Regija
U ĐAKOVU OD POČETKA GODINE DO JUČER 303 LITRE OBORINA

Dosad u svibnju palo 80 litara kiše
Objavljeno 14. svibnja, 2019.
U 2019. godini u gradu Đakovu pale su ukupno 303 litre kiše
ĐAKOVO - Od početka svibnja do jučer prijepodne u gradu Đakovu palo je 80 litara kiše, a što je znatno više u odnosu prema mjesečnom prosjeku koji iznosi 65 litara oborina. Doznajemo to od dugogodišnjeg kroničara vremenskih prilika Bartola Bačića, čija evidencija i za prethodne mjesece ove godine svjedoči o 2019., bar za sada, kao kišnoj godini. Naime, u travnju je palo čak 128 litara kiše, a u ožujku, kada je ratarima trebalo najviše oborina zbog početka sjetve, samo 17 litara. U veljači su u Đakovu pale 24, a u siječnju 54 litre oborina.


- Dosad su u 2019. godini u gradu Đakovu pale ukupno 303 litre kiše - kaže Bartol Bačić.


Za usporedbu, prošlogodišnji svibanj nije bio kišovit kao ovogodišnji - tada je u njegovih svih 31 dan palo samo 29 litara kiše, pa ga ovogodišnji svibanj "šiša" po pitanju oborina već u prvih svojih 14 dana. Nadalje, u lanjskom travnju palo je samo osam litara, no zato se u lipnju 2018. u Đakovu bez kišobrana nije moglo - tada je palo čak 155 litara kiše.
- U proteklu nedjelju, 12. svibnja, navršena je točno 41 godina nakon što je u Đakovu 12. svibnja 1978. pao - snijeg. Naletjela je jedna ‘krpa‘ i isula se nad našim gradom. Snijeg je to koji zovu ‘rodinjak‘ - podsjeća Bačić na fenomen svibanjskog snijega u Đakovu iz 1978. godine. Gledajući kako zbog obilnih kiša rastu rijeke po Hrvatskoj, ali i susjednoj BiH, a stanovnici u tim krajevima strahuju od (novih) poplava, Đakovčani s olakšanjem konstatiraju kako u njihovoj blizini takve opasnosti nema. S.Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike