Osijek
OŠ FRANJE KREŽME

Roboti donosili porcije
meda na Mednom doručku
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
Dani Slovenije u Slavoniji donose spoj tradicije pravljenja meda i struke budućnosti - robotike

Medni doručak za učenike 4. razreda, koji je rezultat dugogodišnje suradnje Hrvatske i Slovenije u sklopu projekta Dani Slovenije u Slavoniji, održan je jučer u Osnovnoj školi Franje Krežme.

Na doručku su s djecom bili veleposlanica Republike Slovenije, dr. sc. Smiljana Knez, savjetnik ministra Matjaž Marko i predsjednik PU "Pčela" Slavko Stojanović, koji je održao predavanje o pčelarstvu na našem području i spremno odgovarao na niz zanimljivih dječjih pitanja. Pedagoginja OŠ Franje Krežme, Jasna Kretić Majer, ističe da im je cilj uvrstiti med u školske obroke i život najmlađih kako bi bar dio slatkiša zamijenili zdravom namirnicom.

- Želja nam je da naša djeca jedu zdravu i kvalitetnu hranu, kakva med jest, pa zato i sudjelujemo u obilježavanju Svjetskog dana meda, u nadi da će se povremeno naći u školskom doručku - zaključila je Kretić Majer.

Mnogima je nepoznanica da su Ujedinjeni narodi, upravo na inicijativu Slovenije, 20. svibnja proglasili Svjetskim danom pčela, a, kako nam objašnjava Matjaž Marko, ovo je četvrta godina u kojoj veleposlanstvo Slovenije organizira Dane Slovenije u Slavoniji, a druga u kojoj surađuje s OŠ Franje Krežme.

- Izuzetno nam je važno doći među djecu i školarce kako bismo ih upozorili na važnost pčela u ravnoteži prirode i uopće opstanak naše civilizacije. Slovenija ima bogatu pčelarsku tradiciju, o kojoj govori podatak da na tisuću stanovnika idu četiri pčelara, a i Pčelarski savez Slovenije jedan je od najstarijih u Europi - istaknuo je Marko.

Hrvatska i Slovenija malene su zemlje kojima je proizvodnja meda iznimno važna, a pčelar Slavko Stojanović naglašava kako i jedni i drugi proizvode količine dostatne za domaće potrebe, bez prevelike potrebe za uvozom, te dodaje da imamo i sličan broj pčelinjih zajednica.

Ema Nenadić
Robotika je struka budućnosti
Dani Slovenije u Slavoniji zaokruženi su predstavljanjem robota u organizaciji slovenske tvrtke DoxaKey iz Ptuja. Aldo Ino Ilešič, vlasnik i direktor DoxaKeya, naglašava kako je robotika posao budućnosti za koji bi se trebalo zainteresirati što više mladih, a Osijek je prepoznao kao grad koji podržava ta znanja i vještine. “Mi već surađujemo s desetak osnovnih škola iz Hrvatske i uvijek nam je želja da djeca shvate kolike su mogućnosti u robotici, a to smo nastojali pokazati i na Medenom doručku, gdje je robot dostavio porciju meda. U Sloveniji je slična priča kao u Hrvatskoj kad je riječ o ovoj grani, uvijek fali interesa mladih”, zaključio je Ilešič.
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike