Regija
TOMBOLA FAJFERICA GASTRO SHOWA

Četiristokilaša dobio je suprug ravnateljice Doma zdravlja Županja
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
Kada smo čuli da je suprug osvojio vrijednu glavnu nagradu - tovljenika, bili smo u šoku, kaže Luca Lešić
DRENOVCI - Fajferica Gastro Show proteklog je petka u Drenovcima okupio brojne posjetitelje koji su guštali u danu crnih užitaka, rapsodiji okusa i mirisa – od sljubljivanja čokolade i kulena do specijaliteta s kuhače vrsnog chefa Tomislava Špičeka, koji je, spajajući izvorno i ekskluzivno, pripremao slasne zalogaje. Kušalo se 20-ak jela od crne slavonske svinje, predstavljen je i crni hamburger s posebno pripremljenim carskim mesom, uživalo se u crnom pivu i crnom vinu, sladilo tradicijskim slasticama s crnim makom...Gosti su uživali u cjelodnevnom druženju i bogatom programu uz tamburaše, pučke pjevače i neizostavnu tombolu, koja je bila donacijskog karaktera. I to s glavnom nagradom teškom čak više od 300 kilograma! Riječ je o tovljeniku za preradu u vlasništvu poznatog uzgajivača crne slavonske svinje Antuna Golubovića iz Đurića. U dogovoru s organizatorom Showa, on će i dalje brinuti o tovljeniku do sezone svinjokolja, kada ga preuzima dobitnik.

- Bravac prema mojoj procjeni sada ima oko 320 kilograma, što znači da će najesen, kada ću ga isporučiti novome vlasniku, imati 380 do 400 kilograma. Hoće li svinjokolja biti u privatnom aranžmanu odnosno hoću li ga dostaviti na traženu adresu ili ću ga odvesti u klaonicu gdje će preuzeti polutke, odlučit će dobitnik – kaže Golubović. Napominje da se ovom nagradom ujedno želi razbiti i predrasuda o tome da je crnim svinjama za dostizanje težine od 120 kilograma potrebno dvije godine, što nije istina i što njegove svinje i pokazuju.

Vrijednost crnog tovljenika, čija se "prabaka" prije dvadesetakk godina oprasila kod Golubovića, iznosi oko 5000 kuna.

Krajem svibnja navršit će dvije godine, uzgaja se u prirodnim uvjetima i najesen će biti idealan za proizvodnju suhomesnatih proizvoda. Meso fajferice vrlo je sočno i ukusno, a od ostalih pasmina razlikuje se po sadržaju unutarmišićne masti, koja količinom i sastavom određuje ukusnost i tehnološka svojstva mesa. Velika je razlika u kvaliteti mesa jer su hibridi puni vode, a meso crne slavonske svinje je zrelije i vrlo pogodno za preradu i proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda poput kulena, kobasica, šunke i slanine.

- Kod svinja starosti oko 2,5 godine posebno mi se sviđa slanina jer ima nekako drukčiji, specifičan okus, na zrelost, ali i boju, mekša je i takva je meni osobno najbolja i najukusnija - ističe Antun.

A crni tovljenik i kvalitetno meso s imanja iz Đurića završit će u Županji, i to u obitelji ravnateljice županjskog Doma zdravlja, Luce Lešić, koja već godinama brine o kvalitetnoj organizaciji i provođenju zdravstvene skrbi mještana županjske Posavine.

- Sretnik je bio moj suprug. Došli smo podržati Fajferica Gastro Show, kojemu se on jako radovao jer i sam potječe iz seljačke obitelji koja se bavila uzgojem svinja i za to je baš emotivno vezan. Kupili smo dosta tombola i vjerujte da uopće nismo znali što je glavna nagrada. Kada su izvukli njegov broj tombole i kada smo čuli o čemu je riječ, ostali smo u šoku i još uvijek ne možemo vjerovati, ali do studenoga će nam se dojmovi slegnuti – kazala nam je Luca Lešić. Napominje da su veliki pobornici zdrave i kvalitetne hrane iz domaće proizvodnje i domaćeg uzgoja i da su jako sretni što je ova vrijedna nagrada pripala njima te od srca zahvaljuje organizatorima i uzgajivaču koji su je osigurali.

Golubović poručuje da bi bilo lijepo da Fajferica Gastro Show postane tradicija, što bi za Cvelferiju i popularizaciju uzgoja crne slavonske svinje mnogo značilo.

Marija Lešić Omerović
Zovu ga kupci iz Austrije i Pariza
Antun Golubović trenutačno ima više od sto komada crnih svinja, među kojima i 13 krmača i nerasta. “Imam sve, od proizvodnje prasaca do tova, i u biti sam sebi proizvodim tovni materijal”, kaže. Interes kupaca sve je veći. Pregovara s kupcem iz Austrije, a već je obavio i nekoliko razgovora s kupcem iz Pariza, Hrvatom koji ondje živi već više od 40 godina. Ovih će se dana naći u Zagrebu i konkretizirati buduću suradnju.
Možda ste propustili...

NAGRADE HRVATSKIH DUHANA

Uručeni Duhanci najproizvođačima

VRIJEDAN JE 8,8 MILIJUNA KUNA, KAPACITET JE 70 DJECE

Dječji vrtić imat će vlastitu struju, toplu vodu, grijanje, hlađenje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA ULAZU U SUNČANU ULICU U ĐURĐENOVCU

Zelena bajka Zdenke Braz

2

BELJSKI BREND

ABC svježi krem-sir na proizvodnoj vrpci 40 godina

3

I OVČARI TRAŽE INTERVENTNI OTKUP

Zbog korone janjići su prerasli, kupaca nema