Regija
TOMBOLA FAJFERICA GASTRO SHOWA

Četiristokilaša dobio je suprug ravnateljice Doma zdravlja Županja
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
Kada smo čuli da je suprug osvojio vrijednu glavnu nagradu - tovljenika, bili smo u šoku, kaže Luca Lešić
DRENOVCI - Fajferica Gastro Show proteklog je petka u Drenovcima okupio brojne posjetitelje koji su guštali u danu crnih užitaka, rapsodiji okusa i mirisa – od sljubljivanja čokolade i kulena do specijaliteta s kuhače vrsnog chefa Tomislava Špičeka, koji je, spajajući izvorno i ekskluzivno, pripremao slasne zalogaje. Kušalo se 20-ak jela od crne slavonske svinje, predstavljen je i crni hamburger s posebno pripremljenim carskim mesom, uživalo se u crnom pivu i crnom vinu, sladilo tradicijskim slasticama s crnim makom...Gosti su uživali u cjelodnevnom druženju i bogatom programu uz tamburaše, pučke pjevače i neizostavnu tombolu, koja je bila donacijskog karaktera. I to s glavnom nagradom teškom čak više od 300 kilograma! Riječ je o tovljeniku za preradu u vlasništvu poznatog uzgajivača crne slavonske svinje Antuna Golubovića iz Đurića. U dogovoru s organizatorom Showa, on će i dalje brinuti o tovljeniku do sezone svinjokolja, kada ga preuzima dobitnik.

- Bravac prema mojoj procjeni sada ima oko 320 kilograma, što znači da će najesen, kada ću ga isporučiti novome vlasniku, imati 380 do 400 kilograma. Hoće li svinjokolja biti u privatnom aranžmanu odnosno hoću li ga dostaviti na traženu adresu ili ću ga odvesti u klaonicu gdje će preuzeti polutke, odlučit će dobitnik – kaže Golubović. Napominje da se ovom nagradom ujedno želi razbiti i predrasuda o tome da je crnim svinjama za dostizanje težine od 120 kilograma potrebno dvije godine, što nije istina i što njegove svinje i pokazuju.

Vrijednost crnog tovljenika, čija se "prabaka" prije dvadesetakk godina oprasila kod Golubovića, iznosi oko 5000 kuna.

Krajem svibnja navršit će dvije godine, uzgaja se u prirodnim uvjetima i najesen će biti idealan za proizvodnju suhomesnatih proizvoda. Meso fajferice vrlo je sočno i ukusno, a od ostalih pasmina razlikuje se po sadržaju unutarmišićne masti, koja količinom i sastavom određuje ukusnost i tehnološka svojstva mesa. Velika je razlika u kvaliteti mesa jer su hibridi puni vode, a meso crne slavonske svinje je zrelije i vrlo pogodno za preradu i proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda poput kulena, kobasica, šunke i slanine.

- Kod svinja starosti oko 2,5 godine posebno mi se sviđa slanina jer ima nekako drukčiji, specifičan okus, na zrelost, ali i boju, mekša je i takva je meni osobno najbolja i najukusnija - ističe Antun.

A crni tovljenik i kvalitetno meso s imanja iz Đurića završit će u Županji, i to u obitelji ravnateljice županjskog Doma zdravlja, Luce Lešić, koja već godinama brine o kvalitetnoj organizaciji i provođenju zdravstvene skrbi mještana županjske Posavine.

- Sretnik je bio moj suprug. Došli smo podržati Fajferica Gastro Show, kojemu se on jako radovao jer i sam potječe iz seljačke obitelji koja se bavila uzgojem svinja i za to je baš emotivno vezan. Kupili smo dosta tombola i vjerujte da uopće nismo znali što je glavna nagrada. Kada su izvukli njegov broj tombole i kada smo čuli o čemu je riječ, ostali smo u šoku i još uvijek ne možemo vjerovati, ali do studenoga će nam se dojmovi slegnuti – kazala nam je Luca Lešić. Napominje da su veliki pobornici zdrave i kvalitetne hrane iz domaće proizvodnje i domaćeg uzgoja i da su jako sretni što je ova vrijedna nagrada pripala njima te od srca zahvaljuje organizatorima i uzgajivaču koji su je osigurali.

Golubović poručuje da bi bilo lijepo da Fajferica Gastro Show postane tradicija, što bi za Cvelferiju i popularizaciju uzgoja crne slavonske svinje mnogo značilo.

Marija Lešić Omerović
Zovu ga kupci iz Austrije i Pariza
Antun Golubović trenutačno ima više od sto komada crnih svinja, među kojima i 13 krmača i nerasta. “Imam sve, od proizvodnje prasaca do tova, i u biti sam sebi proizvodim tovni materijal”, kaže. Interes kupaca sve je veći. Pregovara s kupcem iz Austrije, a već je obavio i nekoliko razgovora s kupcem iz Pariza, Hrvatom koji ondje živi već više od 40 godina. Ovih će se dana naći u Zagrebu i konkretizirati buduću suradnju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana