Kultura
IZLOŽBA O JANEZU PUHARU U MUZEJU SLAVONIJE

Izum mu je priznala i bečka Akademija znanosti
Objavljeno 14. svibnja, 2019.
Putujuća izložba Janez Puhar – prvi slovenski fotograf, otvorena u Muzeju Slavonije, službeno je zatvorila četverodnevne 4. dane Slovenije u Slavoniji, koji su se u Osijeku održavali od 10. do 13. svibnja. Otvorenju je nazočio i Marko Matjaž, ministar savjetnik, član misije Veleposlanstva Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj.

Janez Puhar, rođen u Kranju 1814., bio je prvi slovenski fotograf koji je u 1842. - samo dvije godine nakon proglašenja Daguerrova izuma fotografije u Parizu (1839.) - razvio svoj jedinstveni postupak fotografije na staklu. Tim izumom stavio je Sloveniju na svjetsku kartu fotografskih dostignuća. Inovaciju je nazvao hyalotipija ili svjetlopis. Njemu u čast pojavljuje se također naziv ‘‘puharotipija‘‘. U siječnju 1851. izum mu je priznala bečka Akademija znanosti.

Nakon otvorenja izložbe uslijedilo je predavanje Petre Puhar o temi Janez Puhar iz Kranja - izumitelj fotografije na staklo.

Dane Slovenije u Slavoniji Veleposlanstvo Republike Slovenije organizira već četvrtu godinu zaredom. Projekt je svakom godinom sve uspješniji, a programi sve posjećeniji, zadovoljni su organizatori. Ove su godine Dani bili posvećeni kulturnoj baštini, zelenoj energiji i robotici. N.Vek.
DAN MUZEJA
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2019. (18. svibnja), koji se održava na temu Muzeji kao središta kulture: budućnost i tradicije. U MSO-u program počinje glazbenom radionicom od 10:30 do 12 sati, na kojoj će polaznici

upoznati glazbala koja se čuvaju u Zbirci tradicijskih glazbala Etnografskog odjela, koju vodi kustosica Tünde Šipoš Živić. Na radionici će gostovati gajdašica Anita Tomoković Šteter, samičar Franjo Verić te izrađivač tradicijskih igračaka-glazbala Miroslav Benaković. Voditeljica radionice je muzikologinja Vilena Vrbanić. Slijedi

otvorenje Odjela knjižnice u 12.30 sati, na Trgu pape Ivana Pavla II. MSO ima najveću muzejsku knjižnicu u Hrvatskoj s preko 150000 naslova, a u novom prostoru predviđeno je da dio bogate građe bude dostupan javnosti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike