Mozaik
ZAHUKTAVA SE EUROSONG U TEL AVIVU

Odabrano 10 finalista, danas nastupa Roko
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
Prve koje su prošle dalje su: Češka, Grčka, Bjelorusija, Srbija, Cipar, Estonija, Australija, Island, San Marino i Slovenija

Prvih deset zemalja ušlo je u utorak u finalno natjecanje za pjesmu Eurovizije nakon prvog polufinala u Tel Avivu u kojem se za prolaz borilo 17 zemalja.

Češka, Grčka, Bjelorusija, Srbija, Cipar, Estonija, Australija, Island, San Marino i Slovenija uspjele su ući u finalno natjecanje koje se održava 18. svibnja u Tel Avivu. Manje su sreće imale Poljska, Belgija, Crna Gora, Finska, Mađarska, Gruzija i Portugal, koje su eliminirane u prvom polufinalu. Ovogodišnje natjecanje održava se u Tel Avivu zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi pjevačice Nette Barzilai s pjesmom Toy, kojom je otvorila i natjecanje.

Bit će 26 finalista
Takozvanih pet velikih, Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Španjolska, automatski ulaze u finale jer daju najveći financijski doprinos Europskoj uniji radiotelevizija koja producira natjecanje. Dodatno ulazi i Izrael kao zemlja domaćin. Zbog velikog broja natjecatelja održavaju se dva polufinala, a drugo je na rasporedu večeras. Deset natjecatelja od ukupno 18 u tom će se krugu kvalificirati za finale u kojem će sudjelovati ukupno 26 finalista.

Večeras u 21 sat, na drugoj poluzavršnoj večeri izbora za pjesmu Eurovizije, nastupa i hrvatski predstavnik Roko Blažević s pjesmom "The Dream" autora Jacquesa Houdeka, Andree Čubrić and Charlija Masona. Od ukupno 18 natjecatelja, Hrvatska nastupa deseta, a u završnicu ulazi deset država. Roko će imati i plesnu podršku dvaju talentiranih plesača Endija Schrottera i Diega Siqueira. Uz Hrvatsku za prolaz u finale Eurosonga bore se Armenija, Irska, Moldavija, Švicarska, Latvija, Rumunjska, Danska, Švedska, Austrija, Malta, Litva, Rusija, Albanija, Norveška, Nizozemska, Sjeverna Makedonija i Azerbajdžan. Gledatelji Hrvatske radiotelevizije mogu i glasovati za svoje favorite (za sve, osim za Hrvatsku), a detalje o tome potražite na stranicama HRT-ova teleteksta 422. i 423.

Dare To Dream
Geslo ovogodišnjeg Eurosonga je Usudi se sanjati (Dare to Dream). HRT će ove subote, 18. svibnja na svom Prvom programu (HRT-HTV1) s početkom u 21 sat prenositi finale natjecanja na pjesmu Eurovizije iz Tel Aviva. Velika završnica održava se, kao i poluzavršnice, u areni Expo Tel Aviv, a voditelji su Erez Tal i Assi Azar, te Lucy Ayoub i supermodel Bar Refaeli. Za pobjedu na Eurosongu bori se 20 zemalja koje su svoj nastup izborile u poluzavršnicama, zatim zemlja domaćin, Izrael, koja je to osigurala lanjskom pobjedom, kao i pet zemalja koje su u završnici izravno: Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Španjolska.

Večer će otvoriti pobjednica Eurosonga 1998. Dana International, a u show programu nastupa jedna od najvećih svjetskih pop-zvijezda - Madonna. Komentator za HRT je Duško Ćurlić.

Tanja Kvorka
Hrvatska
NASTUPA DESETA PO REDU
PROSVJEDNI KONCERT PALESTINACA U GAZI
Palestinski glazbenici održali su u utorak koncert u uništenom dijelu Gaze kao alternativu raskošnom natjecanju Eurosongu koji se trenutačno odvija u Tel Avivu.

Palestinski događaj održao se na ruševinama zgrade koju su uništili izraelski zrakoplovi tijekom nedavne eskalacije sukoba između izraelskih vojnika i palestinskih militanata u Gazi. “Eurovizijski festival kojemu je Izrael domaćin samo je dimna zavjesa za brutalno kršenje prava Palestinaca”, rekao je jedan od organizatora, Kamel Musallam. Izrael želi “prevariti svijet i pokazati da je miroljubiva zemlja”, rekao je Musallam. (H)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SANJA HAJDUKOVIĆ PJEVAČICA TAMBURAŠKE GLAZBE IZ ĐAKOVA

Mi Slavonci smo prejaki, ni
korona nam ne može ništa

2

TUGA GLAZBENIKA I STRUKE ZBOG SMRTI RAJKA DUJMIĆA

Svojim je pjesmama bio dio
naših života i one će živjeti
zauvijek u mnogim srcima

3

ISKUSTVA ASTRONAUTA

Tutnjava, udari i vrućina prilikom povratka s ISS-a