Regija
U ĐAKOVU I NJEGOVU PRIGRADSKOM PRSTENU

Grad kupuje nekretnine za park, novu ulicu i vrtiće
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
Kupljena je i kuća u Pavićevoj, čije rušenje donosi veću preglednost u prometu
ĐAKOVO

Niz nekretnina (ot)kupio je, upravo otkupljuje ili planira kupiti Grad Đakovo u cijelom gradu i prigradskom prstenu, i to za različite javne namjene.


Potvrdio nam je to zamjenik gradonačelnika Antun Galić, koji je s nadležnim gradskim službama ovih dana dio tih nekretnina i obišao, jer je u tijeku snimanje stanja, a za neke od njih upravo slijedi rušenje i raščišćavanje čestica za nove namjene.


– Dio aktivnosti je i službena procjena ovlaštenog procjenitelja. Uglavnom je riječ o (godinama) zapuštenim nekretninama, a u proračunu za to imaju predviđene pozicije, koje će rebalansom na skorašnjoj sjednici Gradskog vijeća (GV) biti i povećane - kaže Galić o politici Grada da dobro stanje svoje blagajne iskoristi i za kupnju nekretnina za razne javne potrebe. Podsjetimo, na pretposljednjoj sjednici GV-a rečeno je da su na računu Grada 30,2 milijuna kuna.


– U proceduri je 10-ak nekretnina, a u pregovorima ih je još 20-ak - kaže Galić i dodaje da je u prvoj tranši i čestica u Kuševcu, na skretanju za Ivanovce, na kojoj Grad planira urediti park, centar u tom mjestu. Potom Grad u Pavićevoj u Đakovu, na križanju s "Vrazom", od privatne osobe otkupljenu staru kuću uskoro ruši, a zbog bolje preglednosti tog križanja, jer sporedna ulica kod križanja ima samo iscrtanu stazu, a spomenuta kuća potpuno zaklanja preglednost i pješacima i vozačima.


– Njezinim rušenjem neće na toj čestici biti građeno nešto novo, nego će ona ići za proširenje tog dijela ulice i veću vidljivost za sve sudionike u prometu - najavljuje Galić. Rušenje kuće počinje čim to vrijeme dopusti, plan je idućeg tjedna. Nadalje, Grad je u Piškorevcima otkupio dva stara školska stana, a čije raščićene čestice dobivaju novu namjenu – prvi dječji vrtić u tom prigradskom naselju.


Nadalje, dio tih aktivnosti odnosi se i na čestice na kojima Grad planira formirati novu cestu, novu ulicu u blizini Čolnićeve, kod lokala "Gem" u Gajevoj.


– Grad ispod obližnjeg Doma zdravlja ima zemljište, no ono zahtijeva i okolne čestice - kaže Galić.


Podsjetimo, Grad je sredinom travnja dao ponudu od 510.000 kuna za kupnju nekadašnje samoposluge Sjever sada Pan Trgoprometa u stečaju u istoimenom gradskom naselju, a gdje vidi novi, četvrti vrtićki objekt u sastavu gradskog Dječjeg vrtića. Izvijestio je o tome na prošloj sjednici GV-a gradonačelnik Marin Mandarić, rekavši da je početna cijena tom lokalu bila 1,3 milijuna kuna, da je na dražbi bilo pet ponuda, od kojih je Grad dao najbolju. Početkom lipnja istječe rok od 45 dana do kada Grad mora uplatiti kupovninu.


– Naselju Sjever potreban je vrtić, a i najbliži njemu, vrtić Mažuranac, ima samo dvije vrtićke skupine - rekao je Mandarić, koji je na naš upit nedavno izjavio i da je "Grad pasivno zainteresiran za kupnju kuće Reichsmann na korzu, kbr. 10, ovisno hoće li biti i drugih ponuda i kakve će one biti". I ta nekretnina dio je stečajne mase Pan Trgoprometa, a dražba za nju i druge zgrade na korzu tek slijedi.
Galić kaže da će za sve zahvate biti angažirana đakovačka građevinska i druga operativa.


Suzana Župan
"Kupujemo pametno"
"Kupujemo pametno. Da se prije kupovalo na ovaj način, sada bi potrebe za tim bile manje. Zato se sve ovo u ovom trenutku čini krupnim zalogajem, no pomno procjenjujemo što kupiti i za koje buduće javne namjene", kaže zamjenik đakovačkog gradonačelnika Antun Galić. Podsjetimo, za nedavnog posjeta Đakovu ministar državne imovine Goran Marić s gradonačelnikom Marinom Mandarićem potpisao je tabularne isprave o prijenosu triju zemljišta s države na Grad Đakovo, a čija je ukupna površina 18.000 četvornih metara. Zemljišta su u Đakovu i prigradskim Đurđancima. Podsjetimo, Republika Hrvatska prije toga je Gradu Đakovu darovala bivšu upravnu zgradu bivše Đakovštine d.d., "Mimozu", a za koju lokalna samouprava upravo traži rješenje u dijalogu s više (tamošnjih) sugovornika.
potrebe
Gradskom naselju Sjever treba dječji vrtić
Možda ste propustili...

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike