Dome slatki dome
PROLJETNO UREĐIVANJE PASA

Raščešljavanje, kupanje, šišanje, pregled šapica...
Objavljeno 16. svibnja, 2019.

Imate li psa za kućnog ljubimca, sigurno ste se više puta doveli u dvojbu: ošišati ga i okupati usred zime ili ipak čekati proljeće. Oduži li se promjenjivo vrijeme, vaš ljubimac i njegova dlaka dolaze u kritično stanje. Uzrok svemu tomu nije samo neredovito četkanje nego i vlažno vrijeme te često pranje zaprljane dlake koja poslije ostane vlažna i tada sklona ‘petljanju‘. Najbolje je svoje kućne ljubimce odvesti na uređenje u specijalizirane salone za kućne ljubimce.

- Svakodnevno se susrećemo sa ‘spetljanim‘ psima, tako da postupak dovođenja dlake psa iz zimskog stanja u proljetno i nije neki veliki problem. Na samom početku uređivanja pogledamo i očistimo uši te dobro pregledamo psa i procijenimo stupanj čupavosti i spetljanosti. U slučaju da nije jako čupav i spetljan, pas nakon šišanja šapa, koje su u većini slučajeva pune slijepljene i prljave dlake, odlazi na kupanje. Kod dugodlakih pasa te pasa s kovrčavom dlakom prvo se dužina dlake skrati te se pokuša bar malo raspetljati, a tek nakon toga slijedi kupanje - kaže Tihana Kovačić Farkaš, vlasnica salona za šišanje pasa “Bedlington”.

Friziranje
Nakon kupanja pas se suši jakim fenom uz četkanje i rasčešljavanje dlake. To je bitan dio posla jer se dobro iščetkan i dobro osušen pas puno brže i ljepše ošiša.

- Pas s dvostrukom dlakom nakon šišanja šapa i čišćenja ušiju te brzinskog četkanja, odlazi na kupanje, a potom na sušenje i iščetkavanje. Kada je potpuno suh, škarama se uklanja višak dlake te stvara frizura karakteristična za pasminu ili frizura koja ovisi o željama vlasnika. Bitno je da se izvuče što više ‘mrtve‘ dlake kako bi se poslije vlasnicima što manje linjao - pojašnjava.

Razlika u uređivanju je između onih pasa koji su kućni ljubimci i onih koji trebaju izložbenu kvalitetu dlake. Pas koji je kućni ljubimac prvo se detaljno iščetka, potom se dlaka istrima i nakon toga ide na kupanje. Nakon sušenja i ponovnog trimanja dlaka se skrati na željenu dužinu i oblikuje frizura u tipu pasmine ili ona također ovisi o željama vlasnika. Kod izložbenog psa postupak ide istim redom, samo je razlika u količini istrimane dlake i u završnim fazama stvaranja izložbene frizure.

- Ako izložbeni pas nije redovito triman, tijekom zime gubi slojeve oštre dlake te je izložbenu frizuru teže postići. Jedini način je da se pas oko dva mjeseca prije izložbe dovede na trimanje više puta kako bi se ti slojevi dlake ponovo dobili kao i boja dlake koja u slučaju neredovitog trimanja ili šišanja dlake mašinom izblijedi, a kod nekih primjeraka s crnom dlakom pocrveni. Nakon svega toga psima se odrežu nokti. Ima slučajeva kada su nokti toliko dugački da izdeformiraju cijelu šapu ili su napravili cijeli krug te se zabili u jastučić šape, kaže Tihana.

Oštrodlaki psi
Oštrodlaki psi nemaju problema s petljanjem dlake jer je njihova gornja dlaka kruta, a poddlaka nije toliko gusta da bi stvarala problem. Njihova dlaka ne opada, a redovitim četkanjem višak dlake se lagano izvuče. Problemi su jedino što postaju sve čupaviji i neuredniji te gube onaj svoj karakterističan pasminski izgled. Kod dugodlakih i pasa s kovrčavom dlakom, dlaka koja ostane vlažna petlja se više i u većini slučajeva uz samu kožu psa. To dovodi do težeg četkanja psa, pa vlasnici pasa, misleći da redovito i dobro četkaju dlaku, samo je održavaju u gornjim slojevima, a oni slojevi uz samu kožu ostaju spetljani, te na taj način ne dopuštaju koži psa da diše. Kod pasa s dvostrukom dlakom (zlatni retriver, njemački ovčar, samojed...) problem je manji jer se redovitim četkanjem uspijeva izvući višak dlake. J.Kn.
Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

Najčitanije iz rubrike