Novosti
DRŽAVNI ČELNICI ŠALJU SVOJE IZASLANIKE

U Bleiburg u subotu idu Kušćević i Medved
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
Premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio da će u ime Vlade središnjoj komemoraciji u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije u subotu nazočiti ministar uprave Lovro Kušćević te ministar branitelja Tomo Medved, a iz Ureda predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Hini je potvrđeno da će izaslanica predsjednice na komemoraciji biti predstojnica njezina ureda Anamarija Kirinić.


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom položit će vijence i odati počast žrtvama bleiburške tragedije i žrtvama hrvatskog križnog puta u četvrtak, 16. svibnja, a na subotnjoj komemoraciji njegov izaslanik bit će Ante Sanader.


Premijer Plenković prethodno je izjavio kako zbog drugih obveza neće ići u Bleiburg. Naime, istog dana u Zagrebu se održava središnji predizborni skup HDZ-a za izbore članova za Europski parlament, na koji dolaze vodeći kandidat EPP-a Manfred Weber i njemačka kancelarka Angela Merkel.
Na komemoraciji na Bleiburškom polju ove godine, osim svete mise, neće biti političkih govora. Ove godine je biskupijski administrator u Klagnfurtu Engelbert Guggenberger odbio izdati suglasnost da jedan od hrvatskih biskupa predvodi svetu misu, a mjerodavne kotarske vlasti u Voelkermarktu bleiburšku su komemoraciju okarakterizirale kao javni skup. Počasni bleiburški vod (PBV), koji je organizator komemoracije, prošlog je tjedna pozvao sve koji planiraju ići na središnju komemoraciju da se klone bilo kakvih ustaških simbola ili onih koji asociraju na to te bilo kakvih povika ili znamenja koji su protuzakoniti prema hrvatskim, ali i austrijskim zakonima. H/D.Pav.