Mozaik
ZAHUKTAVA SE EUROSONG U TEL AVIVU

Odabrano 10 finalista, danas nastupa Roko
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
Prve koje su prošle dalje su: Češka, Grčka, Bjelorusija, Srbija, Cipar, Estonija, Australija, Island, San Marino i Slovenija

Prvih deset zemalja ušlo je u utorak u finalno natjecanje za pjesmu Eurovizije nakon prvog polufinala u Tel Avivu u kojem se za prolaz borilo 17 zemalja.

Češka, Grčka, Bjelorusija, Srbija, Cipar, Estonija, Australija, Island, San Marino i Slovenija uspjele su ući u finalno natjecanje koje se održava 18. svibnja u Tel Avivu. Manje su sreće imale Poljska, Belgija, Crna Gora, Finska, Mađarska, Gruzija i Portugal, koje su eliminirane u prvom polufinalu. Ovogodišnje natjecanje održava se u Tel Avivu zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi pjevačice Nette Barzilai s pjesmom Toy, kojom je otvorila i natjecanje.

Bit će 26 finalista
Takozvanih pet velikih, Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Španjolska, automatski ulaze u finale jer daju najveći financijski doprinos Europskoj uniji radiotelevizija koja producira natjecanje. Dodatno ulazi i Izrael kao zemlja domaćin. Zbog velikog broja natjecatelja održavaju se dva polufinala, a drugo je na rasporedu večeras. Deset natjecatelja od ukupno 18 u tom će se krugu kvalificirati za finale u kojem će sudjelovati ukupno 26 finalista.

Večeras u 21 sat, na drugoj poluzavršnoj večeri izbora za pjesmu Eurovizije, nastupa i hrvatski predstavnik Roko Blažević s pjesmom "The Dream" autora Jacquesa Houdeka, Andree Čubrić and Charlija Masona. Od ukupno 18 natjecatelja, Hrvatska nastupa deseta, a u završnicu ulazi deset država. Roko će imati i plesnu podršku dvaju talentiranih plesača Endija Schrottera i Diega Siqueira. Uz Hrvatsku za prolaz u finale Eurosonga bore se Armenija, Irska, Moldavija, Švicarska, Latvija, Rumunjska, Danska, Švedska, Austrija, Malta, Litva, Rusija, Albanija, Norveška, Nizozemska, Sjeverna Makedonija i Azerbajdžan. Gledatelji Hrvatske radiotelevizije mogu i glasovati za svoje favorite (za sve, osim za Hrvatsku), a detalje o tome potražite na stranicama HRT-ova teleteksta 422. i 423.

Dare To Dream
Geslo ovogodišnjeg Eurosonga je Usudi se sanjati (Dare to Dream). HRT će ove subote, 18. svibnja na svom Prvom programu (HRT-HTV1) s početkom u 21 sat prenositi finale natjecanja na pjesmu Eurovizije iz Tel Aviva. Velika završnica održava se, kao i poluzavršnice, u areni Expo Tel Aviv, a voditelji su Erez Tal i Assi Azar, te Lucy Ayoub i supermodel Bar Refaeli. Za pobjedu na Eurosongu bori se 20 zemalja koje su svoj nastup izborile u poluzavršnicama, zatim zemlja domaćin, Izrael, koja je to osigurala lanjskom pobjedom, kao i pet zemalja koje su u završnici izravno: Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Španjolska.

Večer će otvoriti pobjednica Eurosonga 1998. Dana International, a u show programu nastupa jedna od najvećih svjetskih pop-zvijezda - Madonna. Komentator za HRT je Duško Ćurlić.

Tanja Kvorka
Hrvatska
NASTUPA DESETA PO REDU
PROSVJEDNI KONCERT PALESTINACA U GAZI
Palestinski glazbenici održali su u utorak koncert u uništenom dijelu Gaze kao alternativu raskošnom natjecanju Eurosongu koji se trenutačno odvija u Tel Avivu.

Palestinski događaj održao se na ruševinama zgrade koju su uništili izraelski zrakoplovi tijekom nedavne eskalacije sukoba između izraelskih vojnika i palestinskih militanata u Gazi. “Eurovizijski festival kojemu je Izrael domaćin samo je dimna zavjesa za brutalno kršenje prava Palestinaca”, rekao je jedan od organizatora, Kamel Musallam. Izrael želi “prevariti svijet i pokazati da je miroljubiva zemlja”, rekao je Musallam. (H)
Možda ste propustili...

BIT ĆE PRIKAZANA 23 FILMA, MEĐU NJIMA TRI HRVATSKA

Članovi žirija predstavili program Festivala 25 FPS

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GLAZBENI FESTIVAL NA LIJEVOJ OBALI DRAVE

Urban Fest Osijek: Oproštaj s ljetom uz sjajne glazbenike

2

14. FESTIVAL BICIKLISTIČKE REKREACIJE

Kolone biciklista sastale su se
u baranjskoj Zlatnoj Gredi

3

SLAVONCI NA HR TOP 40

Igor Delač je prvi, a Mijin
je duet na drugom mjestu