Mozaik
KORA SE I DALJE POMIČE

Na Mjesecu se i dalje
povremeno događa potres
Objavljeno 14. svibnja, 2019.
Zbog unutarnjeg hlađenja Mjesec se smanjio za 50 metara, ali je i dalje tektonski aktivan

Premda je gotovo sva vulkanska aktivnost na Mjesecu prestala prije više milijarda godina i riječ je o mrtvome Zemljinom satelitu s rijetkom geološkom aktivnošću, na njemu se povremeno, kao i na našemu i ostalim planetima događaju potresi, kažu znanstvenici NASA-e.

Oni tvrde da se zbog unutarnjeg hlađenja u posljednjih nekoliko stotina milijuna godina ovo nebesko tijelo smanjilo za 50 metara te da je još uvijek tektonski aktivno, piše portal Stuff. Postupno se ‘skupljajući‘ Mjesec postaje naboran. Znanstvenici su to usporedili sa ‘skupljanjem‘ bobice grožđa koja se smanjuje i bora pretvarajući se u grožđicu. No za razliku od fleksibilne kožice grožđa, Mjesečeva površinska kora je krhka pa se pri skupljanju raspada.

Do ovih pojava dolazi kad se kora pomiče i gura jedan dio iznad drugoga. Pritom se formiraju neobične stijene koje se mogu vidjeti na površini. Visoke su i duge kilometrima. Stijene koje su se prije rasule ostavile su trag po cijeloj površini, a novi podatci NASA-ine misije ukazuju na to da se i danas duž tih rascjepa događaju potresi. Nova istraživanja omogućili su algoritmi kojima su obrađeni seizmički podatci iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća, što je pridonijelo rasvjetljavanju tektonske aktivnosti na Mjesecu i njihovu boljem razumijevanju.

Na Mjesecu se događaju četiri vrste potresa - prva tri tipa odnose se na duboke potrese koje izazivaju sudari meteorita ili toplinski potresi izazvani Sunčevom toplinom, no oni su relativno slabi. Četvrta vrsta takozvanih ‘plitkih‘ potresa snažnija je i može dosegnuti jakost do 5,5 stupnjeva po Richteru te trajati i do 10 minuta.

- Analizom smo zaključili da je ovakva aktivnost još uvijek prisutna te da vjerojatno izaziva potrese i danas kad se Mjesec i dalje postupno hladi i smanjuje - potvrđuje Thomas Watters, viši znanstvenik vašingtonskog Smithsoniana. Znanstvenici su dobivene podatke usporedili sa slikama koje je 2010. godine napravio NASA-in lunarni orbiter. Instrumenti koje su astronauti Apolla 11 ostavili na Mjesecu od 1969. do 1977. evidentirali su 28 različitih potresa.

Iz NASA-e kažu da se potresi događaju u trenutku kad je Mjesec na najudaljenijoj točki od Zemlje jer Zemljina gravitacija oštećuje njegovu koru.

Hina
5,5

stupnjeva po Richteru zna biti jak potres na Mjesecu
10

minuta može trajati podrhtavanje tla na Zemljinu satelitu
Najmanje osam potresa posljedica je pomicanja ploča ispod površine Mjeseca, a ne udara asteroida
Možda ste propustili...

“PLATIŠ 1 DOBIJEŠ 2 (PUTA 3)”

Rambo objavio tri verzije singla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LEGENDA SPAGHETTI VESTERNA I AMERIČKOG FILMA

Clint Eastwood slavi 90. rođendan

2

POZNAT PO RADU S BENDOM KISS

Iznenada preminuo gitarist Bob Kulick

3

POZNATO JE KAD U ZAGREB DOLAZI LEGENDARNI BEND

Simple Minds stižu 6. srpnja 2021.