Svijet
TRGOVINSKE TENZIJE - TKO ĆE STRADATI?

Trump upozorio Kinu da se ne osvećuje za carine
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
Predsjednik SAD-a Donald Trump upozorio je u ponedjeljak Kinu da se ne osvećuje za novo podizanje carina, ali i naglasio da američki potrošači neće na svojoj koži osjetiti tu mjeru.

SAD je u petak više nego udvostručio carine na uvoz kineske robe, u vrijednosti od 200 milijardi dolara. Kina je u ponedjeljak objavila da se nikada neće predati pred vanjskim pritiscima, iako nije objasnila na koji će način uzvratiti Washingtonu nakon novih prijetnji da će nametnuti carine i na preostale kineske proizvode. U nizu objava na Twitteru Trump je rekao kako je Kina "godinama iskorištavala SAD". "Dakle, Kina se ne bi trebala osvećivati - postat će samo gore!" dodao je. "Nema razloga da američki potrošač plati za carine", također je tvitao Trump, ali ta njegova objava u kontradikciji je s onim što kaže njegov ekonomski savjetnik Larry Kudlow. On je u nedjelju rekao da će "obje strane" vjerojatno stradati zbog trgovinskih tenzija. "Otvoreno upozoravam predsjednika Xija i sve moje brojne prijatelje u Kini da će Kina biti snažno pogođena ako se ne dogovorite jer će kompanije biti prisiljene napustiti Kinu i otići u druge zemlje", tvitao je Trump.

Trgovinski rat između Kine i SAD-a u novome je krugu, nakon što su Amerikanci povisili carine s 10 na 25 posto, na 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode. Trump je ujedno naredio američkom trgovinskom predstavniku Robertu Lighthizeru da započne nametanje carina na sve preostale uvozne proizvode iz Kine. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ČETIRI DODATNE ZEMLJE - RUSIJA, AUSTRALIJA, INDIJA I JUŽNA KOREJA

Trump odgađa samit G7 i želi ga proširiti

2

POZVAO SVIJET NA STVARANJE "POŠTENIJEG I PRAVEDNIJEG DRUŠTVA"

Papa: Nakon pandemije sve će biti drukčije, svijet će biti bolji ili gori

3

POLICIJSKA BRUTALNOST REZULTIRALA SMRĆU TAMNOPUTOG GEORGEA FLOYDA

u SAD-u masovni prosvjedi, policijski sat i sveopći kaos zbog rasizma