Regija
PROJEKT UDRUGE “MLADI PODUZETNIK” U POVODU ŠOVINIH DANA

Dokumentarni film “Kad smo bili mladi” u Ladimirevcima
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
LADIMIREVCI - U spomen na velikog hrvatskog glumca Fabijana Šovagovića, udruga Mladi poduzetnik iz Ladimirevaca od 2007. godine tradicionalno održava manifestaciju Šovini dani, uglavnom posvećenu kreativnom izričaju djece i mladih. I ove je godine Mladi poduzetnik u spomen na Šovu priredio niz filmskih radionica za osnovnoškolce koji su snimili 30-minutni dokumentarni film pod nazivom "Kad smo bili mladi", koji govori o davnom prošlim vremenima u Ladimirevcima.- Film prati nekoliko likova, sugovornika koji svaki iz svoga osobnog iskustva, sjećanja i doživljaja svoga djetinjstva i mladosti gledateljima podastire sliku o davno prošlom vremenu. Priče svih sugovornika nisu grandiozne, one su obične, svakodnevne i oslikavaju određene trenutke prošlosti njihova djetinjstva, odrastanja i mladosti. Iz njihova kazivanja kao da izvire određena žal za prošlim vremenima, a zajedničko svim sugovornicima je ljepota izričaja, osjećaj oduševljenja proživljenim i učinjenim tijekom njihova života, ali i uočljiva i neskrivena sjeta za prošlim vremenima - kaže o filmu u svom osvrtu Zvonko Barišić.

Osobito je upečatljiv u ovome filmu izvorni govor i slavonski naglasak kojim se služi nekolicina sugovornika, a koji je kod svakoga od njih različit jer dolaze iz različitih sredina. Paralelno s ovom izuzetnom vrijednošću, troje sugovornika dolazi iz urbanih sredina, zbog čega se gledatelju pruža prilika komparirati govor ruralne i urbane sredine. I taj je govor pretrpio određene promjene, ali je zadržao u svojoj esenciji onaj dio prema kojemu se može razabrati odakle i iz koje sredine dolaze sugovornici.

Barišić posebno naglašava da je velika vrijednost ovog filma u odabiru lokacija za snimanje, odnosno svojevrsne scenografije u koje su stavljeni neki sugovornici, pa će tako pažljivi gledatelj moći razabrati, vidjeti i svojom imaginacijom rekonstruirati i u svojoj mašti oživjeti dijelove svakodnevnog života u Slavoniji i onoga u ruralnim sredinama i onoga u urbanoj sredini. Film je vješto obogaćen i starim videozapisima i fotografijama, tako da gotovo na plastičan način potvrđuje sve priče, sjećanja i uspomene svih sugovornika i na trenutak vraća u neka davno prošla vremena.

- Bez obzira na to što je film svojevrsna apoteoza mladosti, on ima još jednu možda i veću vrijednost jer nam ne govori i ne prikazuje samo aktere, sugovornike i njihovu mladost i život nego nam daje i priliku spoznati društvenu stvarnost tada, pa u krajnjoj liniji i komparirati ju s današnjicom - naglasio je Barišić.

Dodaje da će ovaj dokumentarni film mladih Ladimirevčana obogatiti kulturnu scenu i Ladimirevaca i Valpovštine i cijele Slavonije i Hrvatske, ali i biti vrijedan doprinos etnologiji kao specifičnoj znanosti koja se bavi proučavanjem ljudskih društava i kulture, što će zasigurno budućnost i potvrditi.

Lidija Aničić
Projekcije u Valpovu i Belišću
Film je godinu dana na raznim lokacijama radila ekipa u sastavu Valentina Foro i Pavao Horvat (naratori), Lorena Pušić i Rosana Neziri (scenarij), Martin Oršuš (kamera) i Katarina Kurtović (režija i kamera). Projekcije filma bit će u petak, 17. svibnja, u kapelici dvorca Normann – Prandau u Valpovu u 20 sati te u gradskoj vijećnici u Belišću 23. svibnja u 19 sati.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

U STRUKOVNOJ ŠKOLI, STRUKA UPOZORAVA:

Pronašle zmiju u učionici, rano ljeto poremetilo i njih

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike