Ekonomija
SAJAM TECHTEXTIL

Hrvatski će se tekstilci okrenuti proizvodnji tehničkog tekstila u automobilskoj i vojnoj industriji
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
Digitalizacija kao pokretačka snaga inovacija u tekstilnoj industriji bit će jedna od glavnih tema sajma u Frankfurtu

Na međunarodnom sajmu tehničkog i netkanog tekstila Techtextil, koji se od 14. do 17. svibnja održava u Frankfurtu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore predstavit će se četiri domaće tvrtke - Galeb, Čateks, P-MTČ i KAP–KO.Kako navode iz Hrvatske gospodarske komore, digitalizacija kao pokretačka snaga inovacija u tekstilnoj industriji bit će jedna od glavnih tema sajma, a međunarodni izlagači prezentirat će kompletan raspon primjene tehničkog tekstila u automobilskoj industriji, građevinarstvu, odjeći, arhitekturi, zrakoplovstvu, medicini, pa čak i sportu.
Omiški Galeb tako će na sajmu izložiti proizvode izrađene od materijala s dodatnim funkcionalnostima, kao što su odjeća za zaštitu od topline, odjeća otporna na vremenske uvjete te odjeća namijenjena velikoj fizičkoj aktivnosti.
"Cilj je izlaganja informiranje kupaca o tehnološkim procesima i razvoju, privlačenje potencijalnih kupaca te stvaranje novih i dugotrajnih partnerskih odnosa“, istaknuo je predsjednik Uprave Galeba i predsjednik Udruženja tekstilne i odjevne industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Stjepan Pezo.
Direktor Čateksa Davor Sabolić naglašava kako već duže vrijeme izlažu na Techtextilu jer je riječ o sajmu na kojem su prisutni kupci i dobavljači iz sektora proizvodnje tekstila, naslojenih materijala te laminiranih višeslojnih materijala, a to su sve proizvodi koje razvija i proizvodi Čateks."Cilj nam je prezentirati naša rješenja, ali i pokušati uspostaviti novu poslovnu suradnju, kako u proizvodnji tako i u potencijalnim razvojnim projektima. Na ovakvim sajmovima uvijek se mogu vidjeti novi trendovi i pravci razvoja koje prezentiraju najbolji u branši, što je odlična prilika da vidimo iz prve ruke u kom će se smjeru industrija razvijati u sljedećem razdoblju“, poručio je Davor Sabolić, dodavši kako su međunarodni sajmovi iznimno važni za Čateks, s obzirom na to da im je zastupljenost izvoza u ukupnom prometu više od 70 posto.
Ivana Kovač, direktorica tvrtke KAP-KO, kazala je da su se na izlaganje odlučili uz pomoć i potporu Hrvatske gospodarske komore.
"Na Techtextilu smo kao izlagači bili prisutni prvi put 2013. godine i od tada gradimo stabilnu mrežu dobavljača i kupaca iz cijele Europske unije. Tako i ovaj put očekujemo veliku posjećenost samog sajma te otvaranje novih potencijalnih tržišta. Istovremeno se veselimo susretu s našim dobavljačima te novitetima koji će biti prezentirani na sajmu“, izjavila je Ivana Kovač. Direktor P-MTČ-a Velimir Janković ističe kako je njegovoj tvrtki ovaj sajam od iznimne važnosti jer mogu predstaviti dvogodišnji rad na inovacijama kupcima iz zahtjevnih industrija poput vojne, automobilske, medicinske i dr. Zdenka Rupčić

Pod sloganom "Prostor za inovacije“ cjelokupan pregled najnovijih dostignuća"
"Na ovom se Sajmu također imamo priliku susresti s našim dobavljačima strojeva te raspravljati o daljnjem razvoju tehnologije“, zaključio je direktor P-MTČ-a Velimir Janković. Techtextil je najveći stručni sajam na svijetu, a ove godine pod sloganom "Prostor za inovacije“ pruža cjelokupan pregled najnovijih dostignuća u tekstilnoj industriji. Održava se svake dvije godine i bilježi konstantan rast, i po broju izlagača i po broju posjetitelja. Tako je 2017. godine dosegnuo brojku od 1477 izlagača i 33.670 posjetitelja iz cijeloga svijeta.
Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike