Novosti
FERIT: DANI SLOVENIJE U SLAVONIJI

Zelena energija - poveznica između Slovenije i Hrvatske
Objavljeno 14. svibnja, 2019.
Veleposlanstvo Republike Slovenije u Hrvatskoj organiziralo je 4. Dane Slovenije u Slavoniji, u sklopu kojih su protekla tri dana održane konferencije, predavanja, radionice i umjetnički događaji, a Osijek su posjetili i gradonačelnici Maribora i Kranja. Kao strateški partneri, predstavnici veleposlanstva sudjelovali su na 2. Međunarodnom forumu ICT društvo, dok je plodonosna suradnja dviju susjednih zemalja zaokružena na FERIT-u u ponedjeljak konferencijom "Zelena energija - Iskustva Slovenije i Hrvatske".


Ondje je zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota s dekanom FERIT-a Dragom Žagarom razmijenio iskustva sa slovenskim kolegama, ističući da Grad Osijek u posljednjih 12 godina ima mnoštvo prijavljenih projekata u kontekstu zelene energije, pa nakon prve faze u kojoj je povećao energetsku učinkovitost i uspostavio sustav gospodarenja energijom, u sljedećoj fazi u funkcionalnost želi uključiti i obnovljive oblike energije.


- U fazi smo realizacije projekta Znanstvenog centra za obnovljive izvore energije, u sklopu kojega bi se gradilo bioplinsko postrojenje. Još čekamo rezultate natječaja EU-a, ali se pozitivnom ishodu nadamo jer smo već prošli prvi krug, ušavši u 36 prioritetnih projekata - objasnio je Davor Kralik, direktor trgovačkog društva Obnovljivi izvori energije, koji bioplinskim postrojenjem želi zadovoljiti potrebe Grada i osječkog Sveučilišta, koristeći sirovine poput kuhinjskog otpada iz studentskih menzi i KBC-a, uključujući i organski otpad s osječkih površina.


- Podjele između Slovenije i Hrvatske ne smije biti, nego odnos trebamo bazirati na suradnji, primjerice elektroprivreda dviju zemalja, koje bi preko svojih mreža mogle izvoziti energiju u ostatak EU-a - ukazao je na konferenciji Bernard Šrajner, ekonomski savjetnik slovenskog veleposlanstva, čiju je ideju najbolje predstavio projekt SINCRO.GRID, koji se bazira na suradnji državnih tvrtki HOPS i ELES, a omogućava prihvat veće količine električne energije iz obnovljivih izvora.
- Kranj je, baš poput Osijeka, u Jugoslaviji bio svojevrsna Silicijska dolina zbog tvrtke Iskra, što mi danas, koristeći solarnu i hidroenergiju, nastojimo njegovati te na primjeru Brda kod Kranja dokazati samodostatnost naše zajednice - ukazao je Matjaž Rakovec, gradonačelnik Kranja, otkrivajući kako uz izgradnju novog "zelenog" hotela, cijeli prijevoz ondje želi bazirati na električnim vozilima. M.Mandić