Sport
DERBI U GRADSKOM VRTU

Put bijelo-plavih prema kvalifikacijama za Europu vodi preko, ove sezone, još “nepregažene” Rijeke
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
Osječani priželjkuju dobru potporu s tribina bez obzira na loše vrijeme

Večerašnji derbi protiv Rijeke za nogometaše Osijeka je prva prava "meč-lopta" kada je u pitanju borba za Europu. Pobjedom u tom susretu stvarno bi došli na korak do ostvarenja tog cilja, a u tom slučaju ostala bi im otvorena borba s Hajdukom za treće mjesto.

Nije ni to priča koju se treba zanemariti jer osim što bi bijelo-plavima donijela nešto duži ljetni odmor, bio bi to njihov najbolji plasman otkako su u Gradski vrt stigli suvlasnici Ivan Meštrović i Lőrinc Mészáros. Ipak, ovo nije trenutak u kojemu je vrijeme za kovanje velikih planova jer Osijek još uvijek u džepu nema čekiranu europsku kartu.

Neugodna Rijeka
Zato treba ići korak po korak, a prvi od njih je - Rijeka. Trenera Dinu Skendera vjerojatno muči dosta stvari uoči sudara s momčadi koju bijelo-plavi, ove sezone, još nisu pobijedili. Prva od njih, a možda i najvažnija je kontinuitet igara. Osijek prilično oscilira, pa je teško sa sigurnošću tvrditi u kakvom će se izdanju pojaviti određenog dana. Protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj izgledao je baš dobro. Postavio se s puno samopouzdanja i odlučnosti, a takav bi gard itekako dobro došao i u večerašnjem ogledu s Riječanima.

- Kontinuitet kvalitete igre je nešto čemu svakako težimo. Ne može postojati bolji trenutak od ovog kako bismo pokazali sposobnost držanja visoke razine igre. Protiv Lokomotive nam je sve funkcioniralo jako dobro od samog početka. Moja je želja da uvijek tako krenemo u utakmicu, ali ponekad to potpuno uspije, a ponekad baš i ne. Nije to ništa čudno niti ja mogu čvrsto obećati kako će to uvijek funkcionirati na željeni način. Uvijek se nešto, u ovom slučaju to je Rijeka, pita i suparnika - kaže Dino Skender, trener nogometaša Osijeka.

Utakmice protiv suparnika iz gornjeg dijela tablice osječka momčad je od Skednerova dolaska na klupu rješavala uspješno. Bod na Poljudu, pobjeda nad Dinamom u Osijeku, prva nakon pet godina, a i ove sezone, a sada stiže još jedan neugodan protivnik koji je u ovosezonska tri ogleda Osječanima zadavao dosta muke. Dva poraza i remi, a posebno je u sjećanju ostao onaj jesenski dvoboj iz Gradskog vrta kada je Rijeka nadigrala bijelo-plave kao nitko ove sezone. Nije baš najbolja vijest na svijetu protiv takvog suparnika loviti možda i ključne bodove u tijesnoj europskoj utrci.

- Rijeka je vrlo kvalitetna momčad. Čvrsta, tvrda, individualno i momčadski jaka. Pobjedom u Kranjčevićevoj dobili smo jedino što smo željeli u neizvjesnoj borbi za Europu - držati vlastitu sudbinu u svojim rukama. Pobjedom protiv Riječana dodatno bismo ojačali svoj položaj, stvarno bismo se našli na korak od cilja, ali tada ne smijemo pomisliti kako bi posao u tom slučaju bio gotov. Ne volim preskakati utakmice i pričati ni o čemu drugom osim o prvom sljedećem suparniku, a na isti način trebaju razmišljati i igrači - smatra trener osječkog prvoligaša.

Dakle, nema sanjanja, već se momčad od prve minute susreta s Rijekom mora biti spremna suočiti sa surovom stvarnošću jer večerašnji gosti Gradskog vrta sigurno neće učiniti ništa što bi Osijeku olakšalo posao. To si on može isključivo učiniti sam ako bude koncentriran, agresivan i čvrst.

Manjak "veznjaka"
To je tip utakmice za "velike dečke" ili ona na kojima postaješ "veliki dečko". Osijek u svojim redovima ima dovoljno onih koji to jesu, ali i nekoliko kandidata koji to tek trebaju i mogu postati. Ključno će biti kako će se "veznjaci" bijelo-plavih snaći u očekivanoj agresiji Rijeke. Na taj način je momčad Igora Bišćana "razbila" Osječane kada je gostovala jesenas. S tom agresijom suparnika bilo je problema u Puli i Koprivnici, a najgore je što Skender neće imati na raspolaganju sve svoje najjače adute u veznom redu. Pa čak ni one koji su bili prve alternacije. Kleinhesilera muči mišić, pa je upitan, a Pušić i Lopa prisilno se odmaraju zbog žutih kartona. Zato u zraku lebdi pitanje može li Skender iz rukava izvući nekog neočekivanog aduta?

- Imamo određenih problema, to ne možemo skrivati jer nam je izvan stroja puno veznih igrača. Pušić i Lopa sigurno, a Kleinhesiler je upitan. Nisu samo kartoni i ozljede problem, ima tu i ponešto akumuliranog umora. U svakom slučaju, prije negoli donesem odluku porazgovarat ću s igračima, osjetiti njihov puls, pa odlučiti. Vjerujem u naše unutrašnje rezerve, točnije u one koji dosad nisu imali veliku minutažu. Nemamo vremena previše razmišljati, a konačna odluka o tome tko će igrati bit će vezana i uz taktičke stvari, odnosno hoćemo li na početku uzeti ofenzivniji ili oprezniji pristup. Postoji mogućnost da se u veznom redu nađe čovjek kojemu to nije prirodna pozicija - pomalo je zagonetan bio Skender.

Ništa čudno jer ako bi već sada otkrio svoje planove, onda oni ne bi bili iznenađenje. Valjda odlukom neće iznenaditi i sam sebe.

Jedna od stvari koja muči ljude u osječkom prvoligašu su i vremenski uvjeti. Kiša koja već tri dana zalijeva grad definitivno će pokvariti doživljaj. Osijek ove sezone baš nema sreće s vremenom kada se derbiji igraju kod kuće. Gotovo svaki put je vrijeme bilo loše, što u nekomforu Gradskog vrta utječe na posjet.

- Vjerujem u dobru podršku naših navijača bez obzira na to što im vremenski uvjeti nisu skloni. Igramo važnu utakmicu u borbi za Europu, pa bi "poguranac" s tribina opet, kao protiv Dinama, mogao biti presudan detalj - zaključio je Dino Skender, trener NK-a Osijek.

Dalibor Keler
 
Rezultati by SofaScore
Možda ste propustili...

FESTIVAL PLIVANJA U ZAGREBU

Josić kući donijela komplet medalja

OSJEČANIN U POLUFINALU EUROPSKOG PRVENSTVA

Pratljačić nokautirao Crnogorca, sa Srbinom za finale

KICKBOXING PH U DISCIPLINI LOW KICK

U dvorani Jug se bori i svjetski prvak

Najčitanije iz rubrike