Novosti
NEVRIJEME U HRVATSKOJ

Olujni vjetar u Zagrebu rušio stabla i krovove
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
Od nedjelje navečer u Zagrebu je puhao vrlo snažan vjetar, a DHMZ je upozoravao na udare i do 120 km/h

Nevrijeme koje je u nedjelju navečer i u ponedjeljak zahvatilo našu zemlju posebice je velike štete nanijelo u Zagrebu i široj okolici, gdje je vrlo jak vjetar rušio stabla, prevrtao kontejnere i stvarao štete na automobilima i brojnim građevinama.

Iz Policijske uprave zagrebačke u ponedjeljak ujutro preporučivali su građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno, zbog jakog i olujnog vjetra koji je jučer puhao na području Zagreba i Zagrebačke županije. "Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučujemo građanima da se koriste javnim prijevozom. Također pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje", navela je policija u priopćenju. U Zagrebu je vjetar od nedjelje navečer puhao i na mahove. DHMZ je spominjao udare vjetra brzine od 65 do 120 kilometara na sat te je u ponedjeljak ujutro na ulicama bilo mnogo polomljenih stabala, razbacanih kanta za smeće ili drvenih štandova, a negdje je bilo i otrgnutih semafora.

Ozlijeđene dvije žene
Policijska uprava zagrebačka priopćila je kako je drveni štand prilikom prevrtanja pao na 80-godišnjakinju, koja je teže ozlijeđena, a na drugoj je lokaciji zbog jakog vjetra srušio drveni štand na 61-godišnjakinju, koja je zadobila lakše ozljede. U protekla 24 sata na području Zagreba evidentirano je više materijalnih oštećenja zbog pada stabala.

Na Maksimirskoj je cesti ujutro stablo palo na tramvaj u pokretu, pri čemu nije bilo ozlijeđenih osoba, a zastoj u tramvajskom prometu prema zapadu trajao je od 5.30 do 9.30. U Rakitju je nedugo nakon ponoći stablo palo na dva strujna kabela, koja su potom pala na kolnik, a promet je bio obustavljen do jutarnjih sati. Na Rokovu perivoju zbog pada hrasta duljine 20 metara oštećen je betonski zid i srušena metalna ograda. Policija navodi da su oštećeni i osobni automobili, kada su na njih u Medvedgradskoj ulici sa zgrade otpale dvije mramorne ploče, kao i na Savskoj cesti, gdje je sa zgrade odlomljeni dio fasade pao na parkirani osobni automobil. U Ježevskoj ulici sa zgrade je pala limena konstrukcija krovišta, dimenzija 40 puta 20 metara.

Nevrijeme koje je zahvatilo Zagreb ostavilo je traga i na povijesnoj crkvi svetog Marka na Gornjem gradu, na kojoj je oštećen jedan od satova, onaj na istočnoj strani, a s krova na sjevernoj strani palo je nekoliko crjepova. Nakon tih oštećenja policija je zbog sigurnosnih razloga zatvorila prolaz između crkve i zgrade Hrvatskog sabora, a time i ulaz u saborsku zgradu s Trga svetog Marka, pa se u nju ulazilo iz Opatičke ulice.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka koordinacije hitnih gradskih službi da su svi na terenu 24 sata te da će se raditi dok se ne sanira šteta nastala usred olujnog nevremena, a potvrdio je i da je otvaranje međunarodne izložbe Floraart odgođeno za četvrtak. Bandić je objasnio da će otvaranje 54. međunarodne izložbe cvijeća Floraart biti odgođeno za četvrtak, 16. svibnja, jer bi bilo "suludo otvarati ga po ovom vremenu". Dodao je kako ne treba riskirati, jer je na Bundeku zbog nevremena palo 20-ak stabala. Kazao je kako će trajanje izložbe biti produženo za tri dana.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice priopćili su da vatrogasne jedinice saniraju posljedice olujnog nevremena koje je pogodilo veći dio Hrvatske. Naravno, najviše intervencija bilo je u Zagrebu. Samo od nedjelje u 15.40 do ponedjeljka u 7 sati pripadnici JVP-a grada Zagreba imali su 80-ak intervencija, a brojni DVD-ovi intervenirali su u nedjelju navečer i u ponedjeljak u više od 130 slučajeva.

Rastu vodostaji
Iako stanje još nije kritično, zbog naglog porasta vodostaja rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici, koja raste od pet do deset centimetara na sat, u pripremi su mjere obrane od poplava, a zbog zamućenosti na vodocrpilištu vodu za piće potrebno je prokuhavati. To je područje u ponedjeljak posjetio Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Zbog jake kiše zabilježeno je podizanje vodostaja i u Karlovačkoj županiji, gdje su također poduzete pripreme mjere u obrani od poplava. Dobra, Slunčica i Korana bilježe porast vodostaja, zbog čega se na najkritičnijim dijelovima krenulo u podizanje nasipa. Na području Garešnice tamošnji su vatrogasci bili angažirani na ispumpavanju objekata i postavljanju zečjeg nasipa uz rijeku Garešnicu. U Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno je desetak intervencija uklanjanja stabala ili grana te intervencija ispumpavanja vode.

Igor Mikulić/Hina/Marija Mihelić
Dunja Mazzocco Drvar

meteorologinja

U drugom dijelu svibnja konačnoŽ dolazi lijepo vrijeme

Nezapamćen olujni vjetar koji je u nedjelju i ponedjeljak u Zagrebu rušio stabla, prevrtao kontejnere, rušio krovove i prouzročio čak i ozljeđivanje nekoliko osoba, u takvoj snazi ipak nije stigao do Slavonije. Meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar to nam je rekla u ponedjeljak, kazavši kako će i na istoku zemlje biti jakog vjetra u ponedjeljak navečer, odnosno tijekom noći na utorak, te da će jači vjetar osjetiti dio zapadne Slavonije, odnosno do Slavonskog Broda. Mazzocco Drvar je naglasila kako se situacija kakva je u ponedjeljak pogodila Zagreb ne bi trebala ponoviti nigdje u Hrvatskoj. Slijedi smirivanje vremena, kazala nam je ona, uz dva- tri dana promjenjivog vremena.

Ono što zanima ne samo Osijek i Slavoniju nego i cijelu Hrvatsku, svakako je proljepšanje vremena. Meteorologinja ima dobre vijesti i kaže kako ćemo u drugom dijelu svibnja, dakle već od 15. nadalje imati znatno ljepše vrijeme nego u prvom dijelu mjeseca.

- Ne kažem da će neprestano biti sunčano i suho, no svakako će biti itekako ljepše i ugodnije, uz tek povremene pljuskove i kišu. Temperatura zraka bit će također u prosjeku, a nakon 23. svibnja čak i iznad prosjeka, kada napokon slijede topliji dani, odnosno pravi dio proljeća - kaže Mazzocco Drvar.
Otvaranje izložbe cvijeća Floraart u Zagrebu odgođeno je za četvrtak jer je na Bundeku oluja srušila 20-ak stabala