Regija
SEZONA PROLJETNIH GLJIVA I NA MIHOLJAČKOM PODRUČJU

Hit su panjevčice, grmače, bukovače, žuti kruh, jablanovače, pečurke i klinčaci
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
DONJI MIHOLJAC - Suh i topao početak proljeća do sada nije pogodovao rastu gljiva, ali zahladnjenje i kišni dani itekako im odgovaraju.Osim topline i vlage gljivama je važna i plodnost tla. I dok mnogi čekaju proljepšanje vremena da bi uzeli svoje torbe, ruksake i košare te krenuli u pohod na šumske gljive, Branko Kezerle iz Donjeg Miholjca svaki je dan u prirodi. Osim što branjem gljiva svoju ostavu obogaćuje prirodnom i zdravom hranom, šetnja po šumi, kaže, odlična mu je lagana vježba i vrhunski odmor za živce.

- Ne kaže se bez razloga da nešto raste kao gljiva nakon kiše. Da bi gljive počele rasti, kiša treba dobro natopiti zemlju, a mora doći i topli val. Šuma će sigurno podivljati - objašnjava predsjednik Udruge gljivara iz Donjeg Miholjca Branko Kezerle te dodaje da, s obzirom na vremenske uvjete, još nema puno lokacija na kojima se može ubrati veća količina gljiva, no može ih se naći dosta ako se zna gdje tražiti.

- Prije nekoliko dana ubrao sam bukovače i žuti kruh, a mogu se naći i livadske pečurke i đurđevače. Na pašnjacima raste klinčac. To je izuzetno aromatična gljiva, iako nije podatna, jer je jako sitna, ali je izvrstan dodatak jelima s ostalim gljivama. Šljivarka je tipična gljiva za naš kraj koja raste u starim šljivicima koji se ne kose i ne prskaju. Uz rub livada rastu gnojištarke, fantastična gljiva krhkoga mesa, ali prava delikatesa. Vjerujem da će se nakon kiše naći baršunovaca, panjevčica, grmača, ali i krasnica - nabraja najpopularnije gljive koje u proljeće rastu na miholjačkom području. Upozorava da u branju treba biti jako oprezan, jer to nije igra.

- Ima mnogo sličnih vrsta gljiva i treba puno isksutva da bi se mogle sa sigurnošću raspoznavati. Bilo bi dobro da amateri idu s iskusnima ili nakon berbe ubrano pokažu stručnjaku - kaže Branko. Dodaje da mu se ljudi često javljaju s pitanjima o tome koje su gljive najbolje, ali i kojih se najviše treba paziti.

Svoju pasioniranost gljivama taj 52-godišnji umirovljeni policajac pretvara u ukusna jela.

- Gljive su šumsko meso. Mogu se pripremati na najrazličitije načine. Recepte sam osmišljavam, a koristim i puno začina. Od gljiva, primjerice, žutog kruha, može se napraviti ukusan perkelt. Neke gljive imaju antikancerogeno i antibiotičko djelovanje. Primjerice, brezova guba, puranov rep, judino uho i hrastova sjajnica. Nisu jestive, ali su strašno ljekovite – zaključuje Branko Kezerle. S. Fridl
U parku u središtu grada, kaže Branko, do sada je pronašao 25 vrsta gljiva, a s drveća skida bukovače
Možda ste propustili...

PROLJETNA PRIREDBA DRUŠTVA “NAŠA DJECA”

Slatina čeka status grada prijatelja djece

ČETRDESET PET JE GODINA OTKAKO JE IZGRAĐEN

Autobusni kolodvor pred osvježenjem

POTPORE POLJOPRIVREDNICIMA

Ove godine Beli Manastir dao 288.000 kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana