Sport
LOKOMOTIVA U KRANJČEVIĆEVOJ RAZMONTIRANA

Tako završavaju utakmice kada od početka bijelo-plavi pokažu zube
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
Osijeku su put prema pobjedi majstorskim pogodcima prokrčili Marin Pilj i Mihael Žaper

Ne da Osijek treće mjesto na prvenstvenoj tablici! Bijelo-plavi su na gostovanju kod jednog od izravnih suparnika u borbi za Europu, Lokomotive, pokazali kako u njima ima dinamita. U završnici susreta pokazali su savršenu mirnoću u realizaciji i na kraju došli do najuvjerljivije ovosezonske pobjede na gostovanjima, s kojom su njihove europske ambicije ostale netaknute.

Uoči te utakmice Osijek je bio u kompliciranoj situaciji jer su Hajduk i Gorica već zabilježili pobjede i prijetio mu je gubitak trećeg mjesta, ali i bodovna izjednačenost s petoplasiranim Velikogoričanima. Nakon blijede partije u prošlom kolu, u Koprivniciu nadvio se velik oblak sumnje nad bijele-plave, ali oni su opet pronašli načina da, ovaj put ugodno, iznenade svoje pristaše.

Dobro lice Osijeka
U ulici pjesnika bijelo-plavi su izišli s europskim stavom. Od prve minute su pokazali odlučnost i odvažnost. Nisu kalkulirali, nego su odmah domaćinu pokazali zube i u prvih pet minuta već su mogli voditi. Tako zdrav pristup paralizirao je Lokomotivu, koja u prvom dijelu susreta gotovo i nije zaprijetila Malenici. Osijek je vladao terenom i zbivanjima na njemu. Visoki presing funkcionirao je dobro, pa su bijelo-plavi domaćina natjerali na nekoliko pogrešaka na 30-ak metara od njegovih vrata, što je trebalo rezultirati i uvjerljivijom prednošću u prvom poluvremenu. No Osječani su na odmoru imali minimalnu prednost, zahvaljujući sjajnom pogotku Marina Pilja, koji je naciljao lijevi gornji kut udarcem s 25 metara. Međutim, tih prvih 45 minuta definitivno je bilo vrlo blizu onome što trener Dino Skender želi gledati. Siguran, ali i za suparnička vrata opasan Osijek.

- Prvo poluvrijeme bilo je jako dobro što se nas tiče. Momčad je ispunila baš sve što smo se dogovorili i pripremili uoči utakmice. Mogli smo imati i uvjerljiviju prednost nakon prvih 45 minuta, što bi nam još olakšalo posao, s obzirom na neke nevolje koje su nas stigle - ozljede i umor, zbog čega smo bili prisiljeni na zamjene, a u nastvaku susreta i na promjenu formacije - rekao je Dino Skender, trener nogometaša Osijeka.

Rezultatski pobjeda izgleda vrlo uvjerljivo, ali utakmica je bila otvorena sve do desetak minuta prije kraja i trenutka Žaperove genijalnosti. Kako je samo mladi Osijekov veznjak prošao i zabio za 2:0... Taj pogodak definitivno, kao i onaj prvi, Piljev, vrijedi pogledati nekoliko puta. Problemi koje je Skender spomenuo počeli su već u prvom dijelu, kada je s terena morao izići Laszlo Kleinhesiler zbog bolova u mišiću. Mađar je dotad igrao gotovo savršenu utakmicu. Ne možemo se sjetiti ni jednog njegova krivog dodavanja, a usto je ukrao dvije čiste lopte domaćinu duboko na njegovoj polovini. Iz jedne od njih stvorio si je veliku priliku za pogodak, koji je uklizavanjem spriječio Ante Majstorović, izbivši loptu ispred praznih vrata. U drugom dijelu Osijek je u jednom razdoblju bio pod određenim pritiskom.

- Nekih 15 minuta domaćini su nas pritiskali. Očekivali smo kako će krenuti po izjednačenje, ali smo u tim trenutcima ostali mirni i koncentrirani i onda smo im u završnici susreta zadali konačne udarce. Bili smo pod raznim iskušenjima tijekom tog susreta, ali na sva smo imali spreman odgovor. Mogu biti zadovoljan načinom na koji smo reagirali jer je značenje te utakmice bilo veliko, a mi smo bili pod velikim pritiskom. Mislim kako smo ovim nastupom potvrdili da smo ozbiljan pretendent na plasman u Europu - ocijenio je trener bijelo-plavih.

Još nije gotovo
Bijelo-plavi su u Kranjčevićevoj iskazali jednu novu kvalitetu. Nakon što su poveli 2:0, nisu si dopustili opuštanje, koje bi Lokomotivi možda dalo prilika da zakomplicira utakmicu, nego su nastavili igrati s punim gasom, što je na kraju rezultiralo vrlo uvjerljivom pobjedom.

- Konačno se i nama otvorila realizacija, koja nas je mučila na prethodnim gostovanjima. Mislim kako smo po svemu zaslužili ta tri boda, jer smo u najvećem dijelu susreta sve držali pod kontrolom - zadovoljno će Skender.

I kako sad da čovjek bude pametan kada je Osijek u pitanju? Red razočaranja, pa red zadovoljstva, pa opet od početka. Kada gledaš način na koji su bijelo-plavi igrali u Kranjčevićevoj, oni porazi od Istre 1961 i Slaven Belupa još su teže shvatljivi. To su oscilacije na koje je Skender upozoravao, pa zbog toga ni nakon tog ugodnog poslijepodneva u Zagrebu ne smije biti opuštanja.

- Moramo ostati čvrsto na zemlji. Ova tri boda velika su stvar u našoj borbi za Europu i vjerujem kako će nam biti pravi poticaj za susret s Rijekom, koji nas očekuje za dva dana, ali moramo biti svjesni da još, zapravo, nismo napravili ništa kada je u pitanju osiguravanje pozicija koje vode u Europu. Ritam igranja je za nas malo zahtjevan. Stigle su nas ozljede i umor, ali vjerujem kako ćemo biti u stanju ovu razinu igre držati do kraja sezone - poručuje Dino Skender, trener nogometaša Osijeka.

Nema dvojbe, Osijek je u Kranjčevićevoj bio vrlo dobar. I to nije iznenađenje jer cijele ove sezone bio je takav kada nije imao kalkulantski pristup na početku susreta. I sve se uvijek vrti oko toga. Prema bijelo-plavima suparnici imaju respekt, a on još naraste kada odmah od početka pokažu zube, kako su to učinili u ovom slučaju. Kada je tako, onda i rezultat rijetko izostane.

Dalibor Keler
gard
OSIJEK JE POKAZAO ZUBE I TO MU SE ISPLATILO
ZAGREB – Stadion u Kranjčevićevoj. Vrijeme i teren: povoljni za igru. Gledatelja: 300. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) – 5,5. Strijelci: 0:1 Pilj (22), 0:2 Žaper (79), 0:3 Marić (84), 0:4 Pušić (86). Žuti karton: Lecjaks (Lokomotiva), Pušić, Lopa (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: MIRKO MARIĆ (OSIJEK)

LOKOMOTIVA

0

Grbić 5, Karačić 5, Kolinger 5,5, Majstorović 6, Datković 5,5 (od 30. Burić 6), Kastrati 5 (od 57. Đrožđek 5,5), Jakić 5,5 (od 69. Rakić 5), Ivanušec 6, Lecjaks 6, Uzuni 5, Radonjić 6

OSIJEK

4 (1)

Malenica 6,5, Škorić 6,5, Guti 6,5, Šutalo 6,5, Šorša 6,5, Žaper 7, Kleinheisler 6,5 (od 36. Pušić 6,5), Pilj 6,5(od 70. Lopa 6), Talys 6,5, Boban 6 (od 60. Grgić 5,5), Marić 7
DOBRO

Stavl Osijek je od prve minute pokazao da želi pobjedu u toj utakmici. To je stav koji bijelo-plavi trebaju imati uvijek. On im nedvojbeno olakšava posao na terenu.

Mirko Marićl Pogodak i asistencija. Vratio se na diobu prvog mjesta na listi strijelaca u HNL-u, a opet je puno radio za momčad. Veseli što uspijeva održati visoku razinu forme cijelo proljeće, jer njegov će doprinos itekako trebati u posljednja tri kola.

Pilj i Žaperl Obojica su u Kranjčevićevoj doživjela pet minuta slave. Pilj je golčinom s 25 metara načeo, a Žaper lijepom minijaturom dokrajčio Lokomotivu.

LOŠE

Ozljeda Kleinheisleral Laszlo je izdržao samo 35 minuta na terenu, ali je i u tom vremenu stigao pokazati kako je bez dvojbe najbolji Osijekov igrač. Nažalost, vrlo je upitno hoće li i koliko, zbog ozljede mišića, moći participirati u završnim okršajima za Europu.
0:1
Kleinheisler je kratko proigrao Pilja iz kornera, a on je povukao loptu nekoliko metara i onda raspalio po njoj i s 25 metara pogodio gornji lijevi kut
0:2
Talysovu povratnu loptu Šorša je na rubu kaznenog prostora ostavio Žaperu, a on je u “slalomu” prevario dva suparnika i sa sedam metara pogodio donji lijevi kut
0:3
Vratar Grbić je izvan kaznenog prostora pokušao driblati Marića, koji mu je uzeo loptu pa mu nije bilo teško pogoditi prazna vrata
0:4
Marić je poslao odličnu loptu u prostor za Pušića, koji je došao sam pred Grbića, hladnokrvno potkopao loptu te preko njega pogodio mrežu
Najčitanije iz rubrike