Novosti
POVIJESNA OPERACIJA

Liječnici su se borili za blizanke od prvog dana
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
Sijamske blizanke dobro se oporavljaju, a liječnici su se za operaciju u KBC-u Zagreb pripremali tjednima u strogoj tajnosti

Liječnici iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, koji su u složenom medicinskom zahvatu uspješno razdvojili sijamske blizanke, istaknuli su u srijedu da se djevojčice dobro oporavljaju i izvan su životne opasnosti, te izvijestili da su se za povijesnu operaciju pripremali tjednima u strogoj tajnosti.



Planiranje i organizacija

Pročelnik Zavoda za dječju kirurgiju Tomislav Luetić predvodio je operaciju koja je trajala više od 13 sati, uključivala jednu od najdužih anestezija u Hrvatskoj, timski rad sedam kirurga i sedam anesteziologa, te ukupno 25 osoba u operacijskoj sali, a 30 u intenzivnoj njezi, dok je sama priprema za operaciju trajala šest tjedana.


"Sedmorica kirurga su eksperti jer je svatko donio svoj detalj iskustva u trenutku kada je to trebalo. Sam kirurški postupak nije nešto jedinstveno i posebno, ovdje je posebno planiranje i organizacija", naglasio je na konferenciji za novinare Luetić, kojega kolege iz tima nazivaju "Zlatkom Dalićem liječničke reprezentacije". Djevojčice su na intenzivnoj njezi već četiri mjeseca, a rođene su dva mjeseca prijevremeno, što je kompliciralo njihov slučaj. Liječnici su se za njihov život borili od rođenja kako bi bile u stanju podnijeti zahvat. Luetić kaže da je priprema za operativni zahvat trebala trajati duže od šest tjedana, no zbog stanja djece bili su prisiljeni ići na hitnu operaciju, koja uvijek nosi veći rizik. "Nakon same prve operacije, uslijedio je još niz drugih operacija. Sve su prošle manje-više u redu i sada, dva i pol mjeseca nakon operacije, djevojčice su vrlo dobro i nadamo se da će svakim danom biti sve bolje", istaknuo je dodavši da ih čeka još korektivnih operacija.


Djevojčice su bile spojene donjim dijelom prsne kosti i dijelom trbuha, a nakon zahvata liječnici su promatrali funkcionira li svaka jetra za sebe, mogu li crijeva prihvatiti normalnu prehranu i biti dostatna za rast i razvoj te su pazili na moguće infekcije. One su, objašnjava Luetić, kod beba uvijek najveći problem, pogotovo u ovakvom slučaju jer je trbušna stijenka obiju beba nadomještena stranim materijalima, koji su uvijek osjetljivi na infekciju.


Pročelnik Klinike za kirurgiju Krešimir Bulić istaknuo je kako se prije operacije služio literaturom i radom drugih kolega na sličnim slučajevima. Služio se matematikom i geometrijom te izradio razne modele kako bi u stvarnosti vidio situaciju i to što vjernije rekonstruirao na djevojčicama, s obzirom na to da bi im nakon razdvajanja nedostajalo 30 posto opsega trbušne stijenke, što je trebalo nadomjestiti.


Ključni dio tima bili su i anesteziolozi koji su se počeli pripremati danima prije kako bi razvili strategiju, provjerili opremu, lijekove, transfuzijske pripravke i sve što im je trebalo za eventualnu "katastrofu" u operacijskoj sali. "Sjajno je biti dio ove priče, drugi dan još nismo mogli povjerovati da smo to završili, bilo je teško isključiti se iz tog filma. Nakon tjedan dana, kada smo vidjeli da su bebice dobro u intenzivnoj, onda smo odahnuli i priznali sami sebi da smo to možda ipak napravili dobro", izjavila je voditeljica jednog od timova anesteziologa Sanja Konosić.
Trema i uzbuđenje

Ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić istaknuo je kako je iza njega 36 godina rada u medicini i oko 13 tisuća operacija, ali nikada nije imao takvu tremu i osjećao takvo uzbuđenje kao na dan te operacije te ocijenio kako je taj pothvat važan za KBC, hrvatsku medicinu i zdravstveni sustav. Ćorušić je rekao kako su ga mnogi nagovarali da slučaj proslijedi kolegama u inozemstvu, ali znao je da nitko nema takvih iskustva, kao i da nema specijaliziranih klinika za sijamske blizance, a vjerovao je svojim stručnim liječnicima.

Operacija je planirana i izvedena u strogoj tajnosti kako se ne bi stvorila presija, ovo je drugi slučaj u svijetu s tako kompleksnom kliničkom slikom sijamskih blizanaca i prvi gdje su oba blizanca preživjela.


Hina
DOSAD RAZDVOJENO IZMEĐU 200 I 300 PAROVA
Liječnici su na konferenciji za novinare istaknuli kako je kod sijamskih blizanaca problem što se uspoređuju slučajevi koji su često različiti i neusporedivi jer je, prema nekim podatcima, do sada u povijesti razdvojeno između 200 i 300 parova. Što se tiče uzroka nastajanja sijamskih blizanaca, pročelnica Zavoda za neonatologiju Ruža Grizelj objasnila je da u ranom razdoblju nakon oplodnje, iz nepoznatog razloga, ne dođe do razdvajanja oplođene jajne stanice, a embriji se nastavljaju dalje razvijati sa svim svojim organima.