSKIM FIRULAMA

Matej Dodig nastavio sa sjajnom igrom

Najčitanije iz rubrike