Svijet
TRGOVINSKE TENZIJE - TKO ĆE STRADATI?

Trump upozorio Kinu da se ne osvećuje za carine
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
Predsjednik SAD-a Donald Trump upozorio je u ponedjeljak Kinu da se ne osvećuje za novo podizanje carina, ali i naglasio da američki potrošači neće na svojoj koži osjetiti tu mjeru.

SAD je u petak više nego udvostručio carine na uvoz kineske robe, u vrijednosti od 200 milijardi dolara. Kina je u ponedjeljak objavila da se nikada neće predati pred vanjskim pritiscima, iako nije objasnila na koji će način uzvratiti Washingtonu nakon novih prijetnji da će nametnuti carine i na preostale kineske proizvode. U nizu objava na Twitteru Trump je rekao kako je Kina "godinama iskorištavala SAD". "Dakle, Kina se ne bi trebala osvećivati - postat će samo gore!" dodao je. "Nema razloga da američki potrošač plati za carine", također je tvitao Trump, ali ta njegova objava u kontradikciji je s onim što kaže njegov ekonomski savjetnik Larry Kudlow. On je u nedjelju rekao da će "obje strane" vjerojatno stradati zbog trgovinskih tenzija. "Otvoreno upozoravam predsjednika Xija i sve moje brojne prijatelje u Kini da će Kina biti snažno pogođena ako se ne dogovorite jer će kompanije biti prisiljene napustiti Kinu i otići u druge zemlje", tvitao je Trump.

Trgovinski rat između Kine i SAD-a u novome je krugu, nakon što su Amerikanci povisili carine s 10 na 25 posto, na 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode. Trump je ujedno naredio američkom trgovinskom predstavniku Robertu Lighthizeru da započne nametanje carina na sve preostale uvozne proizvode iz Kine. H
Možda ste propustili...

PRIJETILI SVJEDOCIMA PROTIV RATNOG ZLOČINCA

Haag traži uhićenje radikala koji su ometali suđenje Šešelju

SLOVENIJA ODGODILA VALORIZACIJU NEKRETNINA

Porez na nekretnine najranije 2021.

LOKALNI IZBORI NA SJEVERU DRŽAVE

Srpska lista pobijedila na izborima na Kosovu