Svijet
ANTISEMITIZAM I MRŽNJA PREMA STRANCIMA

U Njemačkoj porastao politički motiviran kriminal
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
Broj kaznenih djela povezan s mržnjom prema strancima ili antisemitizmom u prošloj je godini znatno povećan, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer u utorak u Berlinu predstavljajući godišnje izvješće o politički motiviranom kriminalu u Njemačkoj u 2018. godini.


"Broj kaznenih djela s antisemitskom pozadinom je 2018., u usporedbi s godinom prije, porastao za 20 posto", rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer. U isto je vrijeme zabilježeno i 7700 napada na strance, što je također porast od 20 posto. U gotovo 90 posto od oko 1800 kaznenih djela s antisemitskom pozadinom počinitelji su pripadnici ekstremno desne scene, a manji dio otpada na počinitelje arapskog podrijetla. "Ovo je zabrinjavajući razvoj događaja, kojemu se, pogotovo mi ovdje u Njemačkoj, moramo oduprijeti svim silama, i to ne samo policijskim nego i na razini društva općenito", rekao je Seehofer.


Predsjednik Ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Holger Muench objasnio je kako se porast broja antisemitskih napada ne temelji na broju pripadnika desne scene, nego na radikalizaciji. "Ne bi se moglo reći da je ekstremnih desničara više, ali su oni postali radikalniji i zbog toga moramo biti na stalnom oprezu", rekao je Muench.


Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se za odlučniju borbu protiv antisemitizma. "Mi smo svi odgovorni kada je u pitanju zaštita vrijednosti i osnovnih prava. I to vrijedi posebice u slučajevima kada se moramo oduprijeti rasizmu, antisemitizmu, mržnji i nasilju, i to svim sredstvima u okviru jedne pravne države", rekla je Merkel na predavanju u Zakladi za integraciju u Berlinu o ljudskim pravima i njemačkom ustavu.
Iz statistika o politički motiviranim kaznenim djelima proizlazi da je 2018. opao broj djela kojih se počinitelji pripisuju ekstremno lijevom političkom spektru. H
Najčitanije iz rubrike