Mozaik
STIŽU NAJBOLJI PROIZVOĐAČI

U Iloku vinski Festival "Traminac je naš ljubimac"
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
Uz brojne radionice, festival donosi i gala večeru poznatog chefa Toma Gretića.

Za mjesec dana, od 14. do 15. lipnja, Ilok će biti domaćin Festivala traminca "Traminac je naš ljubimac", jedinstvene manifestacije koja će na krajnjem istoku Hrvatske, mjestu nadaleko poznatom po vrhunskom tramincu, okupiti domaće i inozemne proizvođača te sorte.


Bogati festivalski program jamči pravi vinski spektakl, a uključuje brojne radionice vrhunskih vinskih majstora i entuzijasta, gala večeru poznatog chefa Toma Gretića, koja je rasprodana u samo nekoliko dana i bit će jedan od vrhunaca festivala, i degustaciju traminaca iz 70 vinarija Hrvatske i svijeta.

Veliki masterclass

Među tramincima, koje će gosti ovoga festivala imati priliku kušati, bit će i onih koji su osvajali titulu International Trophy na Decanteru ili, pak, 100 bodova od velikog Roberta Parkera. Među njima je i Domaine Paul Ginglinger iz Eguisheima pokraj Colmara, dobitnik nekoliko najvećih Decanterovih priznanja posljednjih godina za najbolji svjetski traminac. Vlasnik vinarije, Michel Ginglinger, 13. generacija vinara iz te vinarije, osobno će doći i održati predavanje o Alzasu kao o jednom od najboljih svjetskih vinskih regija. Na velikom masterclassu, koji će biti središnji događaj prvog dana događanja u Starom podrumu, Ivan Barbić, jedini Master of Wine s hrvatskom putovnicom, raščlanit će najbolje hrvatske tramince i usporediti ih s tramincima iz četiriju berbi iz alzaške vinarije Domaine Weinbach.


- Smatramo da će Festival traminca biti najvažniji ovogodišnji vinski događaj istočne Hrvatske, a možda i šire. Njime ćemo na pravi način revalorizirati značenje i vrijednost te sorte, koja je u mnogome najzaslužnija za vinsku sliku Hrvatske u svijetu. Ne smijemo zaboraviti da je traminac sorta koja je Hrvatskoj donijela najviše uspjeha na svjetskim događanjima, a u Hrvatskoj je proizvodnji zastupljena samo jedan posto. Mi smo uspjeli kontaktirati više od 60 hrvatskih vinarija koje proizvode traminac od Iloka preko Štrigove do Ozlja. Čak smo, kao kuriozitet, uspjeli doći i do jednog proizvođača traminca iz Imotskog, međutim, ove je godine fizički spriječen doći na festival, no ako ova manifestacija preraste u tradiciju, bit će s nama već iduće godine - poručio je jučer na konferenciji za novinare Željko Garmaz, autor Vinskih priča, uz Vinka Ručevića iz osječke Vinoteke Vinita jedan od organizatora festivala.
Romantična subota

Kako nam je rekao Garmaz, prvi dan festivala bit će, uvjetno rečeno, stručnijeg tipa, s nizom od 11 radionica na kojima će se moći kušati oko 50 vrhunskih svjetskih traminaca. Cijena za taj događaj iznosi 350 kuna, a sudeći prema interesu koji vlada za ovu manifestaciju, preporučujemo da zainteresirani što prije osiguraju svoje mjesto, a posebice smještaj, jer su smještajni kapaciteti u Iloku u odnosu prema interesu vrlo skromni. Radionice će se održavati u starom podrumu Iločkih podruma, a gala večera Toma Gretića, koja predstavlja njegov veličanstveni povratak na hrvatsku kulinarsku scenu, a uključuje pet bogatih sljedova, 10 čaša traminca, šampanjac i rakiju od traminca, na Principovcu.

U subotu, 15. lipnja, od 17 pa do "sitnih" sati na Principovcu će biti festival izlagačkog tipa uz romantično ozračje pijuckanja traminca uz zalazak sunca kakvo se, tvrdi Garmaz, može doživjeti samo na toj lokaciji. Detaljan program festivala može se pronaći na web-stranici www.festivaltraminca.com.


Ivan Alilović
Najčitanije iz rubrike