Mozaik
HRVATSKA DELEGACIJA NA EUROSONGU

Roku nakon sjajne druge probe predviđaju finale
Objavljeno 14. svibnja, 2019.
Ljubav je ključ. “The Dream” nije ljubavna pjesma, ali jest pjesma o ljubavi, kaže hrvatski predstavnik o pjesmi “The Dream”

Predstavnik Hrvatske na Izboru za pjesmu Eurovizije Roko Blažević otvorio je manifestaciju ‘‘Dani Hrvatske‘‘ u Hashmonaim Country Clubu, koje je u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske organiziralo taj kulturno-sportski događaj koji traje do 18. svibnja.

- Željeli smo pokazati i Roku i našem izaslanstvu da su Izraelci jako topli, i da se pripremi za svoje veliko natjecanje i ovdje s nama i našim domaćinima. Sretni smo, naravno, što smo imali ovu priliku predstaviti Roka i predstaviti Hrvatsku našim domaćinima, a, s obzirom na jako veliki odaziv i izvrsne reakcije, mislim da možemo biti zadovoljni - rekla je veleposlanica Hrvatske u Izraelu, mr. sc. Vesela Mrđen Korać na otvorenju.

- Uistinu sam sretan kada vidim kako imamo podršku i domaćina, a posebno zahvaljujem kolegama iz delegacija koje su došle na naše druženje. Posebna radost mi je vidjeti najmlađe kako uživaju u našim pjesmama. Jer i "The Dream" upravo govori o tome kako je ta iskrena ljubav, i neprijetvornost koju imaju upravo najmlađi, djeca, kao naši anđeli, pravi put za sve nas - ističe Roko. Naime, ovoj su se manifestaciji odazvali i eurovizijski predstavnici i delegacija Slovenije, par Zala Kralj i Gašper Šantl te grupa D-mol i delegacija Crne Gore (koji nastupaju 14. svibnja) te Tamara Todevska uz članove delegacije Sjeverne Makedonije, delegacija iz Albanije uz predstavnicu Jonidu Maliqui, te članovi delegacije Malte.

Oda ljubavi
Najmlađi su iskoristili priliku za autograme i fotografiranje te videozapise, a imali su i materijala – s obzirom na to da je najprije Jacques otpjevao tradicionalnu hebrejsku pjesmu ‘‘Katonti‘‘, a zatim je Roko podsjetio sve prisutne kako će s eurovizijske pozornice otpjevati ovogodišnju odu ljubavi, vjeri i snovima koje svi mi možemo ostvariti "The Dream". Gromoglasan pljesak osvojio je i brazilsko-hrvatski plesač Diego pokazavši tek djelić onoga što se skriva ispod njegovih zlatnih krila.

Prisutne je pozdravio i direktor Hashmoniam Country Cluba - Shimon Ben Eli, koji se u znak podrške Hrvatskoj odjenuo u dres s brojem 10 našeg nogometnog maga Luke Modrića, a uvodni je govor održala i hrvatsko-izraelska nogometna TV zvijezda Giovanni Rosso, koji se u nedjelju družio s posjetiteljima, a dan nakon hrvatska košarkaška zvijezda Nikola Vujčić. Manifestaciju su podržali i svi predstavnici veleposlanstva Marina Šutalo, Lada Ćurković, kao i hrvatska delegacija najpoznatija pod nazivom ‘‘Dream team‘‘.

Roko je, potom, s plesačima Endijem i Diegom održao i drugu probu uoči nastupa 16. svibnja u drugoj polufinalnoj večeri 64. Eurovizije, i još jednom iznenadio eurovizijsku kritiku. Naime, nakon prve probe mediji su pozornost usmjerili na Roka, a u Delegaciji nam potvrđuju kako je interes za intervjuima s Rokom, plesačima i Jacquesom iznimno velik: ‘‘U dva sata – Roko je i danas i u utorak (prva proba) imao sigurno po 20 - 30 intervjua, što kraćih, što dužih, od bloggera, novinara tiskanih medija do dakako društvenih mreža. Od Malte do evo talijanskih radiopostaja i azerbajdžanske televizije!‘‘

ESC Fan Tv na svom Youtube kanalu prenosi: ‘‘Jako dobro, zadivljujuće, dapače. Nevjerojatan glas za nekog tko ima samo 19 godina! S druge strane, vrlo je scenski uvjerljiva priča – nešto poput prelaska iz pakla u raj. I iako se mislilo na početku da nema šanse za prolaz u finale, sada se pokazalo da je riječ o vrlo čvrstom kandidatu za finale.‘‘

Wiwibloggs pišu: ‘‘Hrvatska s Rokom nevjerojatno izgleda kao kandidat za finale… Druga je proba vokalno polirana i Hrvatska je nastup koji se definitivno gleda u četvrtak!‘‘ Escxtra ističu ‘‘Rokova proba je bila izniman nastup s vokalima bez mane, koji prenosi snažne osjećaje.‘‘

Simbolika krila
Novinari i obožavatelji su i nakon ove probe imali prilike vidjeti i čuti Roka i plesače Endija i Diega uživo na konferenciji za medije, na kojoj je Roko priznao kako je zadovoljan drugom probom, više no s prvom, priznao kako se u slobodno vrijeme opušta uz videoigrice, a Endi je nadodao: ‘‘Osjećamo se izvrsno, osjećamo se kao da smo doma.‘‘ Diego, plesač rodom iz Brazila, otkrio je kako govori tečno šest jezika i nema problem s komunikacijom na Euroviziji. Govori portugalski jer je to jezik njegove majke, engleski, hrvatski jer živi u Hrvatskoj posljednjih devet godina, španjolski, francuski i talijanski te nadodao kako bi volio naučiti i hebrejski – a neke riječi su ga naučile Niv i Aya (izraelske voditeljice zadužene za hrvatsku delegaciju).

Roko je otkrio kako je tijekom boravka u Tel Avivu shvatio što se krije u krilima kao simbolika za njega.

- Pomislio sam kako smo svi mi bar jednom poželjeli letjeti, poželjeli smo imati krila – tko ih ne bi poželio? Svijet bi bio divan, ako mislite da svijet ne može biti bajka, varate se. Može, i jednostavno je, svi ih imamo, a letjeti možemo samo uz pomoć ljubavi. Ljubav je ključ. "The Dream" nije ljubavna pjesma, ali jest pjesma o ljubavi. Samo u krugu ljudi oko nas – ako jedni druge mijenjamo nabolje, taj krug se širi, a svijet postaje ljepše mjesto - rekao je Roko.

Tanja Kvorka
PJEVALI ABBIN HIT
Hrvatski je Dreamteam stavljen na kušnju nakon što je zamoljen reći hrvatsku jezikolomku - Riba ribi grize rep – a zatim i sličnu izraelsku verziju. Roko je i zapjevao na zamolbu voditeljice intervjua s Dreamteamom, i to veliki hit grupe ABBA ‘’Winner Takes It All”.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike