Autoglas
INVESTICIJE

Netodobit diva Toyote smanjena je za četvrtinu
Objavljeno 14. svibnja, 2019.
Japanski automobilski div Toyota prošlog je tjedna objavio da je poslovnu godinu 2018./2019. zaključio s netodobiti manjom za četvrtinu unatoč rekordnim prihodima, što pripisuju investicijskim gubitcima. U poslovnoj godini koja je završila 31. ožujka Toyotina je netodobit pala za 24,5 posto u odnosu prema rekordnoj 2017./2018. godini, kliznuvši na 1880 milijardi jena (17 milijardi dolara).

Uprava pripisuje pad gubitcima u investicijskom portfelju od oko 294 milijarde jena. Prihodi su porasli za 2,9 posto, na rekordnih 30.230 milijardi jena. U gotovo istom postotku povećana je i operativna dobit, dosegnuvši 2470 milijardi jena.

Za tekuću poslovnu godinu, koja je počela u travnju, u Toyoti predviđaju 19,5-postotni rast netodobiti, na 2250 milijardi jena.

Operativna dobit trebala bi porasti za 3,3 posto, na 2550 milijardi jena. Prihodi bi se trebali gotovo zadržati na razini prethodne poslovne godine i iznositi približno 30 tisuća milijardi jena. Analitičar Satoru Takada rekao je da Toyoti solidno ide, u usporedbi s konkurencijom.

- Tvrtka je uglavnom pokazala solidne rezultate diljem svijeta u razdoblju usporavanja globalnog tržišta - smatra Takada. Upozorio je ujedno da nije toliko optimističan kada su pitanju izgledi za autoindustriju u cjelini. Proteklih su godina japanski proizvođači automobila bilježili dobre rezultate zahvaljujući postupnom oporavku sjevernoameričkog tržišta od financijske krize i naglom razvoju kineskog tržišta. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana