Svijet
PRIJETILI SVJEDOCIMA PROTIV RATNOG ZLOČINCA

Haag traži uhićenje radikala koji su ometali suđenje Šešelju
Objavljeno 15. svibnja, 2019.

Sud UN-a za ratne zločine izdao je uhidbeni nalog i od pravosudnih vlasti u Srbiji traži da dvoje članova Srpske radikalne stranke, haškog osuđenika Vojislava Šešelja, izruči Haagu.

Sud UN-a je odbacio zahtjev da se suđenje članovima SRS-a, Vjerici Radeti i Petru Jojiću, preda pravosuđu Srbije zbog mogućeg utjecaja na svjedoke optužbe, priopćio je MICT, sljednik Haškog suda. Jojić i Radeta optuženi su za nepoštovanje suda jer su prijetili i pokušavali podmititi svjedoke u slučaju protiv Šešelja pred Haškim sudom, a trećeoptuženi radikal Jovo Ostojić u međuvremenu je preminuo. Vjerica Radeta izjavila je novinarima u Skupštini Srbije da ona i njezin stranački kolega "neće dobrovoljno otići" u Haag. "Što će se dalje događati, kako će država Srbija reagirati, nije moj problem, ali ne mogu zamisliti da postoji netko tko bi bio u stanju grubo prekršiti Ustav i pravomoćno rješenje Višeg suda. To je pitanje za predstavnike vlasti", rekla je ona aludirajući na stajalište Višeg suda da ne postoje pravni i ustavni uvjeti za izručenje. Mehanizam je u obrazloženju odluke naveo kako svjedoci protiv Radete i Jojića ne žele svoje osobne podatke objelodaniti pred sudom u Srbiji jer se boje za svoj život. Suci Mehanizma drže da bi tužiteljstvo imalo velike probleme oko dokazivanja optužnice pred srpskim pravosuđem, jer svjedoci nisu voljni pojaviti se pred sudom u Srbiji. Navedeno je da su izdani novi uhidbeni nalozi za Radetu i Jojića, a srbijanske vlasti pozvane su optužene prebaciti u Haag.

Mehanizam je u lipnju 2018. donio odluku da se slučaj radikala optuženih za ometanje Haškog suda prebaci srpskom pravosuđu, ali je ta odluka promijenjena jer je sucima predočeno da se svjedoci u postupku ne žele pojaviti pred sudom u Srbiji. Tribunal je Radetu i Jojića te preminulog Ostojića optužio da su utjecali na svjedoke u procesu protiv Šešelja, tako što su ih prijetnjama i mitom nagovarali da promjene iskaze ili da ne svjedoče. Još u siječnju 2015. Haški je sud vlastima u Beogradu uputio nalog za uhićenje troje radikala, ali je Viši sud u Beogradu objavio tumačenje da nisu ispunjeni uvjeti za uhićenje i ekstradiciju optuženih radikala. Prema zaključku Višeg suda, Srbija ima pravnu obvezu izručiti haške optuženike za najteže ratne zločine, ali ne i okrivljenike za nepoštovanje suda. H
Vjerica Radeta

članica SRS-a

Što će se dalje događati, kako će država Srbija reagirati, nije moj problem, ali ne mogu zamisliti da postoji netko tko bi bio u stanju grubo prekršiti Ustav i pravomoćno rješenje Višeg suda. To je pitanje za predstavnike vlasti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana