Osijek
FESTIVAL POVIJESTI KLIOFEST NA FFOS-U

Suradnja 2 odsjeka o temi 1960-ih
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
Diljem Hrvatske ovoga se tjedna održava 6. Festival povijesti Kliofest, koji je i ove godine uspješno ujedinio brojna sveučilišta samo s jednim ciljem, kako bi se povijest kao znanost dodatno približila i popularizirala među studentskom populacijom, ali i u široj javnosti. Stoga je iznimno bogat program još jednom pripremio i Odsjek za povijest osječkog Filozofskog fakulteta, koji je predavanjima, tribinama i predstavljanjima zbornika obuhvatio povijest od srednjeg vijeka, pa sve do 60-ih godina prošlog stoljeća. Najsadržajniji program je studentima FFOS-a donio znanstveni kolokvij "1960-te pedeset godina poslije", na kojemu je ostvarena i plodonosna suradnja dvaju odsjeka.

- Ovo je prvi put da Odsjek za anglistiku, u suradnji s Odsjekom za povijest, sudjeluje na Kliofestu. Zato smo odabrali temu koja na odličan način spaja interese obaju odsjeka jer su mladi anglisti zainteresirani za povijest i kulturu Velike Britanije, a mladim su povjesničarima burne šezdesete uvijek posebno zanimljive - naglasila je uoči znanstvenog kolokvija doc. dr. sc. Ljubica Matek s Odsjeka za anglistiku FFOS-a, iznimno zadovoljna što je na samom početku osječkim studentima predavanje održao profesor Jason Hansen, sa Sveučilišta Furman u Južnoj Karolini.

Ova polustoljetna retrospektiva na šezdesete godine tijekom cijelog jučerašnjeg dana donijela je predavanja studenata i stručnjaka, koji su se dotaknuli atentata J.F. Kennedyja, rasizma, seksualne revolucije, studentskih prosvjeda, sporta, mode i glazbene scene 60-ih, a sve je zaokruženo pub kvizom i slušaonicom glazbe u Night Clubu Cadillac, gdje su se svi okupljeni uvjerili u iznimno zabavnu stranu povijesti. M. Mandić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike