Novosti
OBLJETNICA ROĐENJA PRVOG PREDSJEDNIKA

Plenković: Respekt prema Franji Tuđmanu sve je jasniji i rašireniji
Objavljeno 14. svibnja, 2019.
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak u Velikom Trgovišću u povodu 97. obljetnice rođenja prvoga hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana (1922. - 1999.), da kako vrijeme odmiče, veličina Tuđmanova djela i mudre državničke odluke čine se sve većima, a respekt prema njemu jasniji i rašireniji.

Rodno mjesto dr. Tuđmana, prvoga predsjednika suverene i samostalne Republike Hrvatske, premijer Plenković posjetio je u povodu obljetnice njegova rođenja 14. svibnja 1922., a u izaslanstvu su bili i saborski zastupnik, prof. Miroslav Tuđman, ministar branitelja Tomo Medved, Vladimir Šeks te kandidati HDZ-a za Europski parlament Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Nikolina Brnjac. Kod rodne kuće dr. Franje Tuđmana položili su vijenac i zapalili svijeću.

Premijer Plenković podsjetio je da se ove godine obilježava i 20 godina od smrti predsjednika Tuđmana, kao i 30 godina od osnivanja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), čiji je Tuđman bio predsjednik.

"HDZ je najveća i najsnažnija hrvatska politička stranka koja je zahvaljujući njegovu vodstvu predvodila Hrvatsku i prema slobodi i prema samostalnoj, neovisnoj i međunarodno priznatoj Hrvatskoj i prema jačanju demokracije, tržišnog gospodarstva i, u konačnici, trasiranju puta u EU i Sjevernoatlantski savez", naglasio je Plenković. Podsjetio je da je kraj 80-ih i početak 90-ih godina bilo jedinstveno povijesno vrijeme za Hrvatsku. "Upravo zahvaljujući njegovoj politici, vodstvu, vizionarstvu i pogledu u budućnost stvorena je moderna, slobodna hrvatska država. Mislim da kako vrijeme odmiče, tako se veličina njegova djela i načina na koji je državničkom mudrošću rješavao probleme toga vremena čine sve većim; i respekt koji postoji prema njemu je sve jasniji i rašireniji", rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje vezano za prijedlog predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da se ustanovi novo državno odličje, Velered Franje Tuđmana, premijer je rekao kako je u tijeku faza konzultacija oko promjena odgovarajućeg zakona. "Smatram da 20 godina nakon Tuđmanove smrti dolazimo u fazu da je i ta inicijativa vrlo dobra. Mislim da se tu slažem i da ćemo postići konsenzus", odgovorio je Plenković.

Da je riječ o dobroj inicijativi slaže se i Vladimir Šeks koji smatra da bi to dalo dodatan značaj liku i djelu Franje Tuđmana. Šeks je naglasio da je dr. Tuđman bio državnik, vizionar i strateg koji je u najzamršenijim povijesnim okolnostima uspio homogenizirati Hrvate. "Na ideji nacionalne pomirbe, jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske, na tri stupa njegove doktrine - a to su ideja hrvatskog državnog prava, prava hrvatskog naroda na svoju državu, Ante Starčevića, mirotvorstva Stjepana Radića i državotvorne hrvatske ljevice s programom socijalne pravde - na temelju ta tri načela Franjo Tuđman uspio je da hrvatski narod prvi put u svojoj sveukupnoj povijesti iznjedri svoju samostalnu demokratsku državu. To je neprolazna zasluga prvog hrvatskog predsjednika", podsjetio je Šeks. H
NOVO ODLIKOVANJE
Kako u utorak piše Večernji list, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović predložit će ustanovljenje odlikovanja Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom koje bi bilo dodjeljivano hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja za promicanje nacionalnog zajedništva. To novo visoko državno odlikovanje bit će u redu najviših priznanja koje RH dodjeljuje, dakle veleredova, kojih je do sada bilo četiri, a prema prijedlogu predsjednice novo odlikovanje s imenom prvog hrvatskog predsjednika bit će peto odlikovanje u nizu i u grupi veleredova koji nose imena kralja Tomislava, kraljice Jelene, kralja Petra Krešimira IV. i Dmitra Zvonimira.
Možda ste propustili...

IDUĆI TJEDAN PREDSTAVLJAJU SVOJ POLITIČKI PROGRAM "10 I 10 ZA HRVATSKU"

Laburisti i Mrsić pozvali na izbore

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HOĆE LI BITI INTERESA ZA IMOVINU IZ STEČAJEVA?

Na prodaji putem e-dražbi više od 500 nekretnina

2

IAKO SE NEKI JOŠ GRIJU

Stiže nam pakleno vruće ljeto

3

FINA O REGISTRU POSREDNIH IDENTIFIKATORA RAČUNA

Broj mobitela može postati bankovni račun građana, a plaćanje jednostavno i brzo