Osijek
POZITIVNI POKAZATELJI PRIHODA I RASHODA

Grad i 2018. godinu završio u plusu
Objavljeno 14. svibnja, 2019.

Grad Osijek nastavio je s pozitivnim trendovima kada su u pitanju financije pa je tako i prošlu kalendarsku godinu završio u proračunskom plusu. Ostvaren je višak prihoda u odnosu prema rashodima u iznosu od 3,7 milijuna kuna. Nastavak je to višegodišnjeg trenda pozitivnog poslovanja, a sada je i u cijelosti anuliran i minus koji se vukao iz prijašnjih godina. Podsjetimo, 2013. godine ukupni (naslijeđeni) minus iznosio je 42 milijuna kuna.

Jedan od prioritetnih zadataka administracije gradonačelnika Ivana Vrkića i u prvom, a posebice u ovom drugom mandatu je bio taj minus "popeglati". Najveći je pomak učinjen prije tri godine, odnosno 2016., kada je anulirano oko 19 milijuna kuna, tako da je prošle godine naslijeđeni manjak iznosio samo 300 tisuća kuna.

- Tako da je 2019. godina prva u kojoj ćemo imati uravnotežen proračun, dakle ono što se uprihodi - to će se i potrošiti - rekao je David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za javne financije Grada Osijeka, koji nas je proveo kroz prošlogodišnju strukturu ostvarenih prihoda i rashoda gradske blagajne.

Najveći, pa i najizdašniji vlastiti prihod ostvaren u 2018. godini je onaj od poreza na dohodak, 224 milijuna kuna i za četiri milijuna kuna je veći no što je bio planiran. Ipak, ocjena je kako je do ovog povećanja došlo prvenstveno zbog povećanja iznosa prosječne plaće, a ne toliko zbog porasta broja zaposlenih.

Najveći je skok u prihodima ostvaren u segmentu poreza na promet nekretninama, s 18,4 milijuna u 2017. godini na više od 29 milijuna kuna u 2018. godini. Međutim, ovo nije toliko rezultat nabujalog kupovanja stanova i kuća, koliko pojačane aktivnosti Porezne uprave koja je izdavala porezna rješenja - zaostatke od prethodnih godina.

Od namjenskih prihoda - komunalni je doprinos na razini planiranih 7,9 milijuna kuna. Podbačaj se dogodio u prihodima od komunalne naknade - 43 umjesto planiranih 56 milijuna kuna. No u Gradu su, kažu, svjesno ušli u to, nisu, naime, bili agresivni prema dužnicima jer se od početka ove godine išlo u izmjenu vrijednosti boda "komunalne"...

- Gledano s pozicije svakodnevnog stanja računa, tj. likvidnosti, Grad je tijekom cijele godine imao zadovoljavajuću količinu sredstava. Toliku da smo sa svojim viškovima povremeno pokrivali negativni saldo gradskih tvrtki kroz sustav cash poola - ne skriva Krmpotić. Također, iz gradskog su proračuna prošle godine pomogli u otplati kredita svojih trgovačkih društava. Istodobno, Grad Osijek bio je i uredan platiša svojih obveza. D. Kuštro
PORAST RASHODA
Gledano s rashodovne strane, ukupni su rashodi ponešto rasli, na 435 milijuna. Najveća su stavka, uobičajeno, materijalni rashodi i plaće za djelatnike, premda su i tu zabilježene određene uštede. Za kraj, kada se govori o realizaciji ovogodišnjeg proračuna, utvrđen je u iznosu od 692 milijuna kuna, s tim da je prvi rebalans najavljen za svibanj, no on će biti čisto tehničke prirode.
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike