Kultura
NASTAVLJEN 26. FESTIVAL GLUMCA U VINKOVCIMA

Predstavljene pjesme E. Kiševića i knjiga "Glumačko sazrijevanje"
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
Knjiga M. Perić govori o glumcu i njegovu liku, tko je kada lik, a kada privatna osoba

U sklopu 26. Festivala glumca, koji se održava u pet slavonskih gradova, u Vinkovcima je održana zanimljiva književna večer u Art Clubu koja je privukla dosta posjetitelja, među kojima smo, osim glumaca i posjetitelja, vidjeli i 15-ak učenika i učenica vinkovačke Gimnazije.


Večer je počela predstavljanjem knjige Mire Perić, osječke spisateljice, koja je predstavila svoju novu knjigu ‘‘Glumačko sazrijevanje‘‘, moderatorica je bila Petra Blašković, a recenzenti su bili Joško Ševo i Robert Raponja. U nastavku večeri održana je pjesnička večer gdje je predstavljen opus Enesa Kiševića, a moderator je bio Andrija Tunjić.


U sklopu predstavljanja knjige Nikola Faller iz Osijeka crtao je svoje umjetničko djelo, a glazbeni dio upotpunila je Vedrana Vrtarić na klavijaturi.
Priznanje HDDU-a

Knjiga "Glumačko sazrijevanje"‘ može se reći da je ogledni primjerak glumačkog stvaralačkog procesa, intimna svjedočenja u glumi iz perspektive umjetnice koja se preispituje i samoodređuje kroz niz kraćih literarno nadahnutno napisanih tekstova, dramatizira znatiželju i unutarnje nemire kao pokretače stvaralaštva. Mira Perić u svojoj knjizi citira glumce, razgovara s glumcima i redateljima. Uz autoricu, koja piše u prvom licu jednine, redatelji govore o lutkarstvu, a glumci o glumi.


- Kad me autorica knjige pitala želim li biti recenzent knjige, to me razveselilo zbog više razloga. Prvi je jer nas veže dugogodišnje prijateljstvo. Iznimna je bila čast biti recenzentom knjige koja ima potencijal biti jedna vrsta udžbenika za studente glume. Neobično me razveselilo jer je knjiga o glumi, koje pišu glumci, jako mali broj. Na svim akademijama trebao bi biti udžbenik Šovini ‘Glumčevi zapisi‘. Knjiga ‘Glumačko sazrijevanje‘ možda se mogla zvati ‘Trajno glumačko sazrijevanje‘, jer glumac nikada nije sazreo, on sazrijeva dok piše - rekao je recenzent knjige Joško Ševo.


Knjiga se sastoji od četiri cjeline. Prva i posljednja govore o preispitivanjima, borbi, padovima i svemu što glumci prolaze. Duga se odnosi na glumce i njihov život, a treća govori o lutkarstvu, odnosno kako M. Perić predaje lutkarsku pedagogiju, jako je malo adekvatne literature za studente, pa je željela pomoći studentima.


Na kraju predstavljanja knjige Perica Martinović, predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika i tajnica Društva dramskih umjetnika Marija Filipović uručili su Miri Perić priznanje u povodu 35. obljetnice umjetničkog djelovanja za doprinos hrvatskom glumištu i kazališnoj umjetnosti.
Pjesnik i glumac

U drugom dijelu večeri održana je pjesnička večer s Enesom Kiševićem, a moderator Andrija Tunjić između ostalog je rekao: "Ove godine prvi put imamo drugu vrstu predstavljanja glumaca pjesnika, a meni je pripala čast predstaviti iznimnog pjesnika glumca. Enesa iznimno cijenim kao pjesnika i mnogi mogu puno toga naučiti iz njegova bogatog opusa. Govorili smo o njegovoj poeziji, o predrasudama za glumce pjesnike. Moram istaknuti da je on od početka bio pjesnik, ali kako to kod nas biva manje se se cijenila ta vrsta Enesove umjetnosti, on je danas u dvostrukoj ulozi, kao glumac i kao pjesnik", rekao je Andrija Tunjić. Kišević je u poeziji gotovo 65 godina i, kako kaže, stalo mu je do ljudske riječi, na glumu je otišao davno, no ostao je vjeran poeziji.


- Moj profesor Ranko Mariniković davno mi je rekao: ‘Enes, lijepo je da ste upisali glumu, ali nemojte ostavljati poeziju.‘ Mnogi glumci bili su pisci, tako da su o teatru najbolje pisali glumci. To nije ništa strano glumcima, a među našim glumcima ima sjajnih pjesnika - rekao je Enes Kišević.


Lijepa večer koja je okupila mnoge glumce, građane Vinkovaca, kao i učenike i učenice vinkovačke Gimnazije koji su upijali sve ono što se moglo čuti u oba dijela večeri, a koje će vjerojatno koristiti u svom daljnjem školovanju.
Mario Kokaj
VRLO MALO
literature za glumce
26.

festival glumca nastavljen je u Vinkovcima
65

godina glumac Enes Kišević piše poeziju
35

godina umjetničkog rada ima Mira Perić
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

Najčitanije iz rubrike