Novosti
VELIKI POSAO HRVATSKE AUTOMOBILSKE KOMPANIJE

Hyundai Motor i Kia Motors zajedno ulažu 80 milijuna eura u Rimac Automobile
Objavljeno 14. svibnja, 2019.

Hyundai Motor i Kia Motors zajedno su uložili 80 milijuna eura (oko 600 milijuna kuna) u Rimac Automobile. Ugovor o suradnji u ponedjeljak su u sjedištu Rimac Automobila u Svetoj Nedelji potpisali osnivač tvrtke Rimac Automobili Mate Rimac te izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Groupa Euisun Chung.

Hyundai Motor Group je globalna korporacija s oko 250 tisuća zaposlenika diljem svijeta, u sklopu koje se nalazi i Kia Motors. Hyundai Motor će u Rimac Automobile investirati 64 milijuna eura, a Kia Motors 16 milijuna eura. Hyundai Motor, Kia Motors i Rimac Automobili usko će surađivati ​​kako bi razvili električni sportski automobil sa središnje smještenim pogonom sportske marke Hyundai N te hibridno vozilo visokih performansi s pogonom na vodik i električni pogon. "Hyundai Motors Company ovom suradnjom želi ubrzati svoj prelazak na čistu mobilnost i pozicionirati se kao globalni lider u pokretanju ove promjene u industriji", navodi se u priopćenju hrvatske automobilske kompanije. Jedna od ključnih mjera za postizanje tog prelaska je, kako se ističe, elektrifikacija kojoj se Hyundai Motor Group predano obvezao s 44 elektrificirana modela planirana do 2025. godine.

Euisun Chung izjavio je da su Rimac Automobili inovativna tvrtka s izvanrednim sposobnostima u električnim vozilima visokih performansi. "Njihovi startup korijeni i bogato iskustvo u suradnji s proizvođačima automobila u kombinaciji s tehnološkom snagom čine Rimac idealnim partnerom za nas. Radujemo se suradnji s Rimcem na našem putu prema čistoj mobilnosti", poručio je Chung u priopćenju.

Rimac je poručio da su impresionirani vizijom Hyundai Motor Grupe i njezinim brzim i odlučnim inicijativama te kako vjeruju da će ovo tehnološko partnerstvo stvoriti maksimalnu vrijednost za obje tvrtke i klijente. "Rimac je još uvijek mlada i relativno mala, ali brzorastuća tvrtka. Vidimo snažnog investitora i tehnološkog partnera u Hyundai Motor Grupi i vjerujemo da će ova suradnja osnažiti položaj Rimac Automobila kao dobavljača tehnologije elektropogona za partnere u industriji", poručio je Rimac, osnivač tvrtke iz Svete Nedelje koja razvija i proizvodi ključne sustave elektropogona za mnoge svjetske automobilske tvrtke, a trenutno zapošljava više od 500 ljudi.

Iz hrvatske tvrtke tako poručuju da su se etablirali kao lider u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i kao proizvođač električnih sportskih automobila. Hina
Cilj suradnje s tvrtkom Rimac Automobili je ubrzati prelazak Hyundai Grupe na “čistu mobilnost”