Dome slatki dome
TAPETE

Motici, uzorci i slike na zidu ili namještaju
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
Tapete se mogu lijepiti na čistu i glatku podlogu na kojoj nema ostataka starih tapeta, neravnina i većih razlika u boji

Korištenje tapeta u uređenju interijera u jednom je razdoblju doživjelo silazni trend, no tapete nikad zapravo nisu izišle iz mode i uporabe jer su one neizostavan element u uređenju interijera.

Tapete prostoru mogu dati novu dimenziju, potrebne i željene vizualne efekte i atmosferu. Novu renesansu doživljavaju tijekom 90-ih godina 20. stoljeća, kad se opet počinju sve više koristiti. U 70-ima uzorci tapeta bili su većinom geometrijskih oblika, u žarkim bojama, u 80-ima u modu ulaze sitni uzorci, no 90-e donose malu revoluciju u industriji tapeta. Razvoj tehnologije omogućio je da se na zidu mogu ostvariti sve moguće zamisli. Na raspolaganju je cijeli spektar kompleksnih motiva, uzorci mogu uključivati fotografiju, trodimenzionalne slike i geometrijski dizajn. Osim razvoja tehnologije, pomak se dogodio i u korištenju novih materijala. Danas u ponudi ima tepeta od svile, kože te drugih vrsta tkanina s raznim teksturama i efektima koje će interijeru dati dašak luksuza i glamura. Novost su i magnetske tapete, koje potiču kreativnost jer se magnetski uzorci mogu staviti kamo god i kada god to osoba poželi. Osim ukrašavanja zidnih ploha, tapetama se može renovirati stari namještaj dajući mu nov izgled prema želji vlasnika.

Tapete se mogu lijepiti na čistu i glatku podlogu na kojoj nema ostataka starih tapeta, neravnina i većih razlika u boji. Izravnajte oštećena mjesta na podlozi masom za izjednačavanje i lopaticom sastružite ostatke starog ljepila. Zidove prema potrebi premažite pigmentiranim temeljnim premazom za tapete kako dijelovi podloge različite boje poslije ne bi bili vidljivi kroz tapetu. Za rezanje viška materijala uz strop, kutove i uz pod tapetarskom lopaticom čvrsto utisnite tapetu u kut i odrežite višak oštrim skalpelom uzduž lopatice. Isto postupite kod utičnica, prozorskih okvira i na drugim sličnim mjestima. Gumenim valjkom istisnite mjehuriće zraka ispod tapeta. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

2

3