Crna kronika
JOŠ JEDNA KRAĐA

"Maserka" ženi kriomice uzela vrijedan nakit
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
Policija savjetuje: Ne puštajte u kuću osobe koje vam nešto žele prodati na kućnom pragu
OSIJEK - Unatoč brojnim upozorenjima iz policije, prevaranti s masažerima i dalje od naivnih žrtava kradu novac i nakit. Najnovija krađa zbila se u ponedjeljak u Osijeku, a žrtva je, za razliku od prethodnih, mlađa - ima 51 godinu.
Kako stoji u priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske, u ponedjeljak prijepodne nepoznata žena došla je u stan 51-godišnjakinje u Vukovarskoj ulici u Osijeku. Na prodaju joj je ponudila masažer. "Prilikom izlaska iz stana iskoristila je nepažnju 51-godišnjakinje te joj ukrala nakit u vrijednosti od više tisuća kuna. Tragamo za nepoznatom ženskom osobom", doznajemo iz PU osječko-baranjske.


U posljednje dvije-tri godine pojavio se novi oblik prijevare, najčešće građana starije životne dobi. Prevaranti u većini slučajeva iskorištavaju životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i neopreznost osoba da dođu do njihove ušteđevine i novca. Čest je slučaj da počinitelji lažno se predstavljajući dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masažu), prodaju medicinska pomagala i slično ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Počinitelji su osobe autoritativna nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu kako bi izazvali sažaljenje. Građani, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te u većini slučajeva postaju žrtve prijevare.


Žrtve nerijetko tek poslije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prijevari. Radi sprječavanja sličnih prijevara policija apelira na sve građane.
- Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ. Ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu, koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze. Također bi bilo dobro zapisati registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe imale, te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje - poručuju iz policije. Građanima se savjetuje i da zapamte izgled prevaranta - boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično). "Odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete. Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji", savjetuju iz policije.
Milan Bugarić
Možda ste propustili...

PRODAJA "OSVJEŽIVAČA PROSTORA"

Istražni zatvor određen za petero osumnjičenih

JOŠ JEDNA ŽRTVA PRIJEVARE

Uplatio "kaparu", od kredita ništa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEŠKA NESREĆA KOD BELIŠĆA

U naletu auta na traktor
kosilicu poginuo vozač

2

ZBOG SKITNJE I REMEĆENJA JAVNOG REDA

Neobična kazna: Prognan iz grada na šest mjeseci

3

U OSIJEKU I VIŠNJEVCU

Uhvaćen serijski provalnik u kafiće