Ekonomija
VELIKI INTERES

Upiti za milijun komada jaja
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
U organizaciji Vukovarsko-srijemske županije i županijskog Agro-klastera u Vukovaru, prof.dr.sc. Zlatko Janječić, s Agronomskog fakulteta iz Zagreba, održao je predavanje o temi "Proizvodnja jaja iz slobodnog uzgoja‘‘. Predavanju su nazočili brojni zainteresirani proizvođači, a Zdenko Podolar, direktor Agro-klastera, pojasnio je kako je riječ o finalizaciji projekta koji je iniciran nakon kontakata s hotelijerima i ugostiteljima.
- Imamo resurse i ljude koji su zainteresirani za proizvodnju jaja i nastojimo sve pretočiti u konkretne aktivnosti. Radili smo i osmišljavali model i tek sad kada znamo koje su pretpostavke, da bi se netko time bavio, obići ćemo potencijalne proizvođače i vidjeti tko se od njih doista može prihvatiti te proizvodnje jer je riječ o proizvodnji hrane koja je ozbiljan posao i nema mjesta improvizaciji - izjavio je Podolar.
Dodao je kako su potrebe hotelijera velike, a jaja su proizvod koji svake godine ima sve više kupaca i korisnika.
- Imamo konkretne upite za oko milijun komada, no siguran sam kako će taj broj ubrzo biti mnogo veći. Za proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja nisu potrebna velika ulaganja i to je jedan od aduta kako bi ljude animirali. Onima koji se žele upustiti u ozbiljniji poduzetnički pothvat to može biti izvor znatnijih prihoda, no tada trebaju i veća ulaganja - naglasio je.
Tihomir Tadijanović, iz braniteljske zadruge iz Bogdanovaca, izjavio je kako se već bave proizvodnjom jaja s dnevnim kapacitetom od oko 100 komada.
- Najteže nam je plasirati jaja u ljetnim mjesecima i prošloga smo ljeta bacili oko tri tisuće komada. Priključivanjem ovom projektu imat ćemo osigurano tržište i stoga smo zainteresirani za sudjelovanje - poručio je Tadijanović. D. Korpoš
Najčitanije iz rubrike