Sport
SKENDEROVE GLAVOBOLJE

Kartoni i ozljede desetkovali vezni red bijelo-plavih uoči Riječana
Objavljeno 14. svibnja, 2019.
Protiv Rijeke neće biti Pušića i Lope (žuti kartoni), a vjerojatno ni Kleinhesilera zbog ozljede

NK Osijek ove sezone gotovo redovito plaća visoku cijenu važnih pobjeda. Recimo, za prvi ovosezonski trijumf, nad Dinamom, prije 15-ak dana, žrtva je bila ozljeda Petra Bočkaja, a upravo je na tom susretu mišić "osjetio" i László Kleinheisler.

Prvog otad nema u konkurenciji, a László se muči, pokušava igrati, ali ne ide. U Kranjčevićevoj je na travnjaku proveo 35 minuta i morao ga je napustiti jer se mišić opet "javio". Gotovo je sigurno kako ga zbog toga trener Dino Skender neće imati na raspolaganju za sutrašnju utakmicu protiv Rijeke.

- Ako je morao izići već nakon nešto više od pola sata, jasno je kako situacija s njim nije dobra. No neću brzati sa zaključcima, neka obavi sve potrebne preglede - rekao je Dino Skender, trener NK Osijek.

Međutim, jedna nevolja nikada ne dolazi sama, pa su u Kranjčevićevoj žute kartone zaradili Domagoj Pušić i Dmitro Lopa, a kako je obojici to treća akumulirana javna opomena, i oni su ispali iz konkurencije za susret s Riječanima.

Opet dvojbe
Otkako je sjeo na klupu bijelo-plavih, Dino Skender baš nema mira. Teške utakmice smjenjuju mu se filmskom brzinom, a često ga prate i ti bočni udari nemogućnosti postavljanja najjače moguće momčadi. Izostanak navedenog trojca bit će velik izazov za trenera bijelo-plavih. Kleinhesiler i Pušić bili su često prvi i drugi izbor za jedno mjesto u veznom redu, a znali su dobro zaigrati i zajedno. U posljednja dva susreta Skender je s klupe koristio i Lopu, pa je tako izgubio i treću opciju u sredini terena. Ipak, tu su mu ostala dva čovjeka od njegova najvećeg povjerenja, Žaper i Pilj, koji će na svojim plećima morati iznijeti organizaciju igre u susretu s Rijekom. Dvojba je treći čovjek koji će se pojaviti u sredini. Izbor će vjerojatno biti vrlo čvrsto vezan uz način igre koji će odabrati Skender. Od veznjaka u rosteru ostala su mu dvojica koju dosad uopće nije "doživljavao", Karlo Kamenar i Marijan Ćavar, pa zato ne bismo stavili ruku u vatru da će se u ovom osjetljivom trenutku okrenuti njihovim uslugama. Inače, treninzima je, ovog tjedna, priključen Tomislav Soldić iz druge momčadi, ali malo je vjerojatno kako će se trener opredijeliti za njega, koji je bez prvoligaškog iskustva, u tako važnom susretu. Postoji i opcija s Danijelom Lončarom na zadnjem veznom, kojoj je Skender navodno i najskloniji.

Ako se dogodi, Lončaru to neće biti prvi put da će se naći na toj poziciji. Intencija je u tom slučaju jasna. Danijelov prioritet bit će razbijanje suparničkih napada. Dosad je na tom mjestu, vrlo uspješno, "operirao" Mihael Žaper, koji je imao šire ovlasti u igri, jer su napadi bijelo-plavih nerijetko kretali od njega, no Lončar je ipak prioritetno defenzivac i sigurno neće imati važniju ulogu u kreaciji. Naravno, postoje i neke ofenzivnije opcije, s Marićem ili Špoljarićem na mjestu iza dva napadača, a iza njih bi tada "radili" Žaper i Pilj, ali s obzirom na to da će s druge strane biti Rijeka, malo je vjerojatno kako će Skender baš od prve minute toliko spustiti gard. U biti, nakon trijumfa u Kranjčevićevoj za takvo što nema ni potrebe. Protiv Rijeke teško se do pobjede može doći bjesomučnim jurišom. To je jedna od utakmica u kojoj je razumljiv metodičniji pristup. Međutim, nisu samo kartoni i ozljede neprijatelj Osijekovu treneru. Tu se sad pojavio i umor. Recimo, zbog njega je Skender sredinom drugog dijela s terena povukao Marina Pilja.

- Puno se potrošio dotad, osjetio se umor u njegovim nogama i zato sam ga bio prisiljen izvući s terena. Lokomotiva je u tim trenutcima pritiskala, pa nam je trebao svježiji par nogu - objasnio je trener bijelo-plavih.

Umoru u Piljevim nogama ne treba se čuditi jer on tijekom svake utakmice pretrči znatan broj kilometara, a još nije do kraja naviknut na ovako zgusnut raspored susreta, jer igra prvu prvoligašku sezonu.

Neizvjesnost traje
Osijek je u Kranjčevićevoj napravio dobar posao i zadržao rasplet borbe za Europu u svojim rukama. Ako takvu situaciju želi imati i dalje, ne smije izgubiti od Rijeke, a jedno od pitanja koje se nameće jest mogu li bijelo-plavi u četiri dana odigrati dvije jednako dobre utakmice.

- Protiv Lokomotive dokazali smo kako je poraz u Koprivnici doista bio samo loš kolektivni dan. Veseli me što nismo potonuli nakon tog poraza, nego smo pokazali karakter i u sudaru s izravnim suparnikom pružili dobru partiju. Nastup u Kranjčevićevoj pokazao je kako imamo puno pravo vjerovati u novi izlazak na europsku scenu.

Mene ohrabruje što vidim kako su se dečki na svim utakmicama bili spremni baciti na glavu za pozitivan rezultat. Uveli smo nekolicinu mlađih igrača pa su oscilacije očekivan dio njihova sazrijevanja, ali čvrsto vjerujem kako ćemo na kraju sezone ostvariti naš cilj vezan uz plasman u Europu - optimist je Osijekov trener.

Iako se Skender ne voli baviti matematikom i izračunima bodova potrebnih za željeni rezultatski cilj, računica je sada sve jasnija. Ako Gorica bude poražena sutra u Maksimiru, Osijeku će za plasman u Europu biti dovoljna četiri boda iz posljednja tri kola. Zapravo, sve to će Osječani znati uoči susreta s Rijekom jer je on posljednji na rasporedu u 34. kolu, koje počinje već danas, a bit će zaključeno sutra.

Uglavnom, borba za Europu dosegnula je klimaks. Za Osijek postoji opcija u kojoj se, praktično, može osigurati već sutra. Pobjeda nad Rijekom i poraz Velikogoriačana kod Dinama stvorio bi šest bodova više od Gorice uoči dva posljednja kola, u kojima bi bijelo-plavi još imali adut u rukavu u obliku domaće utakmice s Inter Zaprešićem u posljednjem kolu.

Jedna od stvari koja ohrabruje jest podatak kako bijelo-plavi nisu izgubili ni jedan susret s momčadima iz gornjeg dijela tablice otkako je Dino Skender na klupi. U susretima tog tipa osječka je momčad u pravilu izgledala dobro.

Dalibor Keler
organizacija
OSIJEK TRAŽI ČOVJEKA ZA POVEZIVANJE KONACA IGRE
BOČKAJ MOŽDA PROTIV INTERA
U završnici sezone ozljede otežavaju posao treneru Dini Skenderu jer su mu iz stroja izbacile neke važne igrače. Ezekiela Hentyja već smo pomalo zaboravili, nema ni Petra Bočkaja, koji je na terapijama zbog ozljede mišića, a najoptimističnije prognoze govore kako bi se on možda mogao oporaviti do susreta s Inter Zaprešićem u posljednjem kolu. No opet je pitanje treba li u toj utakmici riskirati novu njegovu ozljedu ili ga poštedjeti kako bi posve zdrav počeo pripreme za novu sezonu. Ipak, najveći problem je mišić koji muči Lászla Kleinheislera. Mađar je prevažan čovjek za igru bijelo-plavih, u što smo se još jednom uvjerili u Kranjčevićevoj, ali nitko ne može garantirati njegovo pojavljivanje u sastavu u posljednja tri prvenstvena kola. Narodno rečeno, László je stalno na “li-la” s tim mišićem, a vjerojatno će sam odlučivati, ovisno o stanju mišića, o tome hoće li do kraja sezone biti na raspolaganju i u kolikoj mjeri.
Dino Skender

trener NK Osijek

- Uveli smo nekolicinu mlađih igrača pa su oscilacije očekivan dio njihova sazrijevanja, ali čvrsto vjerujem kako ćemo na kraju sezone ostvariti naš cilj vezan uz plasman u Europu.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku