Osijek
TJEDAN KARIJERA NA SVEUČILIŠTU

Karijerni korzo povezao
studente i poslodavce
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
Na Fakultet agrobiotehničkih znanosti stigli predstavnici tvrtki iz različitih sektora kako bi pokušali privući studente

Kako se uspješno predstaviti poslodavcu studenti Sveučilišta u Osijeku imali su priliku izvježbati u srijedu na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek. Ondje je u sklopu manifestacije Tjedan karijera održan prvi “Karijerni korzo” i tzv. speed dating studenata i poslodavaca.

Golem su prostor u prizemlju fakulteta zauzeli poslodavci koji su na svojim štandovima “pecali” studente - možda buduće zaposlenike. Stigli su predstavnici tvrtki iz različitih sektora, od poljoprivrede, preko IT-a, do građevine i medicine. Ivona Mikić iz prevoditeljske agencije Sinonim kaže kako su uvijek u potrazi za dobrim studentima i prevoditeljima koji će znati u prijevod ukomponirati i kulturne i tehničke aspekte. A traže studente i u Osatina grupi, koja se bavi proizvodnjom voća i povrća, mlijeka, mesa, energije iz bioplina...

- Na našem štandu imamo dobar odaziv studenata poljoprivrednog i prehrambenog smjera. Studenti su vrlo zainteresirani i za praksu i za rad preko STUC-a, a što svakako može dovesti do redovitog zaposlenja nakon završetka fakulteta. To je definitivno plus, jer tijekom prakse i studentskog rada oni se upoznaju s poslovnim procesima, a upoznajemo se i međusobno - kaže Ines Mandurić iz Osatina grupe.

A od predstavnika studentske udruge IAESTE studenti su saznali zašto je važna stručna praksa tijekom studiranja, i to inozemna i plaćena, kakvu oni organiziraju za STEM-ovce.

- Studenti dobiju veliko iskustvo, dobra im je to stavka u životopisu i sigurno prednost u odnosu prema drugim kandidatima - kaže Luka Krisla iz udruge IAESTE. Saznali su studenti da i na samom Sveučilištu mogu saznati kako razviti svoju karijeru. I to u Centru za unaprjeđenje i osiguranje kvalitete visokog obrazovanja, koji je glavni inicijator ove manifestacije. Ondje organiziraju različite radionice i savjetovanja o karijeri.

Jasenka Pejaković
Nemojte raditi ono što ne volite
Na središnjoj motivacijskoj tribini u prepunoj dvorani Aula Magna govorio je studentima o svom poslovnom, životnom, ali i studentskom putu Ivan Meštrović, poduzetnik i predsjednik Uprave NK Osijek. Meštrović je, naime, najmlađi predsjednik jednog od klubova 1. HNL-a i posebni savjetnik predsjednika HNS-a. Svoj profesionalni poslovni put započeo je uz start up City Express i tako napravio tada prvu konkurenciju monopolistu, Hrvatskoj pošti. Godine 2007. seli se u Dubai, gdje pokreće biznis City Mail te nastavlja osmišljavati nove projekte. Danas živi na relaciji Dubai - Budimpešta, a paralelno se uspješno bavi i consaltingom. Osijek mu je uvijek u srcu. Vratio se da pokrene grad, i to mu je uspjelo. Kako, ispričao je studentima. Poruka koja se mogla čuti jest da za pokretanje uspješnog biznisa u njegovu slučaju nije bila potrebna diploma, ali i da je tu istu diplomu važno, i danas treba imati. Poručio je Meštrović studentima da u poslu trebaju sklapati prijateljstva, poznanstva i te veze znati održavati. Ali i nešto puno važnije. - Nemojte raditi ono što ne volite. Ni sekunde u životu. Nemojte raditi ni stvari u koje ne vjerujete, poručio je Meštrović oduševljenim studentima. Jedan je od njih i Josip Debelica, student II. godine Kineziologije. - Predavanje je ispunilo svoju svrhu i cilj. Gospodin Meštrović nas je sve inspirirao svojom poučnom pričom i iz poslovnog, i privatnog života. Ugodno sam iznenađen - kazao je Josip, koji svoju karijeru vidi također u sportskom klubu.
Najčitanije iz rubrike